s@m3t
Forum Kalfası
Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da kısaca ODTÜ, zamanın Başbakanı ***** Menderes tarafından 15 Kasım 1956'da kurulan devlet üniversitesi. 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en iyi 1,000 üniversitesi arasında 438. olmuştur.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye ve diğer Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek üzere 15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlamıştır. Üniversitenin "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Kanun" 29 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ'nün özel statüsünü belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girmiştir.[9]
Üniversite ilk açıldığı yıllarda Kızılay'da Emekli Sandığı'na ait küçük bir bina ile Türkiye Büyük Millet Meclisi yakınlarındaki bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963 yılında bugün hizmet verdiği alana taşınmıştır.[10]
Fakülteler ve Bölümler
ODTÜ Ankara Kampusu'nde başlıca 5 fakülte ve bunlara bağlı 41 bölüm vardır:
Bunlara ek olarak, Uygulamalı Matematik Enstitüsü, Enformatik Enstitüsü, Deniz Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü olmak üzere beş enstitü, bir Meslek Yüksek Okulu, Yabancı Diller Yüksek Okulunun altında; Temel İngilizce Bölümü, Modern Diller Bölümü ve Akademik Yazı Merkezi olmak üzere 3 bölüm ve Rektörlüğe bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren, Türk Dili Bölümü ve Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü mevcuttur.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi: Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstriyel Dizayn
ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi: Biyoloji, Kimya, Tarih, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilimi, Fizik, Felsefe, Sosyoloji, İstatistik , Psikoloji
ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: İşletme, Ekonomi, Uluslararası İlşkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
ODTÜ Eğitim Fakültesi: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Eğitim Bilimleri Bölümü, İlköğretim Bölümü, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü
ODTÜ Mühendislik Fakültesi: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği,Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji, Maden Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği
ODTÜ Meslek yüksek okulu : Endüstüriyel Elektronik
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nde
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu: Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği,Makine Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İngilizce Öğretmenliği, Psikoloji
Ünlü mezunları
ODTÜ kurulduğundan bugüne birçok ünlünün yüksek öğrenimini aldığı bir üniversitedir. Üniversite mezunları arasında müzisyenler, diplomatlar, CEO'lar, yazarlar ve daha bir çok meslek dalından ünlü isimler bulunur. Gazeteci Can Dündar[12], Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat[13], yazar Elif Şafak, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ali Babacan[14], dış ticaretten sorumlu devlet bakanı Kürşad Tüzmen[15], Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı ve eski devlet bakanı Rüşdü Saraçoğlu[16] bu ünlü isimlere örnek olmuştur.