Araç Sınıflandırılması Neye Göre Yapılır

alpay29
Super Moderator
Site Yetkilisi

Araç Sınıflandırılması Neye Göre Yapılır?

Uzun dönem araç kiralama yapmak istiyorsunuz ancak hangi araba modeline ihtiyacınız olduğuna tam olarak karar veremediniz. İhtiyaçlarınızı gözden geçirdiniz ve aklınızda kesin olmasa da birkaç model belirdi. Doğru modeli keşfetmek için minik bir araştırma yapmak istediğinizde karşınıza bir de birbirinden farklı otomobil sınıfları ve segmentler çıktı. Peki, bu sınıflar ve segmentler gerçekten neyi ifade ediyor? Ve en önemlisi size araç seçiminizde nasıl bir kolaylık sağlayabilirler? Hem resmi işlemlerinizde hem de iş hayatınızda sizi büyük yükten kurtaracak araçlarınızı daha yakından tanıma ve en doğru seçimi yapma vakti.



Araç segmentleri, tüm araçların özelliklerinin daha rahat belirlenmesi ve ihtiyaç halinde karşılaştırılabilmesi amacıyla ortaya çıktı. Her segmentin yani sınıfın, kullanım ve kapasiteye bağlı kalınarak belirli temel özellikleri bulunur. Kullanıcılar, satın alım ya da araç kiralama yaparken bu özellikleri değerlendirerek ilgili sınıfa ait araçları, sınıfın özellikleri üzerinden değerlendirmeye alır ve seçimlerini yaparlar. Böylece farklı segmentlere ait araçları karşılaştırmadan, doğru ve sağlıklı bir şekilde karar verebilirler. Araç segmentleri, araçların boyut ve belirlenen çeşitli fiziksel özelliklerine bağlı kalınarak değişkenlik gösterir. Araç segmentleri temelde ihtiyaçlara yönelik şekillenir, bu nedenle farklı coğrafyalarda farklı segmentler ortaya çıkabilir. Örneğin Türkiye’de bulunan ancak Avrupa’da bulunmayan araç segmentleri mevcuttur. Çünkü her iki lokasyonda hem ihtiyaçlar hem de sınıflandırmalar farklılık gösterebilir. Şimdi Türkiye’deki araç segmentleri ve modellerine bir göz atalım.



A Segmenti Araçlar


Boyu 370 cm’den daha küçük olan, “mini araç” olarak da tanıdığımız araç sınıfıdır. Araç gövdesi küçüktür, baş ve diz mesafesi fazla değildir. Uzun yolculuklar için uygun değildir. Boyut olarak küçük olmalarının yanı sıra oldukça hafiflerdir. Bu nedenle zorlu koşullara ayak uydurma kapasiteleri genellikle çok düşüktür. Hatchback, MPV ve cabriolet gibi farklı karoser yapısına sahip olabilen A segmenti araçlar, genellikle çok benzin tüketmeleri ve motor güçlerinin zayıf olmaları sebebiyle fazla tercih edilmezler. Avrupa genelinde şehir arabası, ekonomik araba, mini araba olarak da adlandırılır. En popüler A segmenti araçları Fiat 500, Citroen C1 ve Peugeot 107’dir.



B Segmenti Araçlar


A segmenti araçlarla benzerlik gösterirler ancak boyut olarak biraz daha genişlerdir. Boyutları 370 cm ile 400 cm arasındadır. Teknik anlamda A segmentinden daha kuvvetlidirler. Daha ağır gövde yapıları vardır. Tıpkı A segmentinde olduğu gibi karoser seçenekleri çoktur. Bu seçenekler arasında hatchback, sedan, station vagon, coupe, cabriolet, roadster, SUV, CUV ve MVP gibi farklı çeşitler yer alır. En popüler B segmenti araç modelleri arasında Renault Clio, Seat Ibıza ve Volkswagen Polo bulunur.



C Segmenti Araçlar


Ülkemizde en çok üretilen ve en çok satılan segmentlerdendir. Kompakt sınıf ya da alt orta sınıf olarak bilinse de bizler onu aile arabası olarak da tanıyoruz. Boyutları sayesinde hem aileler hem de bireysel kullanım için uygunlardır. Araç performansları yüksektir ve uzun yolu rahatlıkla gidebilirler. Yüksek satış rakamları yakaladıklarından, rekabet yüksektir ve bu segmentte uygun fiyatlı araç modeli bulmak çok daha kolaydır. Hatchback, sedan, coupe, cabriolet, roadster, CC, SUV, CUV ve MVP olmak üzere farklı birçok karoser yapısında C segmenti model bulmak mümkündür. En popüler C segmenti araç modelleri Volkswagen Golf, Ford Focus, Nissan Qashqai, Fiat Liena ve Mitsubishi Lancer’dır.



D Segmenti Araçlar


Geniş aile araçları olarak da bilinirler. C segmentinden farkları, boyutlarının daha geniş, performanslarının çok daha yüksek olmasıdır. Üst orta sınıf olarak da adlandırılan bu segmentte geniş yapılı, ferah kabinlere sahip, motor ve performans anlamında güçlü araçlar göze çarpar. Honda Accord, Opel Vectra, Volkswagen Passat ve Mazda 6 en popüler D segmenti araçlardandır.



E Segmenti Araçlar


Üst sınıf otomobillerin yer aldığı segmenttir. Bu segmentte yer alan araçlar, yönetici araçları olarak da bilinirler. Yani onlara şampiyonların arabaları desek pek de abartmış olmayız. Performans ve konfor anlamında güçlüdürler ve yakıt tüketimleri tüm diğer segmentlere göre çok daha uygundur. Buna paralel olarak, fiyat aralıkları yine diğer segmentlere göre oldukça yüksektir. En popüler E segmenti araç modelleri Mercedes E Serisi, Audi A5, BMW 5 Serisi ve Chrysler 300’dür.



F Segmenti Araçlar


Lüks segment araçlar olarak da bilinen F segmenti araçlar, performans verileri ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra, teknolojik donanımları ve konforlarıyla da öne çıkar. En popüler F segmenti araç modelleri BMW 7 serisi, Mercedes S sınıfı ve Audi 8’dir.



G Segmenti Araçlar


Araç tutkusu yalnızca fonksiyonel araçlarla sınırlı değil elbet. Hem şehir içinde hem de şehir dışında, bir kuş misali süzülen spor araçlar da kendilerine has bir segmente sahipler. Performans ağırlıklı araç modellerinden oluşan bu segment G segmenti olarak adlandırılır. G segmenti araçlar; coupe, roadster, convertible ve grandtourer gibi farklı karoser tipleriyle sunulurlar. Bu segmentin en popüler modelleri Ferrari, Lamborghini, Porsche ve Maserati gibi markaların güvencesiyle üretilir.



Farklı ihtiyaçlara yönelik farklı segmentlerin ortaya çıktığını söylemiştik. Yukarıda bahsettiğimiz segmentler, uzun süredir otomobil sektöründe kabul görmüş ve kemikleşmiş segmentler olarak kabul ediliyor. Ancak bir de yeni çağın dinamiklerine ve yaşam tarzına ayak sağlayabilecek farklı modellerin yer aldığı “yeni” segmentler de bulunuyor. Yakın dönemde hayatımıza giren ve kısa sürede en az yukarıdaki segmentler kadar kemikleşen bu yeni araba segmentlerinden bahsetmemek olmaz.



M Segmenti Araçlar


Çok amaçlı araçlar olarak da tanıdığımız, yukarıda ayrı olarak ele alınan birkaç segmentin bir araya gelmesiyle oluşan M segmenti, MPV araçlardan (Multi Functional Vehicles-Çok Amaçlı Araçlar) oluşuyor. Bu segmentte, belirli bir araç boyutu ya da özelliği bulunmuyor. İsminden de anlaşılacağı gibi aracın farklı koşul ve ihtiyaçlara cevap verebilmesi ana kriter olara kabul edilir. Hem taşıma amacına hem de farklı yol koşullarına uygun M segmenti araçlar, çok farklı boyutlarda sunulabilirler. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da yüksek satış rakamlarına ulaşan M segmenti araçlar, ilk olarak Ford markası tarafından üretildi. Bu segmentin en popüler araçları arasında, Ford C-Max, Citroen Picasso ve Opel Zafira yer alır.



J Segmenti Araçlar


Arazi tipi spor otomobiller olarak tanıdığımız J segmenti araçlar, hem bir spor arabanın performansına hem de bir arazi aracının kuvvetine sahiptirler. SUV (Sports Utility Vehicle) olarak da bilinirler. Yakıt tüketimi yüksek olan bu modellerin son dönemde daha ekonomik olmaları amaçlanmış ve üreticiler 4 çeker sistemden 2 çeker sisteme yönelmiştir. J segmenti araçlar kendi içlerinde de küçük SUV, orta SUV, geniş SUV ve premium SUV gibi farklı kırılımlara sahiptir. J segmentinin en popüler modelleri arasında Kia Sportage, Ford Explorer ve Range Rover modelleri yer alır.

kaynak
 
joıemedya
Çırak
kessinlikle araç kiralama işlemini kurumsal firmalardan yapın.Diğer firmalar arabaları ilanlardaki gibi olmayabildiğinden arabayı teslim almaya gittiğinizde büyük bir hüsranla karşılaşabilirsiniz.Kimileri döşemeleri yırtılmış arabanın ilk fotoğraflarını koyup para aklıyorlar.Kimileri gittiğinizde bu araç dün arıza yaptı size bunu teslim edelim diyorlar.Dediğim gibi garantici olun bu konunuda
 
nurallahordu
Forum Kalfası
kessinlikle araç kiralama işlemini kurumsal firmalardan yapın.Diğer firmalar arabaları ilanlardaki gibi olmayabildiğinden arabayı teslim almaya gittiğinizde büyük bir hüsranla karşılaşabilirsiniz.Kimileri döşemeleri yırtılmış arabanın ilk fotoğraflarını koyup para aklıyorlar.Kimileri gittiğinizde bu araç dün arıza yaptı size bunu teslim edelim diyorlar.Dediğim gibi garantici olun bu konunuda
Aynen ya verirken bakmazlar ama alırken ufacık sigara yanığı ararlar.
 
Üst