SoNiC__
Forum Ustası
Bilkent Üniversitesi
Bilkent Üniversitesi, 20 Ekim 1984 tarihinde Ankara'da kurulan, Türkiye'nin ilk Vakıf üniversitesidir.Kurucusu İhsan Doğramacı'dır.Doğramacı, üniversitenin ilk rektörü ve mütevelli heyeti başkanıdır.Üniversitenin kuruluş aşaması 1967'ye dayanır.Üniversite'nin kuruluş amacı yüksek standartlarda eğitim ve araştırma olmuştur.Zaten Bilkent adı Bilim Kentinin kısaltmasıdır.Bilkent Üniversitesi dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasında gösterilmektedir
Bilkent Üniversitesi, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararıyla kurulmuştur. Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesidir. Bilkent adı 'Bilim Kenti'nin kısaltılmasıyla verilmiştir.
Üniversitenin kuruluş hazırlıkları 1967 yılında Ankara'nın batısında geniş bir arazinin alımı ile başladı.1970’lerin sonları ve 1980’lerin başlarında ise yukarıda sözü edilen vakıflar, bina inşaatlarına başladılar. Şu anda içlerinde Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Merkezi ve Kütüphaneyi barındıran binalar kampusun ilk binalarıdır. Bunları kafeteryalar, öğrenci yurtları, İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu ve Öğrenci Konseyi binaları izledi.
Üniversite büyüdükçe; Hukuk Fakültesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İşletme Fakültesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Fen Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Konser Salonu, spor salonları, anaokulu, ilköğretim ve ortaöretim düzeyinde okullar, yeni kafeteryalar, yeni öğrenci yurtları, iki sağlık merkezi, Doğu Kampüsü yüksekokulları binaları ve 5000 kişilik Odeon yapıldı.
Ekim 1986’da 386 öğrenci ile eğitime başlayan üniversite bugün, 9 fakültesi, 2 lisans düzeyinde yüksekokulu, 3 meslek yüksekokulu ve 8 enstitüsü ile 10.000 öğrenciyi aşmıştır. Üniversitede 42 değişik ülkeden gelen çok sayıda uluslararası öğrenci de eğitim görmektedir.
Türkiye'nin ilk ve tek olan Tiyatro Yönetmenliği bölümü Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi bünyesinde 1996 yılında Gürcü yönetmen Robert Strua danışmanlığında kurulmuştur.
FAKÜLTE VE BÖLÜMLER
GÜZEL SANATLAR, TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
İletişim ve Tasarım
Güzel Sanatlar
Grafik Tasarım
İç Mimarlik ve Çevre Tasarımı
Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım
İŞLETME FAKÜLTESİ (Bilkent İşletme Fakültesi)
İşletme Bölümü
İKTİSADİ, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
İktisat
Uluslararası İlişkiler
Küresel ve Uluslararası İlişkiler
Siyaset Bilimi
Psikoloji Bölümü
Tarih
EĞİTİM FAKÜLTESİ
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
İngilizce Öğretmenliği
Öğretmen Yetiştirme
Yabancı Dil İngilizce Öğretimi
Eğitim Yönetimi
Beden Eğitimi Spor Merkezi
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik / Elektronik Mühendisliği yekin bölümü
Endüstri Mühendisliği
İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İngiliz Dili ve Edebiyatı
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı
Arkeoloji ve Sanat Tarihi
Türk Edebiyatı
Felsefe
HUKUK FAKÜLTESİ
Hukuk Fakültesi
FEN FAKÜLTESİ
Kimya
Matematik
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Fizik
MÜZİK VE SAHNE SANATLARI FAKÜLTESİ
Müzik
Tiyatro
YÜKSEKOKULLAR
UYGULAMALI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
Bankacılık ve Finans
Muhasebe Bilgi Sistemleri
Mütercim - Tercümanlık
Fransızca Hazırlık Programı
UYGULAMALI TEKNOLOJİ VE İŞLETMECİLİK YÜKSEKOKULU
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
İşletme Bilgi Yönetimi
MESLEK YÜKSEKOKULLARI
BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE BÜRO YÖNETİMİ MESLEK YÜKSEKOKULU
2 yıllık Program:
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama
Büro Yönetimi ve Sekreterlik
Muhasebe
Ticaret ve Yönetim
İNGİLİZ DİLİ MESLEK YÜKSEKOKULU (BUSEL)
İngilizce Hazırlama Programı
Uygulamalı İngilizce - Türkçe Çevirmenlik Bölümü
Fakülte Akademik İngilizce Geliştirme Birimi
TURİZM VE OTELCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU
2 yıllık Program:
Enstitüler [değiştir]Dünya Sistemleri, Ekonomileri ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Orhan Güvenen Tel: 312.290 1660 E-posta: gorhan@bilkent.edu.tr
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Margaret Sands Tel: 312.290 2951 E-posta: msands@bilkent.edu.tr
Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Erdal Erel Tel: 312.290 1597 - 290 2226 Faks: +90.312.266 4958 E-posta: erel@bilkent.edu.tr
Güzel Sanatlar Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Bülent Özgüç Tel: 312.266 4471 - 290 1486 E-posta: ozguc@bilkent.edu.tr
İşletme Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Kürşat Aydoğan Tel: 312.266 4164 - 290 1276 E-posta: aydogan@bilkent.edu.tr
Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Mehmet Baray Tel: 312.290 1208 - 290 1218 E-posta: mfbe@bilkent.edu.tr
Müzik ve Sahne Sanatları Enstitüsü
Direktör Vekili: Yrd. Doç. Işın Metin Tel: 312.266 4415 - 266 4139
Araştırma Merkezleri [değiştir]Ahmed ***** Saygun Merkezi
Bilkent Biyoinformatik Merkezi
Direktör: Doç. Dr. Uğur Doğrusöz Tel: 312.290 1612 E-posta: ugur@cs.bilkent.edu.tr
Bilkent İleri Araştırma Laboratuvarı|Bilkent İleri Araştırmalar Merkezi (BiCAS)
Direktör: Prof. Dr. Salim Çıracı Tel: 312.290 1216 E-posta: ciraci@fen.bilkent.edu.tr
Bilişimsel Elektromanyetik Araştırma Merkezi (BİLCEM)
Direktör: Prof. Dr. Levent Gürel Tel: 312.290 2096 E-posta: lgurel@ee.bilkent.edu.tr
Çevre Bilimleri Araştırma Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Hasan Erten Tel: 312.290 1820 E-posta: erten@bilkent.edu.tr
İletişim ve Spektrum Yönetimi Araştırma Merkezi (İSYAM)
Direktör: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş Tel: 312.290 2457 - 290 2458 E-posta: altintas@ee.bilkent.edu.tr
Geçişteki Toplumlar Araştırma Merkezi (CRTS)
Direktör: Prof. Dr. Güliz Ger Tel: 312.290 2949 - 290 1213 E-posta: ger@bilkent.edu.tr
Genetik ve Bioteknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (BİLGEN)
Direktör: Prof. Dr. Mehmet Öztürk Tel: 312.290 2393 E-posta: ozturk@fen.bilkent.edu.tr
Nanoteknoloji Araştırma Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Ekmel Özbay Tel: 312.290 1966 E-posta: nanotechnology@bilkent.edu.tr ozbay@bilkent.edu.tr
Rusya Çalışmaları Merkezi
Direktör: Assoc. Prof. Hakan Kırımlı Tel: 312.290 2269 E-posta: kirimli@bilkent.edu.tr
Toplum ve Politika Araştırmaları Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Ergun Özbudun Tel: 312.290 1266 E-posta: ozbudun@bilkent.edu.tr
Türk Edebiyatı Merkezi
Direktör: Prof. Talat Halman Tel: 312.290 23 17 Faks: 312.266 40 59 E-posta: temerkez@bilkent.edu.tr, halman@bilkent.edu.tr
Türkçe Dil ve Konuşma İşleme Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Enis Çetin Tel: 312.290 1477 E-posta: cetin@ee.bilkent.edu.tr
Türk Politikası ve Tarih Merkezi
Direktör: Prof. Metin Heper Tel: 312.290 1929 E-posta: heper@bilkent.edu.tr
Uluslararası İktisat Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Sübidey Togan Tel: 312.290 1794 Faks: 312.290 1794 E-posta: togan@bilkent.edu.tr
Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM)
Direktör: Prof. Dr. Salim Çıracı Tel: 312.290 1216 Faks: 312.266 4365 E-posta: ciraci@nano.bilkent.edu.tr
Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi (BİL-UZAY)
Direktör: Prof. Dr. Ekmel Özbay Tel: 312.290 1966 E-posta: ozbay@bilkent.edu.tr
Bilkent Üniversitesi, 20 Ekim 1984 tarihinde Ankara'da kurulan, Türkiye'nin ilk Vakıf üniversitesidir.Kurucusu İhsan Doğramacı'dır.Doğramacı, üniversitenin ilk rektörü ve mütevelli heyeti başkanıdır.Üniversitenin kuruluş aşaması 1967'ye dayanır.Üniversite'nin kuruluş amacı yüksek standartlarda eğitim ve araştırma olmuştur.Zaten Bilkent adı Bilim Kentinin kısaltmasıdır.Bilkent Üniversitesi dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasında gösterilmektedir
Bilkent Üniversitesi, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararıyla kurulmuştur. Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesidir. Bilkent adı 'Bilim Kenti'nin kısaltılmasıyla verilmiştir.
Üniversitenin kuruluş hazırlıkları 1967 yılında Ankara'nın batısında geniş bir arazinin alımı ile başladı.1970’lerin sonları ve 1980’lerin başlarında ise yukarıda sözü edilen vakıflar, bina inşaatlarına başladılar. Şu anda içlerinde Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Merkezi ve Kütüphaneyi barındıran binalar kampusun ilk binalarıdır. Bunları kafeteryalar, öğrenci yurtları, İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu ve Öğrenci Konseyi binaları izledi.
Üniversite büyüdükçe; Hukuk Fakültesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İşletme Fakültesi, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Fen Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Konser Salonu, spor salonları, anaokulu, ilköğretim ve ortaöretim düzeyinde okullar, yeni kafeteryalar, yeni öğrenci yurtları, iki sağlık merkezi, Doğu Kampüsü yüksekokulları binaları ve 5000 kişilik Odeon yapıldı.
Ekim 1986’da 386 öğrenci ile eğitime başlayan üniversite bugün, 9 fakültesi, 2 lisans düzeyinde yüksekokulu, 3 meslek yüksekokulu ve 8 enstitüsü ile 10.000 öğrenciyi aşmıştır. Üniversitede 42 değişik ülkeden gelen çok sayıda uluslararası öğrenci de eğitim görmektedir.
Türkiye'nin ilk ve tek olan Tiyatro Yönetmenliği bölümü Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi bünyesinde 1996 yılında Gürcü yönetmen Robert Strua danışmanlığında kurulmuştur.
FAKÜLTE VE BÖLÜMLER
GÜZEL SANATLAR, TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
İletişim ve Tasarım
Güzel Sanatlar
Grafik Tasarım
İç Mimarlik ve Çevre Tasarımı
Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım
İŞLETME FAKÜLTESİ (Bilkent İşletme Fakültesi)
İşletme Bölümü
İKTİSADİ, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
İktisat
Uluslararası İlişkiler
Küresel ve Uluslararası İlişkiler
Siyaset Bilimi
Psikoloji Bölümü
Tarih
EĞİTİM FAKÜLTESİ
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
İngilizce Öğretmenliği
Öğretmen Yetiştirme
Yabancı Dil İngilizce Öğretimi
Eğitim Yönetimi
Beden Eğitimi Spor Merkezi
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik / Elektronik Mühendisliği yekin bölümü
Endüstri Mühendisliği
İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İngiliz Dili ve Edebiyatı
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı
Arkeoloji ve Sanat Tarihi
Türk Edebiyatı
Felsefe
HUKUK FAKÜLTESİ
Hukuk Fakültesi
FEN FAKÜLTESİ
Kimya
Matematik
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Fizik
MÜZİK VE SAHNE SANATLARI FAKÜLTESİ
Müzik
Tiyatro
YÜKSEKOKULLAR
UYGULAMALI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
Bankacılık ve Finans
Muhasebe Bilgi Sistemleri
Mütercim - Tercümanlık
Fransızca Hazırlık Programı
UYGULAMALI TEKNOLOJİ VE İŞLETMECİLİK YÜKSEKOKULU
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
İşletme Bilgi Yönetimi
MESLEK YÜKSEKOKULLARI
BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE BÜRO YÖNETİMİ MESLEK YÜKSEKOKULU
2 yıllık Program:
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama
Büro Yönetimi ve Sekreterlik
Muhasebe
Ticaret ve Yönetim
İNGİLİZ DİLİ MESLEK YÜKSEKOKULU (BUSEL)
İngilizce Hazırlama Programı
Uygulamalı İngilizce - Türkçe Çevirmenlik Bölümü
Fakülte Akademik İngilizce Geliştirme Birimi
TURİZM VE OTELCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU
2 yıllık Program:
Enstitüler [değiştir]Dünya Sistemleri, Ekonomileri ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Orhan Güvenen Tel: 312.290 1660 E-posta: gorhan@bilkent.edu.tr
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Margaret Sands Tel: 312.290 2951 E-posta: msands@bilkent.edu.tr
Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Erdal Erel Tel: 312.290 1597 - 290 2226 Faks: +90.312.266 4958 E-posta: erel@bilkent.edu.tr
Güzel Sanatlar Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Bülent Özgüç Tel: 312.266 4471 - 290 1486 E-posta: ozguc@bilkent.edu.tr
İşletme Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Kürşat Aydoğan Tel: 312.266 4164 - 290 1276 E-posta: aydogan@bilkent.edu.tr
Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
Direktör: Prof. Dr. Mehmet Baray Tel: 312.290 1208 - 290 1218 E-posta: mfbe@bilkent.edu.tr
Müzik ve Sahne Sanatları Enstitüsü
Araştırma Merkezleri [değiştir]Ahmed ***** Saygun Merkezi
Bilkent Biyoinformatik Merkezi
Direktör: Doç. Dr. Uğur Doğrusöz Tel: 312.290 1612 E-posta: ugur@cs.bilkent.edu.tr
Bilkent İleri Araştırma Laboratuvarı|Bilkent İleri Araştırmalar Merkezi (BiCAS)
Direktör: Prof. Dr. Salim Çıracı Tel: 312.290 1216 E-posta: ciraci@fen.bilkent.edu.tr
Bilişimsel Elektromanyetik Araştırma Merkezi (BİLCEM)
Direktör: Prof. Dr. Levent Gürel Tel: 312.290 2096 E-posta: lgurel@ee.bilkent.edu.tr
Çevre Bilimleri Araştırma Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Hasan Erten Tel: 312.290 1820 E-posta: erten@bilkent.edu.tr
İletişim ve Spektrum Yönetimi Araştırma Merkezi (İSYAM)
Direktör: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş Tel: 312.290 2457 - 290 2458 E-posta: altintas@ee.bilkent.edu.tr
Geçişteki Toplumlar Araştırma Merkezi (CRTS)
Direktör: Prof. Dr. Güliz Ger Tel: 312.290 2949 - 290 1213 E-posta: ger@bilkent.edu.tr
Genetik ve Bioteknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (BİLGEN)
Direktör: Prof. Dr. Mehmet Öztürk Tel: 312.290 2393 E-posta: ozturk@fen.bilkent.edu.tr
Nanoteknoloji Araştırma Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Ekmel Özbay Tel: 312.290 1966 E-posta: nanotechnology@bilkent.edu.tr ozbay@bilkent.edu.tr
Rusya Çalışmaları Merkezi
Direktör: Assoc. Prof. Hakan Kırımlı Tel: 312.290 2269 E-posta: kirimli@bilkent.edu.tr
Toplum ve Politika Araştırmaları Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Ergun Özbudun Tel: 312.290 1266 E-posta: ozbudun@bilkent.edu.tr
Türk Edebiyatı Merkezi
Direktör: Prof. Talat Halman Tel: 312.290 23 17 Faks: 312.266 40 59 E-posta: temerkez@bilkent.edu.tr, halman@bilkent.edu.tr
Türkçe Dil ve Konuşma İşleme Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Enis Çetin Tel: 312.290 1477 E-posta: cetin@ee.bilkent.edu.tr
Türk Politikası ve Tarih Merkezi
Direktör: Prof. Metin Heper Tel: 312.290 1929 E-posta: heper@bilkent.edu.tr
Uluslararası İktisat Merkezi
Direktör: Prof. Dr. Sübidey Togan Tel: 312.290 1794 Faks: 312.290 1794 E-posta: togan@bilkent.edu.tr
Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM)
Direktör: Prof. Dr. Salim Çıracı Tel: 312.290 1216 Faks: 312.266 4365 E-posta: ciraci@nano.bilkent.edu.tr
Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi (BİL-UZAY)
Direktör: Prof. Dr. Ekmel Özbay Tel: 312.290 1966 E-posta: ozbay@bilkent.edu.tr