En çok Türkçe kelime hangi dilde

Zafer
Forum Ustası
Dünya dilleri arasında en çok Türkçe kelime barındıran dilin Sırpça olduğu belirlendi. Sırpçada 9 bin civarında Türkçe kelime bulunurken, 3 bini günlük hayatta aktif olarak kullanılıyor.

Hatta Sırplar, doğu ve İslam hayranlığı ile tanınan Sırp şair Jovan Llic'in şiirlerini anlayabilmek için Türkçe sözlük kullanıyor.

Fatih Üniversitesi'nin düzenlediği Osmanlı-Balkan ilişkileri konulu panele katılan Belgrad üniversitelerindeki akademisyenler, iki ülke arasındaki birçok bilinmeyene ışık tuttu.

Belgrad Üniversitesi Türkoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Ord. Prof. Dr. Mirjana Teodosiyeviç, Sırpçada deyimlerle birlikte 10 bine yakın Türkçe kelimenin bulunduğunu, bunların 3 bininin günlük dilde yaygın şekilde kullanıldığını söyledi.

Belgrad Üniversitesi kütüphanesinde bulunan 17 bin Doğu dilleri kitabından 4 bin 500'ünün Türkçe başlıklı olduğuna dikkat çekerek, Türkçe ile Sırpçanın yazıldığı gibi okunması özelliği açısından birbirine çok benzediğini belirtti.

Türk dilinin 1925'ten itibaren Sırbistan'daki üniversitelerde okutulduğunu anlatan Türkolog, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sırbistan'da Türkoloji bölümünden şimdiye kadar 500 mezun verdik. Şu an ise 200 öğrenci öğrenim görüyor.

Özellikle turizm için Türkiye'ye gelen öğrenciler Türkoloji bölümünü daha fazla tercih ediyor."

Sırpçada sıkça kullanılan bazı Türkçe söz ve kelimeler şunlar:

Helal olsun, sus bre, lokum, kahvehane, kusur, hapishane, pekmez, komşuluk, helal, börek, meraklıca, lakırdı, nişan, uğursuz. Atasözleri: 'Anasına bak kızını al.' 'Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.' 'Dağ dağa kavuşmaz insan insana kavuşur.' 'Balık baştan kokar.' 'İki karpuz bir koltuğa sığmaz.'

Alıntıdır...

! JUBA !
Forum Kalfası
cidden şaşırdım ilk 10 u tahmin et deselerdi sırpça aklıma gelmezdi bile. hadi kelimeler neyse de atasözlerinin bir dilden diğerine geçmesi oldukça zordur diye düşünüyorum. +Zafer şaşırtıcı bir bilgi sağol.

battack
Daimi Üye
Türkçeden diğer dillere geçen sözcük sayısı
Sırpça: 8995
Bulgarca: 3490
Yunanca: 2984
Farsça: 2969
Arnavutça: 2622
Rumence: 2780
Rusça: 2476
Arapça: 1990
Macarca: 1982
Ukraynaca: 800
İngilizce: 470
Çince:289
Çekçe :248
Urduca:227
Almanca :166
İtalyanca:146
Fince:115
bunun dışında da inanmayanlar çıkabilir belki ama kürtçe 3de1i türkçedir

ksk_35.5
Cool Üye
normel yüzyıllarca beraber yaşamışlar baskın olan kültür diğerini de etkilemiş tabiki :)

astiyag
Çırak
Encok aldığımız dil farsça 13-20 bin kelime arasında...
kahraman
vatan
baba
devlet
aşk
en baba kelimeler dahil:))

dildem
Forum Kalfası
Türkçeden diğer dillere geçen sözcük sayısı
Sırpça: 8995
Bulgarca: 3490
Yunanca: 2984
Farsça: 2969
Arnavutça: 2622
Rumence: 2780
Rusça: 2476
Arapça: 1990
Macarca: 1982
Ukraynaca: 800
İngilizce: 470
Çince:289
Çekçe :248
Urduca:227
Almanca :166
İtalyanca:146
Fince:115
bunun dışında da inanmayanlar çıkabilir belki ama kürtçe 3de1i türkçedir
çok şaşırdım gerçkten öylemi süpermiş ya

ozbayy
Daimi Üye
Balkanların %50-60 lık kesimi Türk. Nerden mi biliyorum ? Osmanlı Torunuyum ve Makedonya da yaşayp büyüdüm :)