50 yıl önce Adnan Menderesin Mecliste yaptığı son konuşma

boşversene
Misafir Üye

O gün başbakan biraz kırgın, şaşkın ve öfkeliydi. Ancak böyle olmasına rağmen duruşundan bir şey yitirmemişti. Grup toplantısının yapıldığı salonda kürsüye geldi ve tarihe geçecek şu konuşmayı tane tane yaptı:
"Artık herkes biliyor ki; halk, iktidarı elinde tutan küçük bir zümrenin elinde oyuncak haline gelmiştir. Haşmetlilerin(!) işareti ile aydınların, kalem sahiplerinin, devlet adamları öldürülmüş ya da zindanlarda çürütülmüşlerdir. Bu terör havasının halkta meydana getirdiği eziklik duygusundan cesaret alınarak halka başıbozuk (cahil) denmiştir. Şimdi size soruyorum: Bu derece hakir gördükleri ve başıbozuk telakki ettikleri halka idareyi devretmek ve bunu hazmetmek bunlar için kolay mı oldu zannediyorsunuz?

Kıymetli arkadaşlarım! Uzun zaman sonra sivil yönetim kurulmuş, insan haysiyet ve şerefine yakışır bir şekilde ekonomik, sosyal ve manevi alanda bu milletin yüzünü güldürecek bir hükümet iş başına gelmiştir. Bu memlekette daha yakın zamana kadar totaliter bir idarenin hüküm sürmüş olduğunu ve devlet memurlarının büyük çoğunluğunun böyle bir idarenin gereklerine, isteklerine göre yetiştirilmeye çalışılmış bulunduğunu hatırlayabilirsiniz. Dün olduğu gibi bugün de halktan uzak, silah himayesinde çalışmayı tercih eden kalem sahiplerinin, sözümona ilim adamlarının ve idarecilerin olduğu herkesin malumudur. Bahsettiğimiz zümre, düşmanlarımızla söz birliği içinde cennet haline gelmeye müsait olan Türkiye'mizin çehresini değiştirmeye uğraşanları imha ve bertaraf etmeyi kendilerine amaç edinmişlerdi. Çünkü Türkiye'de artık başıbozukluk yoktur. (...) Bu durum, dünün diktatör (zihniyetindeki)lerini çileden çıkarmaktadır. Kurdun koyun postuna bürünmesi gibi kendilerini demokrasi -ve cumhuriyet- havarisi gösterip karşımıza çıkıyorlar ve halkımızı bu nimetlerden mahrum etmek için her türlü hileyi, entrikayı mubah görüyorlar. Cenab-ı Hak, Türk milletini bunların ihtiras ve şerrinden korusun!"

Başbakan, bir yudum su içti ve kalabalığı dikkatle süzdükten sonra siyaset yoluyla kendilerini alt edemeyenlerin oyunlarına da işaret etti: "(Rakiplerimiz ve işbirlikçileri) Üniversiteye gidecekler, profesörlere, 'fetvalarınızı hazırlayın' diyecekler. Kumandanlara gidecekler, 'eskiden beri himayenizde çalışmayı büyük bir şevkle arzu eden biz bendelerinizin hulus-u kalb ile arz etmek istediğimiz husus şudur ki; bu memleketi ancak sizler idare edebilirsiniz' diyecekler. 'Müdahale (ihtilal) zamanınız gelmiştir' diyecekler. 'Milletten korkmayınız, onlar koyun sürüsüdür' diyecekler. Arkanızdan gelecektir diyecekler. Ve Kızılay Sıhhiye'de öylesine bir toz duman koparabileceklerdir ki; memleket o toz duman içinde kaybolabilecektir. Vicdanları sızlamadan bu aziz milletin saadet ve refah yolunda kat ettiği mesafeyi yarıda bıraktırarak milletin önüne İskender seddi gibi bir set çekebileceklerdir. Milletin ulaşmak istediği hedefi unutturabilecekler, o cehennem çukurlarının içine bu aziz milleti tekrar sokmak için silah ve süngüleri kullanabileceklerdir.

Çok muhterem arkadaşlarım; Benim iddia ve tahlillerimin delilleri ortadadır kanaatindeyim. Netice olarak önümüzde iki yol vardır. Daha önce denenmiş o meş'um ve menhus gelenekleri bırakarak herhangi bir müessesenin imtiyazlı zümrenin himayesine girmeyerek milleti refaha götürmek. Bu yolda yürümek istiyorsanız sizinle beraberim. Diğer bir yol ise zinde kuvvet (askerî cunta) dedikleri şeyin desteğini alıp, milleti cehennemî bir havada yaşatmaktır. Bu yolu tercih ederseniz sizinle beraber değilim."

Okuduğunuz satırlar, Başbakanımız Erdoğan'ın kendi parti grubunda yaptığı bir konuşma değildir! Yaklaşık 50 yıl önce merhum Başbakan Adnan Menderes'in yaptığı bir konuşmadır. Bugün olanlara bakıldığında rollerin aynı, aktörlerin farklı olduğunu görmek insanı dehşete düşürüyor ve bir toplumun akıl tutulmasının bu kadar uzun yıllar sürmesi insanı kahrediyor. Sevgili dostumuz, Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan'ın sütunlarına taşıdığı bu tarihî konuşmanın daha geniş kitlelere aktarılması boynumuzun borcu oldu. İsterseniz ibret alın, tarih ve tekerrür ile ilgili vecizeler gelsin aklınıza, isterseniz "bu tabloyu değiştirmek için biz ne yaptık?" sorgulaması yapın.

Ben öyle yaptım çünkü...

M. NEDİM HAZAR / ZAMAN

BedliS
Forum Ustası
Yazık ki ne yazık 50 yıl önceki hava ile bugügün havası aynı... Elli sene önce Rahmetli Adnan bey sanki bu günü tasfir ediyor.
O gün cunta başa geldi ve adnan menderes idam edildi. Bugün deniyorlar ama başa gelmediler gelemeyecekler anlamında söylemiyorum. Hiç aralıksız başa gelmenin halkın iradesine el koymanın ülkeyi kaosa sokmanın yolununu arıyorlar. Üzüldüğüm tek bir husus var o da bu cunta sevdalılarıyla birlikte bende acı çekeceğim hani yanlız cunta sevdalıları bu işten zarar görecekse bir an evvel gelsede günlerini görseler.
Malesef elli yıl önceki gibi bugünde eli sopalıdan anlayan zihinsel özürlü fertler ülkemizde hiçde azınsanmayacak kadar fazla bunların bu aşamadan sonra değişmelerini beklemek aptalık olur. Umarım bir an önce soyları tükenir

Phoebe
WarrioR
Özel hayatında bazı sorunları olsada Türk demokrasi mücadelesinin belki de en önemli ismidir , bir simgedir.

Allah rahmet eylesin-mekanı cennet olsun

boşversene
Misafir Üye
Ben Adnan Menderesin hayatının belgeselini izledim orda birşey dikkatimi çekti Adnan Menderesin yol arkadaşlarından biriside Alparslan Türkeşti Bu gün CHP ile elele olan MHP yi gördüm içimden dedimki ALPARSLAN TÜRKEŞ İYİKİDE BU GÜNLERİ GÖRMEMİŞ
BEN ÖNCEDEN ALPARSLAN TÜRKEŞİ PEK SEVMEZDİM ŞİMDİ O ÇİZGİDE DEĞİLİM

yasba
Forum Ustası
Adnan Menderes bu ülkeyi Küçük ABD yapacağım dedi , küçük ABD yapamadı ama Türkiyenin

ABD nin kulu kölesi haline gelmesinin başlangıcını yaptı , ondan sonra gelen tüm başbakanlar

yabancı sevdasına devam etti ve şimdi geldiğimiz nokta malum .

Tuva
Forum Ustası
Adnan Menderes bu ülkeyi Küçük ABD yapacağım dedi , küçük ABD yapamadı ama Türkiyenin

ABD nin kulu kölesi haline gelmesinin başlangıcını yaptı , ondan sonra gelen tüm başbakanlar

yabancı sevdasına devam etti ve şimdi geldiğimiz nokta malum .
Keslinlikle doğru dostum.

Ben Adnan Menderesin hayatının belgeselini izledim orda birşey dikkatimi çekti Adnan Menderesin yol arkadaşlarından biriside Alparslan Türkeşti Bu gün CHP ile elele olan MHP yi gördüm içimden dedimki ALPARSLAN TÜRKEŞ İYİKİDE BU GÜNLERİ GÖRMEMİŞ
Kusura bakmada arkadaş sen Türkeşi veya CHP'yi sevsen ne yazar?

Arkadaş sorması ayıp bu ülkede CHP'liler düşman mı? Onlarda bu memleketin evladı değil mi? Kısacası takma adın gibi boş konuşuyorsun ve saçmalıyorsun. Sanki karşında bu insanlar düşmanmış gibi.

Ben ne solcu ne sağcıyım, her dönemde çeşitli partilere oy verdim. Kemalist ve Türkçü biriyim. O sol dediğin insanlar dün gitti Kıbrıs'a çıkartma kararı aldı bugün senin taşeronluğunu yaptığın adamlar Kıbrıs'ı referandum ile satmaya kalktı. Bugün senin taşeronluğunu yaptığın siyasi parti bırak bir yerleri girip almayı, Irak'ın kuzeyine girmeye basireti dahi yok. Sen neyden bahsediyorsun.

Sizler ve sizlerin desteklediği zihniyet sayesinde artık kendi öz ülkemizde Türküm demek suç hale gelmiş, Türk bayrağı taşımak ve Ne Mutlu Türküm demenin karşılığı yaptırım olmuş. Acaba diyorum Alparslan Türkeş hayatta olsa idi senin gibi adamlara hain dermiydi? Veya satılmış?

Farzedelim MHP ve CHP elele olsun. Sizin gibi örtülü DTP ile koalisyon olmamışlar. Bir düşün bakalım senin holiganın olduğun Adalet ve Kalkınma Partisi MHP ve CHP'ye yüklendiği kadar DTP'ye yükleniyor mu? DTP ile aynı paraleldesiniz. Sizler DTP ile kol kolasınız. Sadece onlarlar mı? Gidersiniz Ermeni'ler ile kol kola olursunuz kandaş Azerileri satarak hemde. Mecliste Kürt açılımı konuşmalarında DTP denen parti MHP ve CHP'nin konuşmalarına ağırlıklı olarak yüklenmiştir. AKP'de aynısını yapmıştır.

Sizin istediğiniz 80'leri gibi bu insanlar birbirine düşman olsun ve sizde bundan rant sağlayın. Öyle şeyler olmayacak artık. Çünkü bu ülkede artık vatanını seven ile vatanını satan var. Sağ - sol yok artık.

- Yönetici düzenlemesi: :
boşversene
Misafir Üye
Tuva herkes burada sen şunu sevsen veya sen buna inansan ne yazar gibi gibi cümleler kursa bu siyaset paltformunun düşünce paylaşım yeri olmak çıkacağı çok bilinmeyen bir gerçek değildir . Demişsinki Chp düşmanmı bunu Mhp li arkadaşlara sormak lazım yıllar önce solcuları kominist devrimi yapıp devleti ele geçirecekler diye olaylar çıkaranlar mhp lilerdi onlar daha iyi bilir Bu ülkede milletin ezanına milletin başörtüsüne saldıran zihniyette malum ama tabi mhp liler başörtüsünü savunucaz diye millletten oy isteyip meclisteki te kapalı kadın miletvekilininde başını açarak ne kadar savunduğunuda gördük onların
Sen git şimdi bir savcının yanında türküm de ne mutlu türküm de gör bakalım suçmu değilmi burda eyyam yapma kardeşim görende bir şey var sanıcak etnik milliyetçiliğin aşırısının toplumu böldüğü gerçek gerçek olmasa mhp doğuda güneyde seçimlerde sürünmezdi
Alparslan türkeş benim siyas önderim veya liderim değil bu yüzden alparslan türkeşin hayyatta olsa idi sadece şu an ki Mhp lileri sorgulayabilrsin

Şu örtülü Dtp kolasiyonu hakkında farzetme kardeşim ok DTP nin oy beklediği yerler nereleri ?Ülkenin doğusu ve güneydoğusu mhp ve chp varmı orada ? Yok . Ya bir kere sen adamın siyasi rakibi bile değilken ne konuşursun adam Mhp ve Chp yi takmıyor bile Dtp -Akp çekişmesini görmek için aç Youtubeyi bak kardeşim DTP lierin Ak parti hakkındamı Chp hakkındamı Mhp hakkındamı video hazırlamış öğren Bu arada Erdoğan kadar Dtp lilieri gözlerinin içine baka baka öle başka liderler gibi laf sokma ima gibi dolaylı yollardan değil çatır çatır gözlerinin içine baka baka eleştirenmi var Bu ülkede vatanını satan ile vatanını seven yok bu ülkede yılardır yan gelip yatanlarla -çatır çatır çalışanlar var

Tuva
Forum Ustası
Adı üstünde yıllar önce diyorsun. Yıllar önce birileri Pkk terör örgütün davul zurna ile karşılanmasına pasif kalmadı. Geçmişte kaldı yani herşey şimdiki ülkenin durumu farklı. Ülkede vatanı seven ile sevmeyen var yani iki kesim var.

Şimdi ki durum da DTP ile AKP arasında bir fark yoktur zaten. Tabiki iki arasında oy çekişmesi olur. AKP'nin özellikle doğu milletvekilleri ile DTP'nin milletvekilleri aynı söylemler içinde. AKP'de etnik Kürtçü, DTP'de. Tabiki çekişme olacak. Yoksa Pkk ile tabanımız aynı denilen bir partiye oy veren kitle nasıl olurda AKP'ye oy vermeye kalkar ve verir. O verenlerin AKP ile ortak düşüncesi nedir? AKP'nin ayrılıkçı Kürtçü politikaları olabilir mi?

Bak kardeşim hiç heveslenme bu ülkede Ne MHP milliyetçileri nede Ulusal solcular birbirine düşmeyecek. İkiside Vatan menfaati noktalarında hareket edecekler. AKP ikisini çatıştırmaya çalışıyor ama bunu kimse yemiyor. Hiç heveslenmeyin yani buradan size birşey çıkmayacak.

Adalet ve Kalkınma Partisinin Türkiye'ye geldiğinden beri yaptığı en büyük icraat milleti ayrıştırmadır. Yok türbanlı türbansız dediler, yok Türk Kürt dediler, şimdide Alevi'ler üstünden bunu yapıyorlar. Bu ülkede hiç bir başbakan ülkedeki etnik kimlikleri tek tek saymadı. Etnik siyasetin ve buna endeksli ırkçı siyasetin ağabasısıdır bu.

Bu adamlar millete ırkçı kafatasaçı derler fakat kendileri milletin etnik unsurları saymaktan geri kalmazlar. Kürt açılımı derler Pkk terör örgütüne imtiyaz tanırlar. Sonrada çıkar birileri Pkk ile Kürt'leri özdeştirdiğinde saldırırlar. Kendileri Kürt açılımı adı altında Pkk terör örgütüne imtiyaz tanıyarak aslında bir fiil Pkk ile özdeştirdiğinin farkında bile değildir.

prometheus@
Forum Ustası
Menderes'i bilmesek, "demokrasi mücadelesinin en önemli isimlerinden biri" palavralarını yutacağız. O olsa olsa demokrasiye karşı mücadele olur.

Su testisi su yolunda kırılır. Diktatörlüğe meyleden Menderes'in sonu askeri darbe ile geldi. Bir kesim habire darbeyi önplana çıkartıyor, mağdur edebiyatından başka bir şey bilmezler çünkü. ama bu işin bir de öncesi var. Oralara dokunmaya ya bilgileri yok veya işlerine gelmiyor.

KizilTug
Forum Kalfası
Kusura bakmada, siyaset bölümünde tartışacak yeterli donanıma sahip olduğunuzu düşünmüyorum. Her duyduğumuzu buraya yazacaksak işimiz var demektir.

Albay Alparlsan Türkeş radyodan ihtilal bildirisini okurken (27 Mayıs 1960 Cuma günü sabaha karşı)]] 27 Mayıs 1960'dan kısa süre önce Elazığ'daki birliğinden Ankara'ya atandı ve Albay Talat Aydemir'in önerisiyle Milli Birlik Komitesi'ne (MBK) alındı. Darbeyi planlayıp yürütecek olan 37 kişilik MBK içinde yer aldı. Darbe bildirisini 27 Mayıs 1960 (Cuma) günü radyodan okuduktan sonra adı sıkça duyulmaya başlandı.
Başbuğ, sadece Menderes'in idamına karşıydı. İhtilali Türk Milletine radyodan duyuran kişide kendisidir. Hatta fetoş, Başbuğ'u bu yüzden sevmediğini söylemiştir.

İkincisi, Başbuğ bugünleri görseydi, böyle vakaların olmasına dahil izin vermezdi..

MHP’nin efsanevi lideri Alparslan Türkeş’in Türkiye’yi mozaik olarak göstermek isteyenlere verdiği tepki, tarihe geçti.

Oysa başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AKP’liler, Alparslan Türkeş’in “etnik ayrıştırma” projelerinin ilk devreye girdiği dönemlerde yaptığı sert uyarıları görmezden geliyorlar. Örneğin, TÜSİAD’ın hazırladığı “Doğu Raporu” sonrasında ortaya çıkan “Türkiye Mozaiktir” söylemine Alparslar Türkeş, 11 Haziran 1995’te şöyle karşılık vermişti: “Bugün bazıları, ’Türkiye pırıl pırıl mozaiktir’ diyor. Ne mozaiği ulan. Türkiye’de Türk yaşıyor. Burası 1071’den beri Türklerin memleketidir. Türklerden önce buralarda Frigyalılar, Hititler, Lidyalılar yaşamış. Bunların hepsi ölü milletlerdir. Hepsi yok olup gitmişler. Kimi çevreler, ’Kürt gerçeğini tanıyacağız’ diyorlar. Yediği naneye bak. Sen önce Türk gerçeğini tanı. Kürtler bizim bin yıllık kardeşimizdir.” Yine Alparslan Türkeş, o dönemde PKK’nın siyasi kanadı konumundaki DEP’in Milletvekili Orhan Doğan’la, Show TV’de yayınlanan ’Çapraz Ateş’ programına çıkmıştı. Doğan’ın bölücü söylemlerine tepki gösteren Türkeş şunları kaydetmişti: ...Bu işin sonu kötüye varacak. Ben size tarihten de misal verebilirim. Amerika Birleşik Devletleri’ni gösterebilirim. Bugün New York’ta 10 milyon İtalyanca konuşan insan var. Bunlar kalkıp da biz kimliğimizin tanınmasını istiyoruz. Burada bir İtalyan cumhuriyeti kuracağız diyemezler. Ve yahut bir federasyon kuracağız diyemezler. Amerikan vatandaşıdırlar. Resmi dilleri de İngilizcedir. Başka şeyler de var. Siz Türkiye’de Kürtçe resmi eğitim dili olacak, Kürtçe televizyon dili olacak, ondan sonra bu bölgeye federasyon verilsin, Kürt kimliği tanınsın diyemezsiniz. Bunu dediğiniz vakit Türkiye’yi parçalamaya karar verdiniz demektir. Türkiye’yi parçalatmayacağız. Buna izin vermeyiz. Bunu iyi anlayın. Kan dökmek gerekirse vatanımızın birliği için kan da dökeriz. Devletimizi ayakta tutmak için canımızı da feda ederiz. Ondan haberiniz olsun. Yanlış yoldasınız. Kendinizi düzeltin.

Alparslan TÜRKEŞ

- Yönetici düzenlemesi: :