Mr.666
Forum Kalfası
Bir Bilgisayarı 30 Kişi Kullansın

Tek bir kullanıcıysanız kendi bilgisayarınızın sorunlarıyla rahatça baş edebilirsiniz. Fakat birden fazla bilgisayarın kurulumu, güncellemesi, güvenliği söz konusu olduğunda mesaisini sadece bu işe ayırmış bir kişi gerekir hatta bazen yeterli olmaz.
Bir internet kafe sahibi olduğunuzu düşünün. Oyun oynanan bilgisayarları bir kenara ayırırsak internet gezmek için son derece basit bilgisayarlar yeterlidir. Bu bilgisayarlardan onlarcası için yapılacak olan ilk yatırım, lisans ücreti, bakım, elektrik tüketim parası gibi bütçeye ağır gelen harcamalardan kurtulmanın bir yolu var desek hemen nedir diye sormaz mısınız? Örnekleri hastaneler, özel şirketler, okullar şeklinde çoğaltmak mümkün.
Dojop Teknoloji'nin incelememiz için gönderdiği OfficeStation L200 tam bu konuda çözüm sunuyor. Bir adet güçlü bilgisayarla 10 kullanıcıya veya bir sunucuyla 30 kullanıcıya kadar temel gereksinimlerin yerine getirilebileceği sistemler sağlayabiliyorsunuz. Mantık son derece basit: Pek çoğunuzun bildiği ve muhtemelen kullandığı Windows'un Terminal hizmetinin bir benzerini küçük bir kutucuğa sığdırmak.
Düşük İşletme Maliyeti
Ürünün 250 $ + KDV (eğitim kurumları için 225 $) fiyatla satıldığını öğrendiğimizde temel maliyetinin ucuz PC'lerle aşağı yukarı aynı olduğunu düşündüm. Şu anda işletim sistemi maliyeti de dahil 300 $ + KDV fiyatla giriş seviyesi bir bilgisayar toplamak mümkün. Ancak hesaba, elektrik tüketimi, bakım, güncelleme gibi işletme giderlerini de eklediğimizde gerçek fark ortaya çıkıyor. Aşağıdaki tabloda 100 sistemlik bir yapılandırma için yılda ne kadar elektrik tasarrufu yapıldığı gösterilmiş.

Görüldüğü gibi güç tüketimi değerleri etkileyici şekilde düşüyor. Bu hesabı OfficeStation'ın dağıtıcı firması Dojop bize ulaştırdı. Temel mantığına bir itirazımız yok ancak giriş seviyesi bilgisayarların 300 W güç tüketmesi biraz gerçek dışı olmuş. Giriş seviyesi sistemler yaklaşık olarak 150 W civarında güç tüketirler. Yine de her durumda güç tüketimi konusunda OfficeStation L200 fark atıyor.
Şimdi bir de 100 PC'nin çıkardığı günlük sorunları düşünün. Bir işletmede ne kadar çok bileşen olursa o kadar çok sorun çıkar. İşlerin aksamaması için sık sorun çıkaran ürünlerin yedeğinin bir kenarda tutulması gerekir. Ayrıca herkese hızlı bir şekilde teknik destek götürülebilmesi için daha fazla teknik servis elemanına ihtiyacınız olur.
Bu konuda Avcılar Hospital'ın Bilgi İşlem Sorumlusu Ersin Soygüzel'e kulak verelim. "Avcılar Hospital'ın tüm birimlerde kullanılan PC'lerin donanım ve yazılımlarının bakımı ve güncellenmesi bilgi işlem personeli için büyük bir zaman kaybıydı. Aynı zamanda bir PC üzerinde ne kadar güçlü donanım olsa da oluşan arızalarda kullanıcıların beklemesi gerekiyordu ve kasanın içerisindeki donanım yenilenmek zorundaydı. Aynı zamanda bu PC'lerin elektrik sarfiyatı, bilgisayarların yenilenmesi büyük maliyetler gerektiriyordu. Hastanemizde kullanılan tüm bilgisayarların merkezi olarak yönetilmesi gerekiyordu. Örneğin doktor odasında bulunan bilgisayarda çıkan probleme anında müdahale etmemiz söz konusu değildi. Bu nedenle de hem merkezi yönetim hem de son kullanıcılara kolaylık sağlayacak bir ürünün arayışı içerisine girdik." Özellikle merkezi olarak sorunlara müdahale edilebiliyor olması pek çok sıkıntının kolay ve hızlı bir şekilde çözülmesini sağlıyor.

İşletme maliyetlerini düşüren bir başka nokta ise bütün sistemleri donanımsal olarak güncellemek istediğinizde sadece sunucuyu yenilemenizin yeterli olması. Buna paralel olarak bütün terminalleriniz bir anda daha hızlı çalışır hale geliyor. L200 sabit disk gibi herhangi bir hareketli parça içermediğinden ve 5 W gibi düşük güç tüketimi yaptığından kolay kolay bozulmuyor. Bu açıdan kullanım ömrü son derece uzun.
L200'ün üzerinde bulunan USB girişi sayesinde USB aygıtlarınızı da terminaller üzerinden kullanabiliyorsunuz. Barkod okuyucu, tarayıcı, sabit disk, CD-ROM, kart okuyucu gibi USB arayüzünden bağlanan her türlü aygıt normal bir şekilde çalışıyor. Tabi USB arayüzünün etkin olmasını istediğiniz kullanıcıları merkezden seçebiliyorsunuz. Bu sayede güvenliği de kolayca sağlıyorsunuz. Yetkisi olmayan kullanıcıların USB Flash belleklerle bilgileri kopyalaması imkansız hale geliyor.
Güçlü Ergonomik Özellikler

Kültür Lisesi Bilgisayar Laboratuvarı'ndan bir görünüm
Ürünün boyutları bir ADSL modemden daha büyük değil. Bu bakımdan kocaman bilgisayar kasalarını sığdıracak yer aramanıza gerek kalmıyor. OfficeStation L200'ü masanızın üstüne bile koysanız çalışmanız için yeterince yer kalıyor. Bu yönüyle hiçbir bilgisayar kasasıyla karşılaştırılamaz.
Aynı şekilde seyahate gittiğinizde masaüstü bilgisayarınızın kasasını yanınızda taşımanız imkânsızdır. Ancak L200'ü taşımak son derece kolay ve hızlı bir internet bağlantısı olan her yerden sanki işinizdeymişsiniz gibi çalışabilirsiniz.
Ayrıca ürün hiç ses çıkarmıyor. Bazen bir konuya odaklanmak zorunda olduğunuzda dizüstü bilgisayarınızın fan sesi bile sinirinizi bozabilir. Hele bir de birden fazla fanı olan bilgisayarlardan birkaç tanesinin aynı odada olduğunu düşünün. Mesai bitince bilgisayarları kapattığımızda ortamın nasıl da sessizliğe büründüğü beni hep şaşırtmıştır.

Son olarak OfficeStation L200 daha az elektromanyetik etkiye maruz kalmanızı sağlıyor. Bu durum insanlar için o kadar önemli olmayabilir. Normal bilgisayarlar da insanlar için toleranslar dahilinde kalıyorlar ancak hassas donanımlar (bazı tıbbi cihazlar, ölçüm aletleri gibi) bazı durumlarda yakınlarında bir bilgisayar olmasına tahammül edemeyebiliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi L200 bu konuda da normal bilgisayarlarla karşılaştırılamayacak kadar düşük elektromanyetik etki yaratıyor.

Çevre Dostu

Bundan bir yıl önce bu başlığın geniş kitleler arasında önemi son sıralarda geliyordu. Ancak son yılın kurak geçmesi, çevreye verilen önemin herkes tarafından biraz daha ciddiye alınmasına neden oldu. Yukarıda değindiğimiz daha az elektrik tüketiminin işletme maliyetini düşürücü etkisinin yanında bir de çevreye daha az zarar verdiğini söylememize gerek yok. Aynı şekilde bu ürün sayesinde gürültü kirliliği de en alt seviyeye indirilebiliyor.
Düşük elektrik tüketiminin bir başka artısı daha var. Bu ürünün ısınma sorunu da yok. Önümüz yaz ve bu yazın her zamankinden daha sıcak geçeceği söyleniyor. Aynı odada birden fazla bilgisayarın olması ortam sıcaklığını bir anda birkaç derece daha artırabiliyor. Zaten cehennem sıcağından bunalmış olan kullanıcılar ya daha fazlasına tahammül etmek zorunda kalıyorlar ya da klimalara yükleniyorlar. Özellikle 10 - 20 bilgisayarın bir arada bulunduğu geniş salonlar için az ısınan donanımlar gerçekten önemli hale geliyor.
Son olarak ne kadar az elektronik bileşen demek o bileşenlerin üretimi sırasında çevreye verilen zararın o kadar azaltılması anlamına gelir. Son zamanlarda pek çok üretici firmanın birer birer bileşenlerinde kurşun kullanımını kaldırdığı haberleri yayınlanıyor. Artık firmalar çevreye verdikleri zarar açısından da sıralanıyorlar ve bu listenin üst sıralarında olmak son kullanıcının kafasında kötü bir imajınızın olması anlamına geliyor.
Ürün Özellikleri Ve Sistem Gereksinimleri



Terminal Sayısına Göre En Düşük Donanım İhtiyacı
1: Intel Pentium 4 1.3 GHz CPU ile en az 512 MB RAM
2-3: Intel Pentium 4 2.4 GHz CPU HT teknoloji ile en az 512 MB RAM.
4-7: Intel Pentium 4 3.0 GHz CPU HT ile en az 1024 MB RAM
8-10: Intel Pentium 4 3.2 GHz CPU HT teknoloji ile en az 2048 MB RAM
10-15: Çift Xeon 3.0 GHz CPU ile en az 3 GB RAM
16-20: Çift Xeon 3.2 GHz CPU ile en az 4 GB RAM
21-25: Çift Xeon 3.4 GHz CPU ile en az 5 GB RAM
26-30: Çift Xeon 3.6 GHz CPU ile en az 6 GB RAM
2-3: Intel Pentium 4 2.4 GHz CPU HT teknoloji ile en az 512 MB RAM.
4-7: Intel Pentium 4 3.0 GHz CPU HT ile en az 1024 MB RAM
8-10: Intel Pentium 4 3.2 GHz CPU HT teknoloji ile en az 2048 MB RAM
10-15: Çift Xeon 3.0 GHz CPU ile en az 3 GB RAM
16-20: Çift Xeon 3.2 GHz CPU ile en az 4 GB RAM
21-25: Çift Xeon 3.4 GHz CPU ile en az 5 GB RAM
26-30: Çift Xeon 3.6 GHz CPU ile en az 6 GB RAM
İşletim Sistemine Göre Ana Makinede Oturum Açabilecek En Fazla Kullanıcı Sayısı
Windows XP Home Edition : 10 Kullanıcı
Windows XP Professional : 10 Kullanıcı
Windows XP Media Center Edition : 10 Kullanıcı
Windows Server 2003 (Standard Edition / Enterprise Edition) : 30 Kullanıcı
Windows Small Business Server 2003 : 30 Kullanıcı
Linux : 30 Kullanıcı
Windows XP Professional : 10 Kullanıcı
Windows XP Media Center Edition : 10 Kullanıcı
Windows Server 2003 (Standard Edition / Enterprise Edition) : 30 Kullanıcı
Windows Small Business Server 2003 : 30 Kullanıcı
Linux : 30 Kullanıcı