Işıldayan Borular Altı P35-DDR3 Anakart İncelendi

Mr.666
Forum Kalfası
Yeni Teknoloji Gerçekte Ne Kadar Yeni?​

DDR3 bellekleri ve yeni nesil FSB1333 Intel Core 2 işlemcileri destekleyen P35 Express yongaseti kendi alanında en yenilikçi tasarım olarak karşımıza çıkıyor. Fakat her yeni geliştirilmiş teknoloji pazarda sonsuza dek tutunamıyor: P35 Express Intel'in efsanevi hızaşırtmacı yongaseti P965'in yerini almak için tasarlandı.


Intel'in yeni orta seviyeli teknolojisi, x16 hatlı sadece tek bir PCI-Express ekran kartı ve resmi olarak sadece 1066 MHz hızına kadar çalışan DDR3 bellekleri destekliyor. P35 Express de genel kullanıcılara yönelik tasarlandığından standart olarak tek bir ekran kartı ve DDR3-1066 hızına kadar DDR3 bellek kullanılmasına izin veriyor. İkinci bir grafik kartı yuvası ya da DDR3-1333 RAM desteği ise anakart üreticilerinin inisiyatifine bırakılmış.

kuzeyköprüsünden gelen on altı PCI-Express hattı sadece bir kartı destekleme yeteneğine sahip. Dolayısıyla bu hatları üst seviye 975X ve ATI CrossFire Xpress 3200'de olduğu gibi iki yuva arasında paylaştırma imkanı bulunmuyor. O zaman ikinci bir grafik kartı kullanılacaksa P965 yongasetinde de olduğu gibi güneyköprüsünden altı PCI-Express hattı kullanılmalı. Bu durumda çoğu "CrossFire Uyumlu" P35 Express anakartı x16 ve x4 hatları ile çalışan iki ekran kartı yuvasına sahip olacak demektir. Tamam, belki bu şekilde gerçek bir CrossFire yapılandırması pek mümkün olmayacak fakat ikinci bir grafik kartı, oyun başarımına katkısından ziyade birçok monitörü aynı anda kullanmak adına daha fazla işe yarayacaktır.

Harika tekil ekran kartı başarımı ve sunduğu yüksek hızaşırtma olanaklarıyla P965 Express yongaseti fiyat/başarımı oldukça iyi bir yongaseti olduğunu kanıtlamıştı. Dolayısı ile yapacağımız deneyler sonucunda Intel'in P35 Express'te de aynı esnekliğe izin verip vermediğini hep beraber görmüş olacağız.

Şu an kullandıkları bellekleri ellerinde tutmak isteyip, gelmek üzere olan yeni nesil işlemcilerle sistemlerini yükseltmeyi arzulayan kullanıcıların P35 Express yongasetinin DDR2 yetenekleriyle daha fazla ilgilenecek olması bir yana dursun, bazı meraklı kullanıcılar da DDR3 anakartların DDR2'ye oranla ne kadar başarılı olduklarını bilmek isteyeceklerdir. Bunun yanında, DDR3 çok yeni bir teknoloji ve biraz daha gelişmesi gerekiyor. Üstelik yüksek gecikme zamanlamalarına sahip yongaları kullanan belleklerle deney yapmak bizi pek doğru sonuçlara götürmeyecektir. Elbette gene de bugün DDR3 başarımına da bir göz atacağız. DDR2 başarımı hakkında detaylı bilgiler vereceğiz ve böylece DDR2-1066 CAS4 belleklerin DDR3-1066 CAS7 belleklerden daha hızlı olup olmadığı konusunda emin olmak isteyen kullanıcıların aradıklarını bu makalede bulacaklarını ümit ediyoruz.

Her Taraflarını Borular Sarmış​

Birkaç P35 Express anakartına bakarak, Intel'in sıcaklıkla başının belada olduğunu zannedebilirsiniz fakat bu gerçeği yansıtmıyor. Aksine bilindiği gibi böyle soğutma çözümleri, çoğu üst seviye anakartların sunduğu ve genellikle göze hitap eden müşterinin ilgisini çekme amacı da taşıyan bileşenler.


Asus CPU yuvasının her yanını kartın yüzeyinden 1.4" yukarı kadar yükselen borularla çevrelemiş

Büyük ısı dağıtıcıları tabii ki daha iyi soğutur fakat gerçekte ne kadar soğutmaya ihtiyacımız var? Devasa yongaseti soğutucuları arasından geçen çift boru yüksek soğutma başarımı için özel olarak tasarlanmış ancak bu tasarım bazı büyük CPU'ları takarken elbette sorun teşkil edecektir.


GIGABYTE yongaseti soğutma işini başka bir "boyuta" taşımış... yükseklik.

Böyle devasa soğutucular, gerçekte işlemcilerini su ile soğutmak isteyenlerin daha çok işine gelir çünkü işlemci fanının yolladığı havanın üzerinden geçmesiyle serinleyen soğutucular için küçük boyuttaki kanatçıklar çoğu zaman yeterli. Ama çoğu kullanıcının işlemcilerini soğutmak için fanlı soğutucular kullandığı gerçeğinden ne haber?


MSI'nın Circu-Pipe karttaki boş alanı soğutuyor fakat gerilim düzleştiricisini (VRM) es geçmiş.

Şundan şüphe yok ki bu anakartların birçoğu müşterilerin ihtiyacı olandan çok daha fazla soğutma sunuyor ancak aynı zamanda fazladan her fanın kasa içine ne kadar çok toz çektiği ve gürültülü çalıştığını da hesaba katmalıyız. Yalnız "kocaman fanlı" bir işlemci soğutucusu kullanan kullanıcıların yine de hep böyle bir problemi olacağından, bu nefes kesici borulu tasarımlar biraz kifayetsiz kalıyor.


Sadece borularla yetinmemiş: GIGABYTE Crazy Cool'un soğutma plakaları işlemcinin arka yüzünü ve anakart yüzeyindeki diğer sıcak noktaları soğutuyor.

Asus P5K3 Deluxe WiFi-AP Edition​

Asus, P5K Deluxe DDR2 ve P5K3 Deluxe DDR3 anakartları ile P35 Express yonga setli ilk anakartları piyasaya süren firmaydı. Şirket o kadar hızlı davrandı ki, diğer firmalar da Intel'in resmi duyurusunu beklemeden anakartlarını piyasaya sürmeye başladılar.

Özellikler​

P5K3 Deluxe WiFi-AP Edition, tümleşik WiFi bağdaştırıcısı ile Asus'un "AI-Lifestyle" geleneğine ayak uyduruyor. Kartın isminin de ima ettiği gibi bu bileşen diğer sistemler için bir erişim noktası (access point) olarak da kullanılabilir. İlgili bağdaştırıcı vidalı küçük bir kart üzerine yerleştirilmiş ve en üstteki PCI-Express x1 yuvası üzerindeki USB girişine yakın bir yerde bulunuyor. Bu şekilde kabloyu daha rahat takmak mümkün oluyor.


P5K3 Deluxe, iki PCI-Express x16 ekran kartı (birisi x4 aktarım kipinde çalışıyor), iki PCI-Express x1 kart ve üç adet eski moda PCI kart yuvası olmak üzere toplamda yedi adet kart yuvası ile esnekliğin doruk noktasını sizlere sunuyor. PCI yuvalarının kullanılabilirliği satın alacağınız ekran kartının kalınlığına bağlı elbette.

Asus bellek yuvalarını eski tasarımlarının aksine fark edilir bir biçimde daha aşağıya taşımış, ancak belleklerin kolay takılabilmesi açısından ekran kartı yuvalarını da biraz aşağıya yerleştirmiş. PCI-Express x1 yuvaları ve bellek yuvalarının arasındaki boş alan her boyuttaki TV kartlarının kolaylıkla yerine oturabilmesini sağlıyor.

Geleneksel kule kasa tasarımları için güç bağlantıları oldukça ideal yerlerde bulunuyorlar. 8-iğneli ATX12V güç girişi üst kenarın arkasında ve 24-iğneli ATX girişi ön kenarın üstünde yer almakta. ATX bağlantısının üstünde de birçok kasanın 3.5" harici sürücü yuvasına yakın bir yerde disket sürücüsü girişi bulunuyor.

ATA girişlerindeyse durum biraz farklı. Seri ATA girişlerinden çoğu kasaların alt kısmında kalan sabit disk bölmelerine kablo çekmek oldukça kolay, fakat en üstteki iki girişe erişim uzun bir grafik kartının bazı parçaları tarafından engellenebilir. Örneğin deney için kullandığımız 8800GTX ekran kartımızın alarm hoparlörü bu iki girişi kapadı. Bu durumun aksine Ultra ATA girişlerinin ekran kartları ile uzaktan yakından bir sorunu bulunmuyor ancak konumlarının kartın dibine yakın olması kullanıcıların kasanın üstünde kalan sürücü yuvalarına erişebilmek için bu geniş kabloyu olabildiğine uzatmak zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Çoğu kasanın ön panelindeki USB kabloları orta alt kısımdaki iki başlığa erişim için yeterince uzun ve esnek fakat kartın alt kısmının arka köşesindeki ön panel ses bağdaştırıcısı, çıkışları en üste yakın konumda bulunan kasalar için kablo çekmede bazı sorunlar yaşatabilir.

Parçaları anakarta yerleştirirken en büyük sorunu iki katlı boru tasarımı çıkartıyor. İşlemci soğutucusu çıkarmak için tutturuculara ve vidalara erişim zor olabilir. Hatta bazı soğutucu türleriyle üstesinden gelmesi imkansız bir hal alabilir, ancak biraz beceri ve sabırla birçok model başarıyla yerine oturtulabilir.


Her şeyden önce: Asus, P5K3 Deluxe WiFi-AP anakartına kablosuz ağ kartı dahil neredeyse her şeyi eklemiş. Fakat sağını solunu biraz kurcalayınca arka tarafta bir şeyin eksik olduğunu görüyoruz: İkinci PS/2 çıkışı! Sanırız Asus artık herkesin bir USB fare kullandığına karar vermiş olmalı.


Arka panel Giriş/Çıkışlarında ilk göze çarpanlar, Gigabit ağ ve USB 2.0 çıkışları arasında kalan bir IEEE-1394 FireWire ve iki External (Harici) SATA girişleri. Sağa ve sola doğru gözlerimizi biraz daha kaydırırsak, gördüğünüz iki sayısal ve altı analog ses çıkışı Analog Devices'in AD1988B yüksek tanımlı (HD) ses çözücüsünün (codec) gücünü gözler önüne seriyor.

P5K3 Deluxe WiFi-AP, bu incelememizde çok-akışlı (multi-streamed) ses desteği sunan ilk ürün olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji iletişim uygulamalarından arka plan sesini ayırarak hoparlör ve kulaklık çıkışlarına ayrı sinyaller yollanmasını sağlıyor.
 
Üst