Verilebilir mesela Hıristiyanlara verilebilir, Yahudilerede verilebilir, müslümanlığıda verilebilir. Bu devletin, ya da sistemin işleyişini yapmasına engel değildir. Kapalı Doktor ameliyat yapabilir, hac takanda yapabilir, kafasına cübbe takan da yapabilir, hatta şeytana tapan da yapabilir.. Bu bir engelmidir? Ama yok şimdi bundan sonra kalkar dersiniz ki, ya adamın biri ortaya bir din atar da, çıplaklığı öne sürerse, merak etmeyin o dini incelemek içinde bir ekip delimidir, dumrulmudur bakıyor Amerikada böyledir bunun adına da ileri demokrasi derler. Karıştırıyorsunonca satır yazmışsın ama hala soruma yanıt vermedin.
halbuki o kadar zor bi soru değil
ben diyorum, "baska inanctakilere aynı özgürlük nasıl verilecek" diye, sen yazıyorsun, "onlar kendilerini gizliyorlar" diye
keh keh keh
Verilebilir mesela Hıristiyanlara verilebilir, Yahudilerede verilebilir, müslümanlığıda verilebilir. Bu devletin, ya da sistemin işleyişini yapmasına engel değildir. Kapalı Doktor ameliyat yapabilir, hac takanda yapabilir, kafasına cübbe takan da yapabilir, hatta şeytana tapan da yapabilir.. Bu bir engelmidir? Ama yok şimdi bundan sonra kalkar dersiniz ki, ya adamın biri ortaya bir din atar da, çıplaklığı öne sürerse, merak etmeyin o dini incelemek içinde bir ekip delimidir, dumrulmudur bakıyor
Buna rağmen verebilecek cevabınız olmadığı için, testislerine taş bağlayıp ortada dolanan adamları örnek veriyorsunuz.. (Yukarıdaki yazımı okumanıza rağmen, O örneği verdiniz. demek oluyor ki, artık tutunacak bir dalınız kalmadı)
Laik olan devleti iyi inceleyin bakın tırnak arasındaki açıklamada bizimkinde ne yazıyor..
Fransa (1958 Anayasası'nın 1. Maddesi) ""Burda bişey yok Laik."
Japonya (1946 Anayasası'nın 20. Maddesi) "Ancak hükûmette dinî parti mevcuttur. (Laik)"
Meksika (1917 Anayasası'nın 3. Maddesi) "Burda bişey yok Laik"
Portekiz (1976 Anayasası'nın 41. Maddesi) "Burda Bişey yok Laik"
Türkiye (1982 Anayasası'nın 2. Maddesi) "Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı ile devlet katında sadece İslam dininin Sünni inancına hizmet eden, fetva veren, halktan toplanılan vergiler ile finansmanı sağlanan bir devlet dini anlayışı mevcuttur."
Kazakistan (1993 Anayasası'nın 1. Maddesi) "Burda bişey yok "
Onkere sordum herhalde;
Tekrar soruyorum; Şimdi bana söylermisin, Laikliğin tanımında böyle birşey olmamasına rağmen, bunu kanuna Laiklik budur diye işlemek doğrumudur?
Bkn. aşağıda ne diyor ;yani türkiye'deki laiklik, islami bir yaşam biçimi yaşamayan insanların güvencesidir.
Laiklik budur Laik olan ülkeler bu düzende uygular.Bir taraftan din ve vicdan özgürlüğüdür, yani bir toplumun din konusunda çeşitlilik arz etmesi nedeniyle; din ve devletin ayrılığı, yani dinin devlete tahakküm etmemesi, devletin de dini serbest bırakması ve mümkün olduğu ölçüde de, azınlık ya da çoğunlukta olsun, dinler ve inançlar arasında eşitliğin sağlanmasıdır.
Burada çağdaşlık kelimesini kullanarak hata ettiğinin farkında dahi değilsin, bu kadar insan bunları göre göre, hiçbirşey anlamadığını gördüğü halde sana nasıl bu kadar prim sağlıyor anlamak zor doğrusu..çağdaş devletin gereği budur.
madde 2 , böyle demiyor..Şimdir durun, konuya o kadar saçma bir giriş yapmışsınız ki Laikliğin tanımını yapmadan, Laikliğin tanımı budur diye kendi yorumunuzu yazıyorsunuz bu 1. (Hatanız)
Bkn. aşağıda ne diyor ;
Türkiye (1982 Anayasası'nın 2. Maddesi) "Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı ile devlet katında sadece İslam dininin Sünni inancına hizmet eden, fetva veren, halktan toplanılan vergiler ile finansmanı sağlanan bir devlet dini anlayışı mevcuttur." (2. Hatanız)
Bunun tanımı Laik'lik değil ki, bende bunu anlatmaya çalışıyorum Türkiye Laik'lik kavramını kafasına göre düzenlemiş.. Hattâ açılan mahkemeler'de, siyasi simge diye iptal ediliyor.. Aihm'e açılan davalar'da hep bu yönde, siyasi engel'e takılıyor.. Bu yanlıştır.. Bunun adına da Laiklik değil Ladinilik derler..madde 2 , böyle demiyor..
MADDE 2.– Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
böyle diyor..
senin o söylediğini yazan, vikipedia sayfasıdır. buradan bakabilirsiniz]
yani türkiye'de su anda uygulanan ama normalde uygulanmaması gereken bir düzenden bahsediyor. ki o konuya ben de katılıyorum.
(bu arada o sayfaya güvenip almışsınız, ben değiştirmedim ama viki'deki bilgileri isteyen her kullanıcı değiştirebilir. )
Bunun tanımı Laik'lik değil ki, bende bunu anlatmaya çalışıyorum Türkiye Laik'lik kavramını kafasına göre düzenlemiş.. Hattâ açılan mahkemeler'de, siyasi simge diye iptal ediliyor.. Aihm'e açılan davalar'da hep bu yönde, siyasi engel'e takılıyor.. Bu yanlıştır.. Bunun adına da Laiklik değil Ladinilik derler..
Benim nedemek istediğimi "Bal" gibi biliyorsun da, işte söyleyemiyorsun. Ama benim için önemli olan akılda ne bıraktığımdır..
[/B]tutturmussunuz bir ladinilik diye bişey, tekrarlayıp duruyorsunuz.
kural bellidir.
devletin, vatandaşlarının yaşam tarzının koruyucusu olması gerekmektedir.
x kişisi islami bir yaşam tarzı yaşamak istemediğinde, ona islami bir yaşam tarzı dayatılamaması için vardır modern devlet.
ki zaten islami yaşam tarzı yaşamak isteyenler bunu dilediğince yaşayabilmektedirler sivil hayatlarında.. hiç ama hiç bir engel yoktur bunun için bu ülkede.
buna da laiklik ilkesi denir
Bende diyorum ki, bunun adına çağdaşlık diyorsunuz, insanlara böyle bir yaşamı neden dayatıyorsunuz? İnsanların özgürlüğü, başkalarının çağdaş projesine neden dahil ediliyor.?
Beni anlamıyorsun galiba konu'nun başlığı nedir? Türban meselesi ile Laiklik değil mi? eeee tamam sen benim sorularımı yanıt vermiyorsun, Gila'nın dediği gibi top'u taca atıyorsun..[/B]neden dayatılıyor?
herkes özgür yaşasın diye. kimse kimseye inancı konusunda baskı yapamasın diye... defalarca söyledim
ısrarla dolambaçlı kaçamak yanıtlar vermeye devam ediyorsunuz
neyse.
tartısmayı izleyenler zaten az çok intiba sahibi olmuşlardır
Beni anlamıyorsun galiba konu'nun başlığı nedir? Türban meselesi ile Laiklik değil mi? eeee tamam sen benim sorularımı yanıt vermiyorsun, Gila'nın dediği gibi top'u taca atıyorsun..
Laiklik'te böyle bir uygulama yok. Sonra diyorsunuz ki Laikliğin ilkesi bu, yahu kardeşim Laik'lik biziz zaten.
.
Ya bırak Allah aşkına senin verdiğin cevap, laiklik değildir. Fransadaki Laiklik diğer ülkelerdeki laiklik, ilkelere bağlılık saçmalayıp duruyorsun.. Amerika'nın sisteminde Laiklik yok, ama Laikliği ilke edinmiş. Sen orayı bile örnek veremiyorsun
anayasanın 82. maddesi, milletvekillerinin meclise üyelikleriyle ilgili bir maddedir
Bunun adına çağdaşlık mı diyorsun, yoksa Laiklik mi? Adamlar canlı yayında apışıp kalmış sen halâ Laik'lik diye diretiyorsun.. Anayasanın 82. Maddesine uymuyor diyorum zaten Laiklik
bu arada vikipediden bakmadım, yazmış olduğunuz yazıyı kopyalayıp nerden almıs giye google'dan aratınca, zaten vikipedia cıkıyor karsısına insanınAyrıca, wikipedi demişsin, uyanık seni sende vikipedicisin baktığına göre, kalp kalbe karşıdır bilirmisin vikipedi gibi siten olsun öp başına koy
Bak kardeşim, sana 50 kere izah ediyorum, bu Laiklik değildir. Kaldıkı Amerika daha büyük bir tehlike altındadır. Çünkü çeşit dinler var; Şeytana tapan bile var Ama adamlar Laik? Buradaki Tehlike sizin gördüğünüz tehlikedir çarpıtma sakın
devlet, halkın yaşam tarzını güvence altına almak için karışmak durumundadır...Senin Anlamadığın Şu Laik'likte Devlet dine karışmaz! Burda karışıyor, sen halâ diretiyorsun Laik'iz diye, bu nasıl bir mantelitedir
Türkiye (1982 Anayasası'nın 2. Maddesi) Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı ile devlet katında sadece İslam dininin Sünni inancına hizmet eden, fetva veren, halktan toplanılan vergiler ile finansmanı sağlanan bir devlet dini anlayışı mevcuttur.
Din ve devlet munasebesindeki bahsindeki Laik sistemde, Devlet Din'e Karışmaz. Senin dediğin Laiklik değil Laikliğin tanımınıda bu ülkede yapan yok senden başka..
Bizde şöyle derler ; Türkiye anayasasının 1928'den beri, tam Laik bir anayasa olmasına ve hükümet adamlarımızın, sırası geldikçe Türkiyede Laiklik tesis etmiş olmalarına rağmen Türkiye halâ garp hukukundaki manasıyla, Lakliği tatmamıştır. Garp hukukunda Laiklik devletin din ve mabet işlerine müdahalesini maskelemeye yarayan bir paravana değildir.
devlet, vatandaşların güvencesi için, radikal yönlere,terorizme kaymaması için dini kontrol altına almak durumundadır.Laiklik din ve vicdan hurriyetinin en büyük teminatıdır. Bizde ise Laikliğin zıddına olarak tüm teşkilatı ve personeliyle, hükümet adamlarının emrine girmiş ve din işleri sımsıkı devlete bağlanmıştır.
Böyle bir Laik anlayışı yok arkadaşım, sen saçmalıyorsun, karşındakinide saçmalıyor sanıyorsun.. Bunun adı çağdaş yaşam projesi buda suçtur... Laiklik denmez.
Bunun Adına Şu denir;
Hayat tarzımızı garanti altına almak için, başkalarının hayat tarzını bastırmaya çalışmaktır.
Laiklikte; devletin dine karışması diye birşey söz konusu değildir. Peki bunun adı Laiklik'midir.
Şunun anlamını biliyormusunuz?
sen daha laikliğin tanımını bilmeden, laikliğe karşı düelloya tutuşmaya kalkmıssın
laiklikteki olay devletin dine karışmaması değildir.yani devletin dine karışması söz konusudur.
laiklikteki olay, dinin devlete karışmamasıdır
keh keh keh