İlkokul da Hayat Bilgisi dersimiz vardı

Zafer
Forum Ustası
"İnsanlar bilmedikleri konularda konuşmasın " deniyor,çeşitli ortamlarda.Bazen siyasi ,bazen dini, bazen de bilimsel platformlarda sıkça dile getiriliyor bu söz..

Haklılık payı oldukça fazla.

Din üzerine söz sahibi olacak eğitimi almamış birinin,özellikle hüküm vermesi, neyin doğru neyin yanlış olduğuna hükmetmesi doğru değil.

Konservatuar eğitimi almamış birinin müzisyenliğe,oyuınculuğa soyunması da pek doğru değil.

Yeterli edebiyat eğitimi almayanın kitap yayınlamaya kalkışması da pek doğru değil.

Bu örnekleri çoğaltabiliriz belki ama bizim insan hakları diye de bir kavramımız var.

Hatta insan olmanın gereğini yerine getirme gibi bir görevimiz de var..

Ne olmuş, insan içinden gelip kendi halinde bir şarkı söylemişse ?

Dinleyen eşi dostu da ona alkış tutmuşsa..Hatta ona sesinin hiç de fena olmadığını söylersek,günaha mı gireriz. Kendisine hemen,konsevatuar eğitimi almadığını anımsatıp, bu işi eğitimlilere bırakmasını mı söylememiz gerekiyor ?

Efendim, bizler insan olarak, bir çok konuda, en azından düşüncelerimizi söylemeliyiz.

Ben de eğitim hakkında iki söz söylemek isterim izninizle.

Hesaplıyorum da galiba onbeş yıllık bir eğitim sürecinden geçmişim.Bu yıllardan kimisi başarılı, kimisi de başarısız geçmiş. Demek istediğim şu ki,en çok gereksimimiz olan Hayat Bilgisi dersi bize verilememiş. En azından ben öğrenememişim.

Oysa henüz ilkokulda Hayat Bilgisi dersimiz vardı. Anladığım kadarıyla Hayat Bilgisi kavramı Tabiat Bilgisi kavramıyla karıştırılıp bize gerçek Hayat Bilgisi verilememiş.

Bu gün kendime ve çevreme baktığımda,çoğumuzun bu dersten sınıfta kaldığımızı görüyorum. Aile içi ilişkiler, aile ekonomisi, komşuluk ilişkileri, anne-baba-çocuk ilişkileri. Kaynana gelin ilşkisi. Üvey anne-üvey baba olayları..Kız-erkek arkadaşlıkları. Cinsellik..Devlete ve diğer insanlara karşı görevlerimiz. Başkalarının haklarına saygı.Haksızlığa karşı direnmek. Rüşvete,siyasi aldatmalara isyan etmek..

Hangimiz geçtik bu derslerden ?

İki kere ikinin dört ettiğini, hesap makinaları söylüyor zaten. Bize gerekli olan ders ,Hayat Bilgisi imiş.Onu da vermeyi unutmuş olacaksınız. Vermediğiniz dersten,sınıfta bırak mayı nedense unutmuyorsunuz..

Ama haksızlık bu !...

|Selçuk|
Forum Kalfası
Hayat bilgisi dersini hiç unutmam. Ama bu derslerden gerekli hayat derslerini çıkarttınız mı diye sorsalar. Cevap veremezdim heralde.

Bir-umut
Çırak
64-65-66 yıllarında ilkokulda iken Canlı Alfabe kitabı vardı, hatırlayanınız varmı acaba?

Heiser
Daimi Üye
O derste bize şunu öğretmişlerdi : ''Devlet bizden vergi alır, karşılığı bize; yol,su,eğitim,sağlık vs. olarak döner''

Şimdi devlet hem normal vergi istiyor, hemde mahalle arasına attığı asfaltı, ''asfalt vergisi'' adı altında sunarak yeniden para istiyor.

Bu nasıl iş ulen! :confused: Hani verdiğim vergi, yol olarak bize dönüyor du?

BuLa ÇoBan
Forum Kalfası
O derse dair hatırlayabildiğim hiç bir şey yok adı dışında. Demek ki gerçekten hayat bilgisi değilmiş. Ivır zıvır bilgilermiş.

HAYAT BİLGİSİ

Ucuz araba kullan ama alabileceğin en güzel evi al.

Adam gibi üç fıkra öğren.

Sevinçlerini sakın erteleme.

Eşini çok iyi seç. Çünkü bu seçim mutluluğunun veya bedbahtlığının %90 nını oluşturur.

Hergün 30 dakika yürüyüş yap.

Her yemekten önce şükret.

Bir arkadaşının sırrını açıklamadan önce iki kere düşün.

Maaş çekini imzalayan kişileri asla eleştirme.

Kaybedecek şeyleri olmayan insanlardan kork.

Güzünüzün önünde hep güzel şeyler bulundur.

Çocukların, adet kelimesini duyduklarında seni hatırlayacak şekilde yaşa.

Dinine ait kitabı tam anlamıyla okumak için kendine bir yıl süre tanı.

Kendini ve başkalarını affetmesini bil.

İlkyardımı öğren.

Biri seni kucakladığında ilk bırakan sen olma.

Her gün altı bardak suyunu içmeyi unutma.

Seni seven insanları koru

Zorda olsa ailenle tatil yapmak için her şeyi dene. Bu tatildeki anlar, hayatının en değerli anlarından biri olacak.

Kendine yapılmasını istemediğin hiçbir şeyi başkalarına yapma.

Başarıya, iç huzura kavuştuğun, sağlıklı olduğun ve sevildiğin zamanı değerlendir.

Başarılı ve iyi bir evliliğin iki şeye bağlı olduğunu unutma. a) Doğru insanı bulmak. b) doğru insan olmak.

Ebeveynlerini, eşini ve çocuklarını eleştirmek istediğin zaman dilini ısır.

Sevimsiz olmayacak şekilde ayrı fikirde olmayı öğren.

Cesaretli ol, hayatını geri baktığında yaptıkların için değil yapmadıkların için üzüleceksin.

Çok mükemmel bulduğun bir fikri başkasının engellemesine izin verme.

Keyifsizliklerini açığa vurma.

Nasıl bir duygu olduğunu öğrenmek için 24 saat kimseyi ve bir şeyi eleştirme.

Evliliğini güzelleştirmek için her gün bir şeyler yap.

İyilik dolu bir sözü ve iyiliğin etkisini asla *********.

Çocukların hakkında başkalarına iyi bir şeyler söylerken, bırak onlarda duysun.

Güç, sahip olduğun mallarla ilgili değildir. Unutma.

Çocuklarını anlamaya çalış, yargılamaya değil.

Zaman ve kelimeleri boş yere harcama. İkisi de çok değerli.

Kalem ve not defterini daima yanında taşı.

İnsanların yaptıkları olumsuz şeyleri değil, ileride yapacaklarını düşün.

Senden az ya da çok parası olanlarla, paran hakkında konuşma.

Bir şeyi elde etmek çok çaba sarf ettiysen, tadını çıkarmak için zaman ayır.

Birisinin kahramanı ol.

Neyi ve kimi destekledeğini insanlara söyle.

Sadece aşk için evlen.

fearof
Forum Ustası
Sayın BuLa ÇoBan;

Yazdıklarının tamamı aslında o dersin konuları ve aslında Sende bunu çok iyi biliyorsun.:)