C++ Nedir

bbbunyamingur
Banned
1980'lerin başında Bjarne Stroustroup tarafından geliştirilen C'yi kapsayan ve nesne yönelimli programlamaya olanak sağlayan sınıf tanımlarıyla ilerleten yaygın olarak kullanılan programlama dili. C++ (si-plas-plas okunur) genel amaçlı bir programlama dilidir. Çoklu paradigma, nesne yönelimlidir. İlk olarak C With Classes olarak adlandırılmış, daha sonra C'deki herhangi bir sayısal değişkenin değerini bir arttırmaya yarayan ve özellikle döngü yapılarında çok sık kullanılan 'i++' ifadesine benzer biçimde C++ olarak adlandırılmıştır.

Genel olarak her C programı aynı zamanda bir C++ programıdır, ancak her C++ programı bir C programı değildir. Bu durumun bazı istisnaları mevcuttur.

C++'ı C'den ayıran ve C++'ın nesne yönelimli bir dil olmasına da olanak sağlayan en temel özellik, class'lardır. Sınıflar sayesinde yeni veri türleri yaratılabilir veya varolan türlerden yenileri türetilebilir. Ayrıca polimorfizm sayesinde bir sınıf tanımıyla yazılmış kod, o sınıf türünden türetilmiş yeni sınıflarla da çalışabilir.

C++ pek çok programlama dili kavramını kapsadığı için başlangıçta alışması zor bir dil gibi gelebilir. Tüm özelliklerini ve inceliklerini kavramak ve uzmanlaşmak ise çok uzun bir süreci gerektirir. Zorluğu görebilmek için aşağıdaki, C++ FAQ Lite'a bakabilirsiniz.

C++, operator overloading, default parameters, function overloading, single inheritance, polymorphism, multiple inheritance özelliklerine sahiptir.

Genel Özellikleri

Sınıflar

class yapısı sayesinde yeni türler tanımlanabilir. Class genel olarak struct'a çok benzer. C++'ta tek farkı, ön tanımlı olarak erişim tipinin private olmasıdır

Merhaba Dünya Programı:

#include <iostream>

int main()
{
std::cout << "Merhaba Dünya!" << std::endl;
}






Derleyiciler ve IDE'ler

En yaygın kullanılan C++ derleyicileri şunlardır:
GCC ( http://gcc.gnu.org )
Microsoft Visual C++ (IDE)
Borland C++ Builder (IDE)
Watcom C++
Dj C++
Ayrıca CINT gibi çeşitli C++ yorumlayıcıları da bulunmaktadır
 
ÇıRaK-pust
Çırak
s.a bu programlamaya ilk 0 dan başlaya biri olarak nereden başlayacağız hani öğrenme yolumuz ne olacak veya kaynak ne olacak nerelerden bilgi edine biliriz bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ...! ?:confused:
 
LaTReLL
Daimi Üye
hocam internette yada burada bilgi edinmek istediğin konu hakkında arama yaparsan bilgi edinecek çok döküman bulursun.
hangi dili öğrenmek istiyorsun?
 
q0k3r
Daimi Üye
bende C++ öğrenmek istiyorum fakat C# daha yeni değil mi? ilk önce hangisini öğrenmeliyiz we nasıl? yardım pls...
 
bbbunyamingur
Banned
ÇıRaK-pust demiş ki:
s.a bu programlamaya ilk 0 dan başlaya biri olarak nereden başlayacağız hani öğrenme yolumuz ne olacak veya kaynak ne olacak nerelerden bilgi edine biliriz bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ...! ?:confused:
Hangi dili öğrenmek isiyorsun önce buna kara vermelisin.


hacker_goker demiş ki:
bende C++ öğrenmek istiyorum fakat C# daha yeni değil mi? ilk önce hangisini öğrenmeliyiz we nasıl? yardım pls...
Önce C öğren,C öğrenirsen diger dilleri daha kolay kavrasın mesela C++ C# php bunlar hep c benzer.Yani herseyin temeli C :)

C# da pointer kavramı yok C++ da var bildigim kadarıyla veya C++ öğren eger web programcılıgı yapcaksan C# öğren script yönunden;)
 
- Yönetici düzenlemesi: :
alperalper
Banned
Valla arkadaş bende öğrenmek istiyorum ama hangisini öğrenelim bilmiyorum..Genelde windows ortamında kullandığımız programlar hangi dille yazılıyor. Ben delphi diye biliyorum ama .....
 
emre1
Çırak
valla ıyı hos da dedıklerınızden bende bı seyler anlasam benım nıyetımde windows ortamında calısan programlardan yapabılmek herhangı bır fıkrım yok cunku bılmıyorum sızlerden tavsıye beklıyorum ne yapayım
 
gabillan
Çırak
walla bende daha önce exploitingde bi şey sormuştum JOKER die bi arkadas bana c ve c+ dillerini öğren dedi ben yazın kursa gidecem ne kursuna gidiim??
walla yeni başladım chok esüq gelebilirim:)
 
Franticorpse
Forum Ustası
1980'lerin başında Bjarne Stroustroup tarafından geliştirilen C'yi ...
Ben de Bjarne Stroustroup ' un bir röportajını vereyim sizlere .. :)


Programcılığın efsane isimlerinden biri ve C++ ın yaratıcısı olan Bjarne Stroustrup...

C++ ın yaratıcısı AT&T Labs. araştırma Müdürü Bjarne Stroustrup

Gerek sosyal gerek fen bilimleri olsun, insanoğlunun düşünsel serüveninde yer alan iki temel sorudan biri olan " nasıl " ı bilgisayar adındaki " aptal " makinelere öğretme bilimi denilebilecek programcılığın efsane isimlerinden biri ve C++ ın yaratıcısı olan Bjarne Stroustrup geçtiğimiz aylarda Türkiye deydi. Stroustrup, ODTÜ IEEE tarafından düzenlenen Serbest yazılım yarışması etkinlikleri çerçevesinde İTÜ Ayazağa kapüsünde bir seminer verdi.

1950 yılında Danimarka da doğan , İngiltere de Cambridge Üniversitesi nde doktorasını tamamlayan ve halen AT&T Laboratuarlarında Araştırma Müdürü olan Stroustrup un ilginç sorulara verdiği cevaplar.


Soru : C++ çok güçlü bir dil olmasına rağmen bir bağlamda yeterince yaygın olduğu söylenemez, özelliklede son kullanıcılar söz konusu olduğunda. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?


Cevap : Aslında hem evet hemde hayır. IDC nin rakamlarına göre dünya üzerinde çoğunluğu C++ olmak üerece 4.5 milyon C ve C++ kullanıcısı var. Windows platformlar, gömülü sistem programcılığı ile Unix ve türevlerinde programcılar hep bu dili kullanmak zorundalar, kaldıki ellerindede başka bir şey yok. Eh tabiki düşük seviye ve özelleşmiş programcıların kullanamaması çok doğal. Bilgisayar kullanıyorsanız emin olun ki, C++ kullanıyorsunuz.


Soru : Programcılığın geleceğinde, yakın bir zamanda büyük bir aşama bekliyormusunuz? Örneğin daha zeki diller yaratılabilecekmi? Uzun yıllardır bilgisayar dil mantığında çok büyük bir değişim olduğu söylenemez...


Cevap : Bence hayır, zira bu çok büyük bir geneleme olur. Belirli iş akışlarını oluşturmak için özel bir anlamda programcılık yapmak başka, her şeyin altında yer alan genel amaçlı kod yazmak başkadır. C++ da asıl amaçlanan budur yani her şeyin temelinde yer almak. Şunu gönül rahatlığıyla söyliyebilirimki asla vasat kullanıcıların başa çıkabileceği basitlikte bir dil olmıyacak. Hayatımızda önem verdiğimiz şeylerin iki ortak özelliği vardır; Birincisi görünmez olmaları ikincisi ise amatörler tarafından yapılmamış olması. İşte C++ bu yüzden sürekli büyüyen ve bu kadarda güçlü bir dildir.


Soru : Ya C++ ? Eserinizi nasıl bir gelecek bekliyor?


Cevap : Geleceği tahmin etmek oldukça güç. Uluslararası bir standardımız var ve bu standart üzerinde C++ topluluğu düzgün bir gelişme içerisinde olucak. Kullanıcı sayısı ve çeşitliliğin artmasına paralel olarak büyüyecek. burada önemli olan nokta, C++ ın profosyonel yazılım geliştiriminin önemli bir basamağı olması. Kişisel görüşüme göre de bu hep böyle kalacak.


Soru : Bu sıralar yazılım dünyasında adından sıkça söz ettiren Microsoft un geliştirdiği C# ( C Sharp ) hakkında ne düşünüyorsunuz?


Cevap : Microsoft un bu patentli dilinin başarılı olup olmıyacağını açıkçası bilmiyorum. MS Uygulama Geliştirme Mühendislerine yönelik hazırlanmış bir dil. Microsoft un her şey gibi bunuda biraz abartmış olduğunu düşünüyorum. Ne kadar güçlü olduğu birazda ne kadar para koydukları ve ne kadar desteklediklerine bağlı. Bu arada neyin üzerinde geliştirdiklerini zannediyorsunuz? Tabiki ki C++ :) Temel olarak söyleyebilirimki, asla C++ kadar güçlü değil.


Soru : O zaman, programcılık alanında radikal bir gelişim beklemiyorsunuz diyebilirmiyiz?


Cevap : Böyle bir şeyin olacağına inanmıyorum. Programcılık tarihi öncelikle sabit ilerleme zincirlerinden oluşur. Bu sabit adımlar devrim olarak lanse edildi. Örneğin, nesne tabanlı diller radikal gelişmeler olarak nitelendirildi. Evet. 30 yıllık tarihinde çok önemli ve çok güzel bir adım ki ben 25 yıldır içindeyim. Genetik programala şuanda insanlara devrim gibi geliyor. Bu çok doğal zira insanlar daha önceki adımlardan haberdar değiller.


Soru : Bilgisayar byte larının hem 1 hemde 0 olabildiği " Quantum Computing " için radikal bir değişim diyebilirmiyiz?


Cevap : Konsept olarak devrimsel gözüktüğü doğru. Bu dil şimdilik sadece laboratuarlarda kullanılıyor. Sanırım bu çeşit 5 bir yapabildiler ve yakında bu sayı 30 a çıkacak. Yinede santrançtaki " 8 kraliçe " problemini çözecek seviyelere gelmesi uzun zaman alacak. Günün birinde genel amaçlı bir programlama dili haline gelebilir ama muhtemelen bu benim zamanımda olmıyacak. Böylesi bir tahmin insanın yanılmak isteyeceği bir türden ama yinede...


Soru : Son olarak, programcıların iletişim kurabileceği bir dil yarattınız. Nasıl bir duygu bu?


Cevap : Hem çok heyacan verici hemde çok korkutucu. Korkutucu çünkü çok açık şekilde insanların düşünme şeklini etkiliyorsunuz. Eğer doğru şeyler yaparsanız insanlara yeni ufuklar açabilecek yeni düşünme şekilleri yaratabilirsiniz ama eğer yanlış yoldaysanız insanların hayal gücünü kısıtlarsınız. Heyacan verici ve korkutucu bir his bu. Gösterişsiz, sade... Ve sorumluluğu yüksek...



Kaynak : IT-BUSINESS WEEKLY Dergisi - 08-Şubat-2002
 
Joker
Forum Ustası
konulara katki yapmaktan hoslanan biri olarak :) ;

Burada bulunan sitenin C/C++ kaynak kod arsivi oldugunu soyleyebilirim.
gerci sagda solda bu tur siteler cok ama ne bileyim iste oyle...

saygilar sevgiler.
 
Üst