Laptop Temel Parçaları CPU, LCD, RAM, HDD

Makaveli
Forum Ustası
Yine her zamanki gibi ben.:D Laptop'un genel olarak nasıl çalıştığını biliyorsunuzdur.

Birde parçaları yakından tanıyın.:)

Laptop/Notebook İşlemcisi ;

Laptop işlemcileri normal Masaüstü bilgisayar'dakiler gibi değişebilir.

Bu modeller ;
- Pentium 4 tabanlı dizüstüne masaüstü işlemcisi takabilirsiniz. Yani 478 Pin.:)
- Aynı şekil AMD Sempron olanlar içinde geçerli.

Centrino İşlemcilere bir bakalım
Aşağıdaki resimde Intel Centrino Tabanlı bir Dell Laptop'un işlemcisi.

Aşağıdaki İşlemci Intel Centrino ve işlemcisini değiştiremeyeceğimiz türden.

Laptop/Notebook Ekranı ;

Notebook LCD ekranını 2 ye ayırıyoruz.
- Mat Ekran (15 Pin)
- Parlak Ekran (30 Pin)

Mat ve Parlak ekran arasındaki kod Pin'dir. Biz buna Pin derizki uçundaki sayıyı gösterir.

Aşağıda LCD ekranın çıplak hali. Uçundaki Soket kısmına Laptop Anakartına giriyor ve görüntü vermeye başlıyor.

Laptop/Notebook Rami ;

Laptoplar İşlemci modeline göre Ram kullanır Bilgisayarda olduğu gibi.

- Pentium 3 : SD Ram.(PC100 ve 133 )
- Pentium 4 / Centrino / Centrino / Duo / Core2duo: DDR 1 Ram (333ve 400 Mhz)
- AMD Sempron : DDR 1 Ram (333 ve 400 Mhz)
- AMD Turion : DDR2 (400 ve 800 Mhz)

Laptop DDR2 Rami

Laptop DDR1 Rami

Laptop SD Rami

Ram yuvaları

Laptop/Notebook Harddiskleri ;

Aynı bilgisayardaki gibi 2 ye ayrılır.:)

Sata ve ATA olarak.

Sata Disk

ATA Disk

Yazı tamamen bana aittir ama eminimki araklanacaktır her zaman olduğu gibi.:)

Sorularınız olursa bu konudan paylaşabilirsiniz.

RebelFire
Banned
Saol Tarkan Abi Bilgilendirici Bir Konu Olmuş. Stajı Dayımın Yanında Yapıyorum. Laptoplar Geliyor Baya Bi Söküp Takıyor Hep Merak Ediyordum Ne Olduklarını.

Birde Sata ve Ata Değil Sata ve Pata Olcaktı Sanırım. Serial - Ata, Paralel - Ata.

okul
Daimi Üye
kardeşim zahmet olmazsa bana dizüstü bilgisayarların ekran kartları hakkında da bilgi verebilir misin?hangi dizüstü bilgisayarların ekran kartları değiştirilebilir,hangilerinin değiştirilemez.
şimdiden sağolasın kardeşim...
selametle...

Makaveli
Forum Ustası
kardeşim zahmet olmazsa bana dizüstü bilgisayarların ekran kartları hakkında da bilgi verebilir misin?hangi dizüstü bilgisayarların ekran kartları değiştirilebilir,hangilerinin değiştirilemez.
şimdiden sağolasın kardeşim...
selametle...
Günümüzde artık hiç bir laptop'un ekran kartı değişmiyor eski modellerde de çok enderdi bu.

TayfunS
Forum Kalfası
Açılan konularda yazıların kopyalanmamasını sağlamak biraz olsun üşengeçlik yaratabilir aslında hırsızlar için.O da konuya özgü olabilir mi bilen bilir tabi.

Eline sağlık notebook doktoru

Makaveli
Forum Ustası
Açılan konularda yazıların kopyalanmamasını sağlamak biraz olsun üşengeçlik yaratabilir aslında hırsızlar için.O da konuya özgü olabilir mi bilen bilir tabi.

Eline sağlık notebook doktoru
Şu ana kadar bir çok yazım kopyalandı hatta Avatarına kadar alanları bile gördüm ama çözümü yok anca resimlere wardom ve Makaveli yazarak cevap veriyorum hatta başka forumlardan beni bulan bile oluyor ilgnç gerçekten bu arada yorumun için teşekkürler. :)