Erzurumlu Fettullah Usta'nın mutfak sırları | Wardom Bilginin Adresi, Forum ve Bilgisayar Güvenliği

Erzurumlu Fettullah Usta'nın mutfak sırları

Gila

Moruk Moderator
Site Yetkilisi
Önemli not: Aşağıdaki konu, 15 Ağustos 2009 yılında açılmış ve metin olarak hiç bir değişikliğe uğramamıştır.

Kayıp resimler güncellenmiştir.




















Hocam. Şey ustam. Nedir sizin sırrınız


Öncelikle iki önemli noktaya dikkat çekmek isterim.

Bir yemeğin dört dörtlük olabilmesi için her türlü malzemeyi satın alacak kadar çok paraya ve önünüze ne koyarsanız yemeye aç insanlara ihtiyaç vardır

Tok insanın önüne havyar koysanız tınlamaz

Aç insana zopa yedirseniz çok şükür der. Bunlar önemli detaylar



İlginç. Açarmısınız biraz



Şöyle ki; Şimdi bizim paramız çok. İstediğimiz malzemeyi alabiliyoruz

Bazı malzemeleri kullanmadan atıp yenisini aldığımız gibi

Bazılarını da az ya da çok kullanıp atabiliyoruz

Para bok gibi ehehe :)

Herkesin bir fiyatı, bir de kullanma süresi var değil mi?

Var mı?

Var var. Herkesin bir fiyatı var.

Kimini parayla satın alırsın, kimini oy desteğiyle ;)




























Müşteriye gelince

Benziniydi, elektriğiydi, gazıydı, vergileri geçirip kendine de üç kuruş mayiş verdinmi ne oluyor?























Ne oluyor?

Aptal. Ne olacak?

Tabi ki; üç kuruşa muhtaç oluyor.

İyi de, sizin zam yapma, vergi koyma gibi bir imkanınız var mı?

Lan ben sana az önce ne dedim?

Ne dediniz?

Herkesin bir fiyatı var demedim mi?

Eee?

Eeesi; Musluğun başından birilerini de satın alıyoruz

Hadi yaa?























Önce biraz aç bırakıp burnunu sürttürüyoruz


Bize biat edip karnı tok gezenleri gösteriyoruz

Burada ne leziz yemekler olduğunu anlatıyoruz

Eee. Laiklik de, demokrasi de bir yere kadar

Birgün direnir, beşgün direnir, sonra tıpış tıpış gelir oturur kucağımıza.. şey pardon. Masamıza yani keh keh



Hemen yerler diyorsunuz yani


Yok öyle hemen değil tabi. Hazırlama süreci var

Bak şimdi. Tayyip Ne diyor?

Ne diyor ustam?

Dingil. Duymadın mı hiç?

En az üç çocuk.

Bu ne demektir?

Gece gündüz pompa

Keh keh. Cahilsin cahil






















Ne demektir ustam?


Aneyin örekesi demektir

Kendi kıçına don alamayan bir adamın 3 çocuk yapınca durumu ne olacak?

Hııı


Hııı yaa.

O çocukların dersaneye ihtiyaçları var

Eh, dersane de bizde var

O çocukların okumaya ihtiyaçları var

E, bizim okullarımız da var


Bizim okullardan çıkanlara sınav soruları sızdırılıyor

Sınavlarda hepsi tam puan alıyor

Devlette en önemli yerlere girme imkanı yakalıyor


O ailenin reisi gidip de cumhuriyet lokantasında yemek yer mi kıkır kıkır :cool:

Yemez mi?

Yemez. Yiyemez. Yesin de göriiim!!























Peki ustam. Biraz mutfağa geçsek?


Bak. Mutfağa girmekden daha öncelikli meseleler var

Mesela malzemenin iyisini parayla satın alabilirsiniz ama o malzemeler orta malıdır

Dün Sülüman Usta'nın değirmenine un taşıyıp Özal'ın kufasında su taşıyanlar
Yarın bir bakmışsınız başkasının tezgahına oturmuş


Bunlar geçici malzemelerdir, tatlandırıcı olarak kullanılırlar























Asıl mesele ana malzemelerdir

Onları kendi bahçenizde yetiştirmek zorundasınız

Yoksa buna para mı dayanır

İnanılmazzz


İnan inan.

Üstelik özel cemaat bahçelerinde ve ışık evlerinde nano teknolojiyle üretiriz biz bunları

Hadi ya. Sallıyorsunuz. Sebze meyvenin nano teknolojiyle yetiştirildiğini de ilk defa duyuyorum.


He wallah. Hepsi akıllı zarzavattır. Işık var sa, kafalarını topraktan çıkartır, semirirler

Bahçeye birileri girerse, ayak – postal altında kalmamak için ya kafalarını toprağa gömerler

Ya da sarı çiçek taklidi yaparlar























Peki. Mutfağa bi girsek?



Amma mutfak meraklısısın haa. Karı kılıklı..

Girelim bari..

Mutfakta hijyen şarttır.

Hiçbirşeyi elle tutmayacaksın

Ya eldiven, ya maşa kullanacaksın

Maşa dediğin ne ki

Bastır parayı, kamyonla al























Yemekleri lezzetli kılan unsur nedir?

Rakip lokantalar tabi ki

Diğer lokantalar hazır müşterilere servis verirken, biz malzemelerimizi yetiştiriyorduk

Onlar da o kadar kötü yemekler yaptılar ki; Onlardan kaçan bize geldi

Şimdi zehir – zıkkım versek, yalamadan yutuyor enayiler ehi ehi ehi



Biraz açarmısınız şunu?



Bak şimdi. Yıllarca bu ülkenin en iyi aşçısı kimdi?


Ispartalı Sülüman Usta


Doğru. Peki ne yedirdi millete yıllarca?

Çoban kavurma




















Bu da doğru.

1970 lerde çoban kavurma iyiydi de, hergün hergün millet bıktı.

Kaldı ki; milleti çoban kavurma yerken kendisi şnitzele takılıyordu.

Ama yıllarca Sülüman Usta'dan daha iyisi çıkmadı

Bi ara Zonguldaklı Bülent usta müşterileri topladıysa da,

Ortağı Necmettinin pisliğinden müşteri yine Sülüman ustaya döndü






















Bu Sülüman Usta'nın camını çerçevesini darbeli vuruşlarla

Tamı tamamına 7 kere kırıp indirdiler


8. Kere yine açtı lokantayı, yine topladı müşteriyi
























Ama artık yaşlandı.


Elini eteğini çekti lokantacılıktan

Ve sizin önünüz açıldı



Yoh, o kadar kolay olmadı

Sülüman Usta emekli olunca bir ara Tansu hanım ev yemekleri lokantası açtı

Ama sofrada ne var, ne yok, kocasıyla birlikte silip süpürdüler























BAHÇELİ lokantanın sahibi Devlet bey iyi gibi görünüyordu


Ama sert bakışlı, bağıra çağıra konuşan bir patrondan müşteriler her zaman rahatsız olurlar.






















Arada bir iki de fast food açıldı ama uzun ömürlü olamadılar :cool:

Amaaaa

Bize en büyük kıyağı, Antalya'lı Deniz Mahsulleri lokantasının sahibi Baykal Bey yapmıştır























Müşterilerinin hevesli olmasına rağmen, kankalarıyla kapının önünü kapatıp zabbahtan akşama kadar tavla oynayıp gevezelik yapmasıyla yolu kapattı.

Ondan bıkan müşteriler de bizim tarafa yöneldi ;)
 
Son düzenleme:

Gila

Moruk Moderator
Site Yetkilisi
Sizin sektöre girişiniz nasıl oldu?



Tamamen tesadüf

Bizimkisi, Saman Pazarı'nda köhne bir lokantaydı

Ben pişirir, servisi de ben yapardım.



Birgün nasırım ayağıma öyle vuruyor ki; servis yaparken göz yaşlarımı tutamaz oldum

























Müşteriler o halimi görünce bi rağbet, bi rağbet


Olm. Feto dedim. İşte sana fırsat

Bu millet göz yaşına dayanamaz

Nasırın ağrısa da, ağrımasa da ağlayacaksın

Ben ağladım, onlar çoğaldı

Onlar çoğaldı, ben ağladım

Bazen göz pınarlarım kururdu da, tükmük ile ıslatırdım























Mönü de iyiydi.

Aslında hepsi aynı şeyi yiyorlardı ama farklı şey yediklerini sanıyorlardı ehehe

İmam bayıldı isteyene imam bayıldı

İzmir köfte isteyene İzmir köfte kılığına sokulmuş Sultanahmet köftesi

İsteyene kürt böreği

Şarap isteyene şarap rolü yapan nar suyu

Selanik tatlısı isteyene vezir parmağını dayıyordum

Spesyalitemiz ise MAKLUBE dir.. Sana da tavsiye ederim..






















Göz yaşlarıma bakmaktan ne halt yediklerini çakozlamıyorlardı bile kerkenezler


Öyle öyle bu günlere geldik

Peki ustam. Biraz da meslekten bahsetsek?

Edelim

Ben 3 p yöntemini kullanırım..

3P??

Pöl - parçala - pişir


O, sanıyorum pöl değil, böl olacaktı hoca.. şey pardon ustam yani

Zıçtırtma muhabbetin içine. Pöl diyorsam pöl dür

Pölme konusunda kullanacağınız malzeme, yöntem, pöleceğiniz materyal önemlidir.

Ne gibi?

Gıdaları üstü başı açık bırakır, aynı dolaba koyarsan ne olur?

Kokuları birbirine geçer

Aynen öyle kih kih :D

O halde yapılacak işlem, ayırmaktır

Sana özellikle lazım olan malzemeleri örtcen, sarıp sarmalayacaan, onları ayrı bir kapda tutcan























Maazallah diğerlerinin kokusu üstlerine sinebilir, yenmez hale gelebilir ihihihi

Diğerlerini önce bir arada harmanlayıp parçalayacaksın



Gıda vardır pölünmez. Kürt biberiyle tadlandıracaksın



















Gıda vardır parçalanmaz. Ergenekon rendesinden geçireceksin. Lime lime olur wallah hahaho :D























Bir de kendinden dilimlenip gelenler, sana zorluk çıkartmayanlar var

Hadi ya? Mesela?

Hıyarlar. Her daim parçalanmaya bayılırlar

Sonra ustam?

Geliyoruz en önemli noktaya

Yemeğin adı



Hmm. Nedir adı?


Öyle bir isim koyacaksın ki; her damağa hitap etsin.

Ilımlı İslam sosunda marine edilmiş faşizan preste preslenmiş vatan ateşinde közlenmiş kürt biberli Akdeniz ekşili vatan millet Sakarya türlüsü



















Gerçekten de bu mu?

Yok ya. müşteri masaya gelene kadar işte.

E peki sonra?

Onlar masaya oturduklarında iş işten geçmiş olacak ehehe :D

Ya severek yiyecekler

Ya öyle bir hesap dayayacağım ki; Ömür boyu mutfakta çalışıp

yiyenlere hizmet etmek zorunda kalacaklar ehin ehin ehin :D


Peki. Ya masaya oturmayanlardan birileri kapınızı kırıp içeridekileri özgürlüğüne kavuşturmak isterlerse?

Polis gücüm oluşuyor bu arada

NAH kırarlar!!!























Peki. Ya bir MUSTAFA KEMAL daha çıkarsa??

Ölenle ölünmez ehehe :)

Ya MUHTAÇ OLDUĞUN KUDRET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR söylemine uyup da karşınıza dikilen olursa?

İşte tek çekincem odur. Bu yüzden hala Amerikadayım.

Mutfak, malzemeler, masa hazır olduğunda geleceğim inşallah























Son bir soru ustam. Feyz aldığın ünlü bir üstad aşçı var mı?


Var tabi olmazmı?

Tebrizli kebap ustası Ayetullah Humeyni.


İzindeyim inşiyallahh









 
Son düzenleme:

mustione

Banned
komik çooook komik bir yazı olmuş, ellerine yazık valla boşa hırpalıyosun kendini, aslında 3 günlük yıllık izinden sonra kaldığın yerden devam ediyosun.

pek öle gözükmesede ömrün uzun olsunda bu iktidarı daha çok göresin :D:D:D
 

TomSawyer

Forum Kalfası
Genemi Sen Ya ? Banın Ne Çabuk Açıldı :/
komik çooook komik bir yazı olmuş, ellerine yazık valla boşa hırpalıyosun kendini, aslında 3 günlük yıllık izinden sonra kaldığın yerden devam ediyosun.

pek öle gözükmesede ömrün uzun olsunda bu iktidarı daha çok göresin :D:D:D
bari sizinkiler gibi devleti soyup devlet içinde yapılanıp millete ihanet etmiyorlar
onu bunu öldürüp başkalarının üstüne atmıyo
Çocuklar dolmuş yine konuya

Hoşgeldin GİLA ;)
 
Üst