Mandarake Community 101 Kurulumu * Resimli Anlatım *

st.cryptic
Forum Kalfası
Mandarake Community 10.1 Kurulumu

Telif Hakkı ve Lisans

Bu belgenin, Mandarake Community 10.1 Kurulumu. sürümünün telif hakkı © 2005 Murat Asya'ya aittir. Bu belgeyi, Free Software Foundation tarafından yayınlanmış bulunan GNU Özgür Belgeleme Lisansının 1.1 ya da daha sonraki sürümünün koşullarına bağlı kalarak kopyalayabilir, dağıtabilir ve/veya değiştirebilirsiniz. Bu Lisansın bir kopyasını http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresinde bulabilirsiniz.

Bu belgenin Güncel haline www.acemilinuxer.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Linux, Linus Torvalds adına kayıtlı bir ticarî isimdir.

Feragatname

Bu belgedeki bilgilerin kullanımından doğacak sorumluluklar, ve olası zararlardan belge yazarı sorumlu tutulamaz. Bu belgedeki bilgileri uygulama sorumluluğu uygulayan aittir.

Tüm telif hakları aksi özellikle belirtilmediği sürece sahibine aittir. Belge içinde geçen herhangi bir terim bir ticarî isim ya da kuruma itibar kazandırma olarak algılanmamalıdır. Bir ürün ya da markanın kullanılmış olması ona onay verildiği anlamında görülmemelidir.

Mandarake Community 10.1 Kurulumu

Uyarı:

Kurulum yapmadan önce disk bölümeleri hakkında bişeler söyleyeyim. Herhengi bir Linux kurabilmek için en az iki disk bölümüne ihtiyacımız var . Genelde Windows kullananlar en az iki bölümleri vardır . Sizde herhangi bir bölümü silersiniz ve silinen alandan tekrar iki disk bölümü olşturursunuz.Herhangi bir Disk bölümleme editörü ile .Mesala kurulumunu yapacağınız Mandrake cd ile yapabilirmisiniz. Ama bu anlatımada Linux ile yeni tanışacaklar için biraz zor görünebilir .(aslında bilmediğiniz için zor geliyor ama aslında çok basit) . Bu yüzden Windows altında disk bölümleme çok basit(ama Windows altında disk bölümlerinde bazen problemler ile karşılaşabilirsiniz uyarmadı demeyin! ). En sağlam disk bölümleme fdisk yada cfdisk .

Kuruluma Başlıyoruz.

Bilgisayarımızın BIOS suna girip cd boot etme seçeneyini aktif hale getiriyoruz. Ve 1.CD mizi takıyoruz.
Makinemizi yeniden başlatıyoruz.

Resim-1 : Cd den başlatma sorunsuz gerçekleştiyse karşımıza bu ekran çıkacak.
"Enter" leyip geçiyoruz burayı.Not: Bu menüyü geçtikten sonra SATA disk kullanıyorsak genelde
"No CDROM device found" hatası verebilir".Bu hatayla bende sata dik kullandığım için bende de bu
hatayı vermişti. Bunun çözümü ise bios dan hardisklerin otomatik tanımlama seçeneğini kaldırıp elle
tanımlama yapacaksınız . Ben şöyle yapmıştım. "PORT : O" .

Resim-2 : Türkçeyi seçiyoruz.

Resim-3 : Sözleşmeyi kabul ediyoruz.

Resim-4 : Kendinize uygun bir seçeneği. Girin. Mesala ev kulanılacak ise "Standart"
Yada web sunucu yapacaksanız "Paronayak" olabilir.

Resim-5 : Biz WindowsXP üzerine kurulum yapacaz. Bu yüzden "Özel Disk Bölümlendirme" seçelim.

Resim-6 : "Uzman kipine geç" tıklıyoruz. şu yukarda görünen minik bölümle en sağdaki büyük bölüme
Linux ve linuxswap yapacaz. "mnt" yazan yerde(yani birinci bölüm) WinXP olduğu için buraya dokunmak yok .

Resim-7 : Şu yukarda ki küçük bölümü takas(swap) alanı yapacaz. İlk önce takas(swap) alanı
yapacağımız alana tıklayın .

Resim-8 : "Türü" tıklayın.

st.cryptic
Forum Kalfası
Resim-10 : "linuxswap" seçelim.

Resim-11 : Şimdi de üçüncü bölümü tıklayıp . Üçüncü bölümün türünü belirleyelim.
"Türü" tıklayın .(Bu bölüme Linux kurulacak.)

Resim-12 :Çoğunlukla önerilen dosya sistemi "reiserfs" şeklinde formatlayın. Ama "reiserfs"
Linux dosya sistemini, Windows dayken linuxcuların kullandığı "Explore2fs" programı Linux
bölümlerini görmüyor. "ext3" seçerseniz "Explore2fs" ile Windows dan Linux bölümlerini görebilirsiniz

Resim-13 : Şimdi bu bölüme bağlama noktası atıyacaz. Yani Linux"un kuralacağı şu yukardaki büyük
kırmızı bölüm.

Resim-14: "Bağlantı Noktası" tıklıyoruz.

Resim-15 : Bağlantı noktası olarak standart şunu atıyoruz " / " .

Resim-16: Tekrar yaptığımız yapılandırmalara bakıyoruz . Tabiki Birinci bölümdeki winxp de bir
değişiklik yapmadığımızıdan da emin oluyoruz. Çünkü "tamam" dedikten sonra eski ayarlara geri
dönemeyiz. Ve "Tamam" .

Resim-17: Burda yüklenecek programların seçimini yapacaz.Size tavsiyem Bütün paketleri kurmak.
Ethernet modem kullanıyorsanız "Güvenlik kalkanı" kurmanıza gerek yok. Diğerlerini kendi ihtiyaçlara
göre ele yapın. Mutlaka "KDE" yada "GNOME" yüklemeniz gerekir eğer bilgisarınızı sadece konsoldan
kullanmak istemiyorsanız.

Resim-18: Linux"u yükleme başladı. Sizden sırasıyla CD2 ve CD3 isteyecek.

Resim-19: "root" parolası veriyoruz. uzun haneli bişe olsun(8-10 haneli) .Harfli rakamlı olursa iği olur.
Dersenizki "root" ney: "root" örnek verirsen Web sitelerindeki admin gibi. Bütün sistemi ayarlama yada
program kurma vs işleri root kulanıcı yapar.

Resim-20: Normal kullanıcı kayıtı yapın . Normalde sistemize bu şekilde girmenizi tavsiye ederim.

Resim-21: Ben linuxa yeni başlıyanlar için KDE öneririm.

Resim-22: Burada donanımlarınızı ve Linuxunuzu yapılandıracaksınız. Bilmediğiniz ayarları kurcalamayın mesala "lilo" gibi.

Resim-23: Burası size kalmış isterseniz güncelleğin.

Resim-24: Makinemizi yeniden başlatıyoruz.

Resim-25: İşte lilo muz bu. Lilo sayesinde makinemizi hem windows hamde linuxla başlatabiliyoruz.

[ Alıntıdır ]

[ Düzenleme : s1lv3r ]

İyi Eğlenceler :)

TrI-C
Forum Ustası
dostum saoalsın arkadaşlar eğer mandriva kullancaksanız chip dergisinin special die bir eki vardı sayı2005/03 bu dergiyi alıp bi göz atın derim çok güzel bilgiler var

LiEqB
Banned
Bilgi bilgidir moderatör olarak konumu sana haber verdiğim takdirde tarafımdan verildi diyerek kitledin ! bunlar unutulmadı... o nedenle bilgi bilgidir ;)

st.cryptic
Forum Kalfası
LiEqB demiş ki:
Bilgi bilgidir moderatör olarak konumu sana haber verdiğim takdirde tarafımdan verildi diyerek kitledin ! bunlar unutulmadı... o nedenle bilgi bilgidir ;)
Benimle olan herhangi bir problemini buraya yansıtman yanlış. O konuyu sen dediğin için kilitledim kalıcı silme yetkim yok gördüğün gibi ben moderatorum ;) Konu theblackdeath tarafından link olarak verilmiş yani anlatım olarak yoktu ayrıca bu başlık altında yoktu forumda arama yapılırsa buna ualaşılması daha kolay olacaktır. Kişisel problemlerinde forumu kullanma ;)