KPSS 2012 Lisans

Kylami
Forum Kalfası
KPSS 2012 lisans sınavına girecek tüm arkadaşlara başarılar dilerim, Allah hepimizin yardımcısı olsun... Sınav öncesi, sonrası tüm fikir ve görüşlerinizi bu başlıktan paylaşabilirsiniz...

Birkaç Faydalı Bilgi

Kpss Sorularını Çözerken Dikkat Edilecek Konular ve Püf Noktaları

KPSS Sorularını Çözmenin Püf Noktaları

kpss soruları nasıl çözülmeli

kpss sorularını çözerken soruların gelişigüzel hazırlanmadığını bilmemiz gerekiyor, yani hazırlanan tüm sorular belli bir mantığa ve düzene göre hazırlanıyor, soruları hazırlayan uzmanlar genellikle bilginizi ölçmeye çalışmaktadır.

Soruyu çözmenin ilk yolu soru soruyu doğru anlamaktan geçer, soruyu doğru anlamak için ise ilgili sorunun sorulduğu konu hakkında bilgi sahipi olmaktan geçer Bilmediğiniz ya da eksik bilgilendiğiniz bir konuyu
merkez alan sorular genellikle ya kaybedilir ya da boş bırakılır. Konuya hakim olan bir aday çözümde zorlanmayacak, rahat bir sınav geçirecektir.

KPSS soruları, herşeyden önce sistemli sorulardır. Bu sorular doğru yanıt seçeneği ile birlikte, gelişigüzel hazırlanmayan
çeldiricilerle kurulmuş sorulardır. Bu bakımdan, sınavda sorulara hakim olabilmek, kontrolü elde tutabilmek için KPSS sorularının
hangi özellik ve yapıda olduğunun bilinmesi gerekir.

KPSS SORULARI İKİ AÇIDAN TANINMALIDIR:
1) İçerik (Ne Soruluyor?)
2) Biçim (Nasıl Soruluyor?)
Şimdi bu iki özelliği inceleyelim:
1) İçerik (Ne Soruluyor?)
Bir sorunun neyi sorduğu, hangi konuda sorduğu KPSS Adayı tarafından açıkça bilinmelidir.
a) Soru kökü hangi terim ve verileri içermektedir.
b) Soru cümlesi hangi yargılardan oluşmuştur.
Soruyu doğru anlamanın temel koşulu, konuya ilişkin bilgi sahibi olmaktır. Bilmediğiniz ya da eksik bilgilendiğiniz bir konuyu
merkez alan sorular genellikle ya kaybedilir ya da boş bırakılır. Konuya hakim olan bir aday çözümde zorlanmayacak, rahat bir sınav geçirecektir.
2) Biçim (Nasıl Soruluyor?)
KPSS soruları kapalı uçlu ve sistemleştirilmiş sorulardır.
Sistemli Soru Ne Demektir: Genellikle soru kökü, soru cümlesi ve seçenekler olmak üzere 3 ana bölümden oluşan sorulardır.
Kıyaslanabilir ve olanaklı yanıtları önceden belirleyerek, dördü çeldirici, bir tanesi de doğru yanıt olmak üzere beş seçenekten oluşan bu sorular aday için farklı sakıncalar doğurabilir.
a)Seçeneklerin Hazırlanışı:
Sorulardaki seçenekler gelişigüzel hazırlanmaz. Sadece doğru seçenek değil, çeldirici işlevi gören seçenekler de belli yöntemlere göre ve özenle hazırlanır. Aday, beş seçenekten doğru olan seçeneği bulmaya çalışacaktır.
b)Seçeneklerin Sunuluş Biçimi:

Sorulardaki seçenekler kasıtlı olarak, özel bir biçimde sıralanır. Seçeneklerin sunuluş biçimi adayda; farklı çağrışımlara,
özdenetim takıntısına neden olabilir. Seçeneklerin sunuluş tarzı, adayda, doğru olmayan bir yanıtı doğruymuş gibi zorlayabilir.
Bir KPSS sorusu, genellikle kök, soru cümlesi ve seçenek olarak 3 bölümden oluşur. Bazen soru kökü ve soru cümlesinin bir arada olduğu sorulara da başvurulur. Hangi halde olursa olsun bu öğeler soruya belirli bir kalıp kazandırır. İyi bir soru sadece içerik açısından değil, kuruluş açısından da iyi bir sorudur.
Ülkemizdeki sınav hazırlığı modellerinde, soruların içerik yönü üzerinde çok fazla durulmakta ama biçim açısından sorular gözardı edilebilmektedir. Gerek hazırlık sürecindeki sınav deneyimlerinde, gerekse KPSS‘ de yanlış ya da boş bırakılmış olarak karşımıza çıkan sorular, bu sorudaki biçimin(sorunun nasıl sorulduğunun) ne kadar önemli olduğunu bize fazlasıyla anlatır. Soru kalıbına ve biçime yönelik bir sınav hazırlığı evresi geçiremediysek, sınavlarda konu açısından çok iyi bildiğimiz birçok soruyu yanlış yapmamız kaçınılmazdır. Çünkü gerçek bir KPSS sorusu, iki açıdan bakılması ya da aşılması gereken bir soru olarak karşımızda durmaktadır.
Son yılların KPSS sorularını mutlaka çözün; böylelikle KPSS soru stilini ve mantığını kavramış olursunuz.
KPSS‘de çıkan soruların bilgiye dayalı yorum gerektiren sorular olduğunu unutmayın!
KPSS SORULARININ ÖZELLİKLERİ
1)Bilgi ölçer
2) Farkındalık kapasitesini ölçer
3)Eleme amacı güder
4)Profesyonellik gerektirir
5)Zamanı sınırlar
6)Çeldirici soruları güçlüdür
KPSS SORU BANKASI
KPSS sorularındaki şıklar birbirine yakın olarak hazırlandığından sınavda bilgilerinizin yeterli düzeyde ve özellikle soruları çözebilecek nitelikte olması gerekir. KPSS sınavı için hazırlanmış SORU BANKASI‘ndaki sorular hem bilginizi ölçecek hem de yeni bilgiler kazandıracak özelliktedir. Kitapların soruları tüm konuları taradığı için yanlış yaptığınız sorulardaki konu eksikliklerinizi tamamlayarak soruları tekrar çözmeniz ve bilgi eksiğinizi kapatmanız gerekir. Bu sizi konuların bütününe hakim hale getirecekti

Bilgiler Alıntıdır-KYNK

- Yönetici düzenlemesi: :
sagacious
Genel Moderator
Bol bol soru çözmek diğer sınavlarda olduğu gibi kpss'nin de ilacıdır. :) İnşallah Kpss'yi cracklersiniz. Bol şans ve başarılar.

Kylami
Forum Kalfası
Şimdi evden çıkıyorum, 12 gibi dönmüş olurum herhalde o zaman sınavla ilgili yorumu yaparım girecek tüm arkadaşlara tekrar başarılar...

Kylami
Forum Kalfası
Şu an itibariyle sınavdan dönmüş bulunmaktayım. Türkçe aşırı zordu dilbilgisi hiç bilmiyorum zaten 5 tane falan dilbilgisi vardı , 2 tane boş bırakmak zorunda kaldım , matematik fena değildi 2 tane de ordan boşum var, vatandaşlıktan da 3 boş ile 7 toplam boş bıraktım. Vatandaşlık soruları da aşırı kazıktı. Tarih de 2-3 tane çok saçma soru vardı tarihte iddalı olmama rağmen zorlandığım sorular örneğin Atatürk döneminin son başbakanını sormuşlar ismet inönü yaptım boş kalmasın diye celal bayarmış ordan bi yanlışım kesin şu an birde ekonomi puanı veren kuruluşu da SP yaptım o da fitch miş ordan da bi yanlış 2 yanlış var şu an inşallah güzel bir puan alırım. Tüm giren arkadaşlara Allah kolaylık versin umarım istediği yere yerleşir herkes. Esen kalın...

Mnesitheos
Elit Üye
Şu an itibariyle sınavdan dönmüş bulunmaktayım. Türkçe aşırı zordu dilbilgisi hiç bilmiyorum zaten 5 tane falan dilbilgisi vardı , 2 tane boş bırakmak zorunda kaldım , matematik fena değildi 2 tane de ordan boşum var, vatandaşlıktan da 3 boş ile 7 toplam boş bıraktım. Vatandaşlık soruları da aşırı kazıktı. Tarih de 2-3 tane çok saçma soru vardı tarihte iddalı olmama rağmen zorlandığım sorular örneğin Atatürk döneminin son başbakanını sormuşlar ismet inönü yaptım boş kalmasın diye celal bayarmış ordan bi yanlışım kesin şu an birde ekonomi puanı veren kuruluşu da SP yaptım o da fitch miş ordan da bi yanlış 2 yanlış var şu an inşallah güzel bir puan alırım. Tüm giren arkadaşlara Allah kolaylık versin umarım istediği yere yerleşir herkes. Esen kalın...
Kredi notunu düşüren S&P diye biliyorum.

alpertunga.
Forum Ustası
böyle sınav mı olur ya, bi kerede yetiştireyim arkadaş :p

matematik iyiydi, gerisi salla..

türkçe zordu.

tarih çoğrafya bilmiyorum o yüzden yoruma gerek yok :p

Kylami
Forum Kalfası
Çok zordu sorular ya özenle hazırlamışlar sanki, özellikle türkçe sorularını hazırlayanlara saygılarımı sunuyorum burdan...

2012 Kpss Genel Yetenek Genel Kültür Sınavı Soru ve Cevapları.

1-Atatürk ile Ali Fetih Okyar’ın Çıkardığı Derginin Adı ?
-Minber

• Atatürk ile Ali Fetih Okyar’ın Çıkardığı Derginin Adı Minber’dir.

2-Nato Toplantısı En Son Nerde Yapılmıştır ?
-ABD

Nato Toplantısı En Son ABD Yapılmıştır.

3-Türkiyenin Kredi Notunu Düşüren Uluslar Arası Kuruluş Nedir ?

-S&P( Standart & Poor’s)

Türkiyenin Kredi Notunu Düşüren Uluslar Arası Kuruluş Standart & Poor’s(S&P)’dur.

4-Sakarya Projesine Hangi İller Dahil Değildir ?
- Yozgat

5-Coğrafyada yeşil ırmak projesi geliştirme kapsamına alınan iller ?
- ?
6-Atatürk Dönemi son başbakanı ?
- Celal Bayar
7-Malabadi köprüsü hangi devlet dönemi bulunmuştur ?
- Devlet olarak Anadolu Selçuklu olacak.(Malabadi Artuklular Beyliği’nin fakat devlet olarak sorduğu için Anadolu Selçuklu.

8-Atatürk’ün baskomutanlığa geciş savası ?
- Kütahya eskişehir savası
KÜTAHYA ESKİŞEHİR SAVAŞLARI- Başkomutanlık kanunun çıktı. Tekalifi Milliye emirleri yayıldı. İstiklal Mah. Kuruldu.

9-Meltem rüzgarlarının yaşanması olayı ?
- ?
10-Okuma yazma oranının artması ?
- Millet mektepleri
11-Sosyal alanda eşitliğin sağlanması ?
-Medeni kanun
12-Tarih 1921 anayasasında yapılan ilk değişiklik ?
13 – tamamlayıcı hukuk yorumlayıcı hukuk ve emredici hukuk ?
14 -MeclisiToplantıya Kimler Çağıramaz
Başbakan
15 – Cumhurbaşkanı meclis dışından olabilmesi için kaç milletvekilinin imza vermesi gerekir?
- 20
16 – Bakanlar Kurulu Hangilerini Çıkartabilir?
Kanun hükmünde kararname- tüzük
17- İslamiyet öncesi devleti yönetme yetkisi?
Kut inancı
18- Hangi santral doğaya daha az zarar verir?
Ambarlı doğalgaz santrali
19- 1923-1930 arası siyaset lozandaki çözülemeyen sorunlar
20-Çemberde yarı çaplar toplamı ?
-22
21- faktoriyel sorusu ?

- 60
22-alan sorusu?=
-1/12
23-hangi madenin çıkarıldığı yer yanlış verilmiştir
- manganez (seydişehir- konya)
24-Nufus sayımı ile ilgili soru
-kentsel nufus kırsal nufustan herzaman fazladır.
25-insanın doğaya katkısının en az olduğu faaliyet
-arıcılık
33- Temsilciler meclisinin ilk siyasi başarısı ?
Amasya Görüşmesi
36- Cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli vekil imza sayısı: ? 20 milletvekili
-20 millet vekili
40- Ekonomi toplantısı
-İstanbul
41- Mardin Batman tarih sorusu
-Artuklular
44. Atatürk’ün tekrar askerlik görevine dönmesi hangi savaştan sonradır?
-sakarya
45. Beş yıllık kalkınma planında bize yardım eden ülke ?
-Sovyetler Birliği
46 . Nutuk hangi olay yoktur ?
-Serbest cumhuriyet fırkası yoktu.
47. İtihat terakki sorusu?
-Ziraat bankasının açılması
48. ilkeler sorusu?
- I-II ve III
49. Ulufe dağıtmak ?
-dirlik sahibinin görevi
51. Evlenme yaşı ?
-17 doldurmuş olacak
52. Kurallar , ESENLİK;
53. Başkanın doğrudan doğruya yapamayacağı bakanları görevde almak
54. Musul’u ankara ant. ingiltereye bırakılması;
55.Sivas kong sonraki başarı AMAsYA Görüşmeleri
56.Erzurum kong taplanma nedeni olmayan İst resmen işGali
57. Kim yönetmelik çıkaramaz? hukuk fakültesi
58 1923-1930 arası siyaset lozandaki çözülemeyen sorunlar ?
59 limanların ortak özelliği ? Turizim Değildir
60. Hangi madenin çıkarıldığı yer yanlış verilmiştir ? manganez (seydişehir- konya)
61. Nufus sayımı ile ilgili soru? kentsel nufus kırsal nufustan herzaman fazladır.
62. verilen haritada şehirlerin (samsun,mersin,istanbul ,izmir)ortak özelliği değildir? turist taşıma gelişmiştir
63. dış ticaret açığının büyümesine etki etmez ? üretilen malın yurtiçinde tüketilmesi
64. arazi toplulaştırma ile ilgili soru? üretim artar
65 -1921 Anayasasında Yapılan ilk değişiklik—İstiklal marşının Kabül Edilmesi
66- Nutuktaki Olaylar–1 ve 2 ydi 3 teki parti sonradan kurulmuş
67-Yayılmacı Dvletler—İTALYA
68-Erzurum kongresi toplanma neden değildir–İSTANBULUN İŞGALİ
69-Türkiyeye 1. 5 yıllık kalk. planında yardım eden ülke–RUSYA
70-25.Sivas kong sonraki başarı—AMASYA GÖRÜŞMELERİ
71 Ticaretle ilgisi olmayan ? darülkura
72. osmanlıda hukuk belirleyen kurallar.? feth edilen yerler hariç diğer 2 madde
73. Osmanlının modernleşmesini göstermez.? Enderun
74. Saltanatın kaldırması neyi göstermez.? Rejimin adı.
GEOMETRİ
75.3(y-x)
7622çember
77. 75hız
78.tolganın yaşı 24
79.geometri alan 1/10
80.geometri 3 kök 3
81.permutasyon 120
82.şeker 3
83. prim 1200
84. ehliyetli soru 14
85. a.b sorusu 27
86. küme 6
87. y 0 ve 1 arasında diye başlayan soru 2 ve 3
Türkçe
88. Türkçede yazım yanlışlığı ?AKLIBAŞINDA,
89. noktalama sorusu ?ÜÇ NOKTA yanlış,
90.türü farklı ?sözcük İLE,
91.birleşik fiil?YARDIM ETTİ,
92. çatıya bakılmayan ?BELLİYDİ,
93. anlatım bozukluğu ?ÇÖPE DEĞİL
94. 1. cümle BENZER ÖZELLİKLER TAŞIĞI (BENZEDİĞİ) gereksiz sözcük olur diye düşündüm,
95. hangisi özneldir ?MASADA REÇEL PEYNİR Vardı.
96.yazar hangisini? söylemez BAZI ALIŞKANLIKLARI BIRAKMAK İÇİN UZAKLAŞMAK GEREK.
97.hangisi yok ? YAZDIKLARIYLA OKUYUCUYA YOL GÖSTERMEK İSTER.
98 dilin sadeleşmesi ceza kanunu
99 milletler cemiyetine gitmeyenler yabancı okullar
100 ekonomide ikililiği ortadan kaldırmak… kılık kıyafet

Alıntıdır KYNK

tcrt34
Forum Kalfası
Sınava girmiş olan tanıdıklarım zor olduğunu söylüyor herkesin zor ise puanlar değişebilir moralleri bozmamak lazım