(ÇÖZÜLDÜ) Bilgisayarıma Windows dışında bir sistem yüklenemiyor

\Emix
Forum Ustası
Merhaba sevgili dostlar,

Bir konuda yardımınıza ve fikrinize ihtiyacım var.

Kullanmakta olduğum dizüstü bilgisayara daha önceleri bir sürü linux dağıtımı,osx86 projesi gibi sistemleri bir çok kez kurup kaldırdım hayal meyal hatırlıyorum en son Pardus kurulumu yaptım ve ardına temiz Ubuntu kurulumu yaptım. bir süre sonra windows'a geçtim.

ancak bilgisayarımın bios'unda boot sıralamasında en altta ubuntu ve pardus isimleri gömülü şekilde kaldı bir sürü yazılım yükledim bios sıfırladım bios yükseltmesi ve düşürmesi yaptım ancak o iki sistem biosumdan kalkmadı. Bu benim için şu sebepten dolayı sorun teşkil ediyor şuanda bir linux dağıtımı kurmak istediğim zaman kurulumun yarısında ( en az 20 dağıtım denemişimdir ) hata veriyor ne yazık ki hata kodunu almayı unuttum ancak önyükleyicilerle alakalı bir hataydı şu anda evde ikinci bir usb belleğim veya ikinci bir bilgisayarım olmadığı için hata kodunu göstermek adına yükleme yapamıyorum. yaparsam kullandığım windowsum gidecek.

akay
Super Moderator
Site Yetkilisi
Command Prompt veya diskpart komutlarıyla yapılabilir..diskpart konuya hakim değilseniz tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz

Command Prompt için burayı inceleyin

Anlatım pardus içinde geçerlidir...hata yapma ihtimalinize karşı önemli veriniz varsa yedek almanızı tavsiye ederim

[k@nunsuz]
Daimi Üye
Bios pilini değiştirmeyi deneyebilirsin.

BIOS pili içerisinde sistemin tarih ve saat bilgilerinin yanı sıra donanımlara ait bazı bilgiler depolanır.

Söylediğim yöntem kesin çözüm değildir,deneyebilirsin.

\Emix
Forum Ustası
Selam olsun herkese, sorunumu şu yöntem ile mevcut kullandığım Windows'u ve verilerimi kaybetmeden giderdim.

Bir adet linux dağıtımı indirip flash belleğe ve ya bir dvd/cd'ye yazdırıp sistemi oradan başlatın

Açılan linux sistemini kablolu ve ya kablosuz internete bağlayıp " Terminal " uygulamasını açıp

Kod:
sudo apt install efibootmgr
yazdım ve efibootmgr'yi indirip kurdum.

Ardına ise terminal'den

Kod:
efibootmgr
yazarak ilgili uygulamayı çalıştırdım

Kod:
sudo efibootmgr -b 000x -B (girdinin sayısı x yerine yazılacak)
girdim hem ubuntu hemde pardus için.

ardına sistemi kapatıp bios'a giriş yaptım ve ilgili girdilerin silindiğini gördüm.

\Emix
Forum Ustası
Command Prompt veya diskpart komutlarıyla yapılabilir..diskpart konuya hakim değilseniz tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz

Command Prompt için burayı inceleyin

Anlatım pardus içinde geçerlidir...hata yapma ihtimalinize karşı önemli veriniz varsa yedek almanızı tavsiye ederim
Olur da tekrar aynı ve ya benzer bir sorunla karşılaşırsam bu yöntemi de deneyeceğim.

Aman abi zaten ortalık karışık :D :p

Bios pilini değiştirmeyi deneyebilirsin.

BIOS pili içerisinde sistemin tarih ve saat bilgilerinin yanı sıra donanımlara ait bazı bilgiler depolanır.

Söylediğim yöntem kesin çözüm değildir,deneyebilirsin.
Daha önce denemiştim bu yöntemi ve sorunun kaynağını öğrendim

UEFI alanımı Ubuntu ve Pardus tamamen doldurmuş ve orası dolduğu için UEFI Enable iken bir işletim sistemi kurmama izin vermiyormuş bilgisayarım ve daha önce bios'u sıfırladım,güncelleme yaptım ve ya düşürme işlemi yaptım fayda etmemişti yukarıda yazdığım yöntem tamamen verileri temizlememe yardımcı oldu ve kurulumlarımı sorunsuz olarak yaptım