Bil ki

Zafer
Forum Ustası

Ne yazık ki pek çoğumuz Türkçe’yi iyi bilmiyoruz.

Türkçe konuşmak Türkçe’yi tam anlamıyla bilmek olmadığına göre...

Bilmediğimiz şeyleri bilenlere danışmakla hiçbir şey kaybetmeyiz.

Bizim kendimize...

Türkçe’ye ve Türklüğe saygımız olmadığı için...

Pek çok şeyi geçiştiriveriyoruz.

Türkçe’ yi doğru yazmanın dışında doğru dürüst de konuşamıyoruz.

Türkçe’nin en büyük dertlerinden birisi doğru yazamamak ve doğru konuşamamaktır.

Türkçe’ye saygı duymak her Türk vatandaşının birinci görevi olmalıdır.

Türkçe ‘Anamın Dili’ olarak daha ‘ebed müddet’ yaşayacaktır.

Onun için Türkçe’ye saygı demek.

Türk milletine saygı demektir.

Bu iş yasa ile olmaz, gönülle olur.

Türkçe’yi sevelim, koruyalım.

Aramızda Türkilizce değil, Türkçe konuşalım.

Alıntı...

ersan.
En Geyik Üye
yav aslında ben türkçe konuşuyorum ama yazarken böle kelimeler çok uzun geliyor misal geliyorum yazmak yerine geliyom yazıyorum daha pratik oluyor kızmıyon dimi zafer abi :D

Zafer
Forum Ustası
yav aslında ben türkçe konuşuyorum ama yazarken böle kelimeler çok uzun geliyor misal geliyorum yazmak yerine geliyom yazıyorum daha pratik oluyor kızmıyon dimi zafer abi :D
Kızarım :D Ama kızdıklarım bu bölüme bir daha uğramayınca kızmaz oldum.:D Türkçe kalbimizde yer etsin. Düzelir nasıl olsa...:)

gorkem
Forum Ustası
peki örneğin ben bir lazım...yaşadığım köyde rizede herkes lazca konuşuyor köy dışınada çok fazla çıkmamışım...ana dilim lazca olduğu için bazı türkçe kelimeleri söyleyemiyorum..yada yıllarca lazca konuştuğum için konuşmada sürekli lazca kelimeler kullanıuyorum ister istemez..

aynı sorunu birde kürt olduğunuzu hayal ederek düşünün..

naapcam ben bu durumda?susacakmıyım yani?konuştuğum anadilimi bırakayım?

ya türkçe konuş yada sus lafı biraz ırkçı bir yaklaşım değilmi?

Zafer
Forum Ustası
peki örneğin ben bir lazım...yaşadığım köyde rizede herkes lazca konuşuyor köy dışınada çok fazla çıkmamışım...ana dilim lazca olduğu için bazı türkçe kelimeleri söyleyemiyorum..yada yıllarca lazca konuştuğum için konuşmada sürekli lazca kelimeler kullanıuyorum ister istemez..

Görkem aslında doğru söylüyorsun.

Ülkemiz tarihi ve kültürü ile çok zengin bir geçmişe sahip.

Senin de vermiş olduğun örnekte olduğu gibi Rize'de vatandaşlarımızın kullandığı lehçe'de bu zenginliğin bir göstergesi.

Elbette insanlar doğup büyüdüğü, ekmeğini yediği, suyunu içtiği yörenin lehçesini konuşur. Konuşmakta hakkıdır. Buna kimsenin diyeceği bir söz olamaz. Karadeniz'de yaşamadım. Lazca konuşanları yakından tanımadım. Sözlerini, kelimelerini yazıp yazmadıklarını da bilemem.

Doğu ve Güneydoğuda ki vatandaşlarımıza gelince;

Hatırladığım birşey var. Biliyorum. 1983'lere kadar Kürtçe konuşmak yadırganıyordu. Yöre halkı farklı şehirlere gittiklerinde kendi dillerini kullanmıyorlar Türkçe konuşuyorlardı. Şimdi rahatlıkla konuşabiliyorlar. Buna zaten hiç kimsenin sesini çıkarttığı yok.

Kürtçe'de bildiğim kadarıyla kendi arasında değişik konuşma lehçelerine ayrılıyor. Zazaca, kırmanço, vesaire gibi. Fakat Kürtçenin de özüne baktığımız da kelimelerin çoğunluğu Türkçe, bununla birlikte Arapça ve diğer dillerden almış olduğu kelimeler var.

Dil bilimci özelliğim yok. Ayrıntılı bir bilgiye de sahip değilim.

"Ya Türkçe konuş ya da sus" cümlesine, ırlçı bir söylem gibi bakılabilir.

Benim konu da ki amacım kesinlikle ırkçılık değil.

Ama senin de belirttiğin gibi yanlış anlaşılmalar olabilir elbette.

Bölüm "Türkçe ve Türkçe kullanımı" Dolayısıyla, Türkçe konuşma ve Türkçe yazmanın önemine binaen aktarılmış bir konudur.

Son cümlenizde sizinde belirttiğiniz gibi "susun" demek değil amacımız.

Ben sadece Türkçe konuşurken yapılan hatalara dikkat çekmek istedim.

Genel olarak bu ülkede Türkçe anadilim ise Anadilimize değer vermenin önemini belirtmeye çalıştık.

Kürt olana neden Kürtçe konuşuyorsunuz ya da laz olana neden lazca konuşuyorsunuz susun dediğimiz yok.

Rencide ettiysek özür dilerim. Saygıyla...

Exnuc
Banned

Yahu ne alakası var. Sen ne kadar sığ bir adamsın cidden ya.

Orada vurgulanan şey Türkçeyse dilin ve sen bunu benimsemişsen onu uygun bir şekilde kullan ve kurallarına uy. Lazı, mazı, kürdü, pürdü istisnaya giriyor. Onlara denmiyor sus diye..

mertblkn
Daimi Üye
ayrıca bence zafer arkadaşımızın değinmek istediği konu
dilimizin zenginliğinden gelen lehçeler değil
yeni moda sanılan bir dil kullanıyor artık milletimiz çok güzel benzetmiş kim yazmışsa türkilizce oldu neredeyse dilimiz
bakıyorum yaşadığım yerde etrafıma bakkal isimlerinden tutun avm isimlerine kadar herşeyi ingilizceye hatta ingilizceyle türkçenin karışımı birşey yapıyoruz.
yeni gelen jenerasyonlarda bunları benimseyip öyle konuşuyor kuzenlerim var daha 12-13 yaşlarında msn deki konuşmalarını okurken üzülüyorum türkçeyle uzaktan yakından alakası olmayan bir dil.
bu moda haline getirilen yapıyı bozmaya çalışmalıyız güzel türkçemizi korumalıyız diye düşünüyorum
ben okuduklarımı yanlış anladıysam affola
eline emeğine sağlık

w_q_x_91
Forum Kalfası
tamam yazarken biraz kısaltıyoruz ama konusurken yapmamaya calısıyorum bu arada kızlar bu konuda biraz abartıyorlar harbiden türkceyi katledenleri var gerçekten :D

snı coq snı cooooqq svooomm!!İİ

aynen msnden alıntıdır direkt olarak sildim kendisini :D