İSMET İNÖNÜnün CENAZE MERASİMİ :

fearof
Forum Ustası
Türkiye Cumhuriyeti kurucularından 2. adam İsmet İnönü'nün cenaze merasimi.

Film çekim tarihi 28.12 .1973

Film renkli ve orjınal ses kaydı ile muhafaza edilmiş günümüze ulaşmıştır .

İsmet inönü 25 Aralık 1973 Salı günü, 89 yaşında Pembe Köşk'te, saat 16.05'te vefat etti. 28 Aralık 1973 tarihinde Bakanlar kurulu kararı ve dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ünde katıldığı devlet töreni ile Anıtkabir'de Atatürk'ün tam karşısında toprağa verildi. Anılarının bir bölümünü Hatıralarım, Genç Subaylık Yılları, 1884-1918 (1968) adı altında toplamış, ayrıca çeşitli tarihlerdeki söylev ve demeçlerini içeren İsmet Paşa'nın Siyasi ve İçtimai Nutukları, 1920-1933 (1933), İnönü Diyor ki (1944), İnönü'nün Söylev ve Demeçleri I, 1920-1946 (1946) gibi kitapları yayımlanmıştır.

Film kaynağı Associated Press

redyellow
Forum Ustası
Bu cenazeye gitmiştik, sanıyorum maltepe civarlarında beklemiştik....bayrağa sarılı tabutun top arabasının üzerinde önümüzden geçtiğini hatırlıyorum...

fearof
Forum Ustası
Bu cenazede bende vardım.Dahası TRT cenazeyi yayınlamıştı hatta Anıtkabir'de ki defin alanı bile ilk kez görüntülenmişti.

FeueR83
Cool Üye
Atatürk öldükten sonra üzerinde kendi resminin olduğu paraları piyasaya sürüp sonra halktan tepki alınca toplatmıştı. Daha buna benzer bir sürü söylenti var, doğrulukları tartışılır tabiki ama ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Ülkemizde malesef şu bir gerçek ki, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de Cumhuriyet ve Atatürk döneminde de büyük ve önemli Liderler öldükten sonra ihanet baş göstermiştir...