İnternet ve modem veri akışı

0M42
Çırak
Arkadaşlar merhaba, size bir şey soracağm ama bu sorum size saçma yada komik gelebilir.

İnternet üzerinden yaptığımız her işlemin modem üzerinde şifrelenmiş olsa da elektriksel bir veri yada sinyal olarak karşılığı varmıdır? Her işlem için soruyorum bunu.

Şöyle detaylandırayım bir web sitesine girdik bu sitede yaptığımız her işlemde (siteye giriş, kayıt olma, sekmeler arası gezinti, siteden çıkış vs. gibi) modem üzerinden bununla ilgili bir veri akışı oluyormu? Yada bir web siteden ip miz banlandı yada bir irc server dan, bu banlanma ile ilgili modemde bir veri akışı oluyor mu?

Şayet oluyorsa bu sinyalin yada verinin içeriği, türü tam olarak ne oluyor?

KayaSecurity
Cool Üye
Evet oluyor. Buna sizin tabirinizle "veri içeriği, türü" yapısına; IPv4 adres başlığı deniyor buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca meraklıysanız Cisco eğitimlerine başlayabilirsiniz.

Son düzenleme:
0M42
Çırak
Teşekkür ederim, peki bu veri içeriği türünü çözümlemek mümkünmü mümkünse nasıl bir alt yapı oluşturmak gerekir genel olarak bana bundan da biraz bahsedebilirmisiniz?

Mesela modemime giren her bilgiyi ayırt edebileceğim, takip edebileceğim şekilde gözlemlemek mümkünmü? Böyle bir şeyi yaptık varsayalım istediğim verinin modeme girişini yada o verinin modemden geri dönüş almasını engelleyebilirmiyim?

Ayrıca sisco öğrenmek için gereken alt yapı nedir neleri bilmek gerekir en temelden başlayacak olursak?

KayaSecurity
Cool Üye
Teşekkür ederim, peki bu veri içeriği türünü çözümlemek mümkünmü mümkünse nasıl bir alt yapı oluşturmak gerekir genel olarak bana bundan da biraz bahsedebilirmisiniz?

Mesela modemime giren her bilgiyi ayırt edebileceğim, takip edebileceğim şekilde gözlemlemek mümkünmü? Böyle bir şeyi yaptık varsayalım istediğim verinin modeme girişini yada o verinin modemden geri dönüş almasını engelleyebilirmiyim?

Ayrıca sisco öğrenmek için gereken alt yapı nedir neleri bilmek gerekir en temelden başlayacak olursak?
Evet, bu paket içerikleri takip edilebilir, analiz edilebilir hatta kayıt altına alınabilir. Buna "network monitoring" denilmektedir. En çok kullanılan ve açık kaynaklı olan araç Wireshark yazılımı örnek verilebilir. Bu konuda pek çok seçenek var...
Yalnızca bir şart var. Takip edeceğiniz paket şifrelenmemiş bir trafik olmak zorunda! Yoksa takip etmek için şifrelemeyi çözmek zorundasınız.

KayaSecurity
Cool Üye
Diğer bir konu; modeminize gelen ve giden bütün paketleri görebilirsiniz. Tabi bunları engellemek ve izin vermek size kalmış bir olay. Bunun için paketlerin ne olduğunu, ne işe yaradığını, çalışma mantığını ve yapısını bilmek zorundasınız.

Ayrıca bu alanda temel seviyeye ulaşmak isterseniz Cisco CCNA eğitimi almanız gerekiyor.
Udemy'de Cemal Taner'in eğitim videoları var. Buna ek olarak YouTube kanalını da takip edebilirsiniz.