Aradığınız Türkçeye Ulaşılamıyor

Zafer
Forum Ustası
Son yıllarda günlük konuşmalarımıza varıncaya kadar dilimiz erozyona uğradı.

Reklamlardan tutunda, gazete, dergiye varıncaya kadar kullanılan yeni bir dil var Turkche?

En çok yeni nesil etkilenmiş bu durumdan.

Kendi aralarında konuşmalarını duysanız da anlamıyorsunuz çünkü Türkçe konuşmuyorlar.

Tercih edilen dil argo ve Turkche.

Günlük yaşamda, çalışma ortamlarımızda ya da arkadaş ortamlarında kullanılan birçok yabancı kelime var.

O kadar özdeşmişiz ki yabancılık çekmiyoruz.

Bu kelimelerin Türkçe karşılığını zihinlerimizde aradığımızda bulmak ise bir hayli zor.

Bu zorluğa dikkat çeken, hatta imdat kurtarın beni diye haykıran anadilimiz var.

Türkçe de Birgün Bizi; By-pass edip paspasa Döndürecek ya!

Seny Sevyyorum Türkçe!

I m The Best, Alayına Rest!

Doğru Türkçe için Non-stop TDK! mı?

Türkçemizin yabancılaştığına her gün şahit oluyoruz.

Yeni açılan birçok yer batılı olmak uğruna tabelasına che, chi gibi ekleri eklemekten kaçınmıyor.

Bildiğimiz börekçi börechi oluyor.

Bir milletin dili önemlidir. Diline sahip olmayan bir milletin varlığından söz edilemez.

Kültürü de, kendide yok olmaya mahkumdur.

Türk dili nice güzellikleri, incelikleri, üstünlükleri, ahengi ile zengin bir dildir. T

Türkçe gibi zengin bir dilimiz varken üstelik Anayasamızda da "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir." Diye belirtilmişken yabancı kelimelerin tecavüzüne seyirci kalmak son derece üzücü.

Türkçemiz fakirleşiyor. Yabancı kelimelerle kendimizi ifade ederken daha karizmatik daha etkileyici güce sahip mi oluyoruz? Ya da Türkçemizi benliğimizi inkâr edip, utanıyor muyuz Türkçe konuşmaktan.

Anadilim benim benliğim; kendimi onunla bilirim, onunla ifade ederim. Anadilim, benim onurum, şerefim, gururum. Ben onsuz neyim ki? Koskoca bir hiç!

______
Alıntıdır.

- Yönetici düzenlemesi: :
Ulu
Forum Ustası
Çok güzel bir yazı,

Sizin bu tür yazıyı buraya taşımanızda ayrı bir güzelliktir,

Maalesef devletimizin diline ve gençliğine bakış açısı bu sonucu ortaya çıkarmakta,

Gençler mecalini anlatmaktan bir haber,bir yabancı hayranlığı süregelmekte.

Bundan sonra kalıcı adımlar atılmalı demeliyiz temennim var,
Maalesef görüyoruz ki sınav 1 mi 2 mi yoksa 3 mü oturum olsun onun derdindeyiz...

Yazık ki ne yazık,

Saygılarımla...

n3d3n
Forum Ustası
elinize sağlık güzel bir konu olmuş.

kendi dilimizin düzgün konuşulması ve yazılması taraftarıyım

kendimize ait şiveler da ayrı bir güzellik katıyor

ama özentiliğin göstergesi bu verdiğiniz örneklere dayanamıyorum.

Paco de Lucia
Daimi Üye
Dilini kaybeden bir millet,herşeyini yitirmiş demektir.

Yaşadığım belde de 24 saat açık olan bir çorbacı var..Tabela da Çorbachı yazıyor..

Sahibi arkadaşım,

birgün merak edip sordum neden Öküz Türkçesi ile yazdın bu tabelayı diye,eğer düz bir şekilde yazsaydım,buraya yaşlı-emekli-boş beleş insanlar dolardı dedi.

Yine geliyorlar fakat ağırlıklı olarak gençler,öğrenciler geliyor,geçimimi onlar sayesinde sağlıyorum dedi.

Demek istediğim,dilin böyle yabancılaşmasının bir nedeni de Yeni Nesil'in kendi dilini bilmemesi,benim Öküz Türkçesi diye tabir ettiğim bir şekil ile konuşması,yazışması ve bu şekli beğenmesidir..

Burdan da eğitim sistemindeki soruna değinebiliriz..

Bilgisayar Center,Rent a car,İnternet Cafe,Cinema vs vs..her şehirde/belde de bunlar mevcut.

Gün geçtikçe dilimizin özünü yitiriyoruz,yeni nesil gençlere yeteri kadar Türkçe'nin güzelliklerini öğretemiyoruz..

Teknoloji ile birlikte Türkçe'miz de yeniliğe uğradı..

Mesajlarda,sesli harflerin kullanılmaması,askhm,sefiyorum,bebeqim gibi kelimeler türetilmesi ve bunun gençlere mesaj dili olarak medya da duyurulması,bu sayede özendirilmesi ve benimsetilmesi amaçlanıyor.

Bunu kimler tasarlıyor,kimler yapıyor,yaptırıyor muamma.bu konu hakkında bir sürü komplo teorisi oluşturulabilir.

Velhasıl kelam,

Dilimize,güzel TÜRKÇE'mize sahip çıkalım.

Dilimiz,HERŞEYİMİZDİR...