3 Adımda Laptop LCD Ekranının kalitesi nasıl anlaşılır

Makaveli
Forum Ustası

Görüş açısı, aydınlatma ve parlaklık değerleri birkaç ince nokta sayesinde kolayca değerlendirilebilir. Dikkat etmeniz gereken noktaları.

Parlak mı mat mı?

Dizüstü bilgisayarların ekranları yansımaları önleyen bir tabaka ile kaplıdır. Son zamanlarda öne çıkan 'parlak ekran' (glare panel) tanımı, bir miktar yansıma yapsa da, renkleri daha canlı göstermeyi vadeden ekranlar için kullanılıyor. Resim ve videoları izlerken bir avantaj teşkil eden bu ekranlar, yoğun ışık altında yansımaya sebep olarak kullanıcıyı rahatsız edebiliyor. Bu nedenle parlak ekranlı dizüstüler, dış ortamda kullanım için çok elverişli sayılmazlar. Gün ışığında ekrandakilerin okunabilmesi için, ekranın metrekare başına 200 kandela (200 cd/m2) ışık şiddetine sahip olması gerekir.

Ekran kalitesini test edin

1) Görüş Açısı: Ekrana kenardan bakın. Renklerin bozulmaya başladığı açıya dikkat edin. Bu açı ne kadar büyükse, görüş açısı o kadar iyidir. Dikey görüş açısı testi için ise, ekranda beyaz bir sayfa açıkken, ekranı hareket ettirin. Beyaz renk, küçük bir konum değişikliğinde bile griye dönüşüyorsa, o ekranın mobil çalışma için uygun olmadığını söyleyebilirsiniz. Bir otobüste veya trende seyahat ederken ekranın hareket etmesini önleyemezsiniz. Bu da renklerin gözünüze sürekli bozuk yansıması anlamına gelecektir.


2)
Parlaklık: Masaüstü arka plan resmini kapatın ve arka planı düz beyaz renk olarak ayarlayın. Parlaklığı en son değere kadar açın. Beyaz renk gözlerinizi kamaştıracak kadar parlaksa, o ekran dış ortamda kullanım için uygundur.


3) Aydınlık: Parlaklığı orta seviyeye getirin ve arka planı siyah renge ayarlayın. Ekranın alt kısmına dikkat edin. Arkadan ışıklandırmanın etkisiyle üst bölgelere göre biraz daha açık olacaktır. Ancak bu bölgede siyah yerine açık gri ile karşılaşıyorsanız, film ve oyunlarda bu ekran sizi rahatsız edebilir.
 
Üst