Orta Doğu Teknik Üniversitesi ODTÜ-METU

s@m3t
Forum Kalfası

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da kısaca ODTÜ, zamanın Başbakanı ***** Menderes tarafından 15 Kasım 1956'da kurulan devlet üniversitesi. 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en iyi 1,000 üniversitesi arasında 438. olmuştur.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye ve diğer Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirmek üzere 15 Kasım 1956 tarihinde "Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü" adıyla eğitime başlamıştır. Üniversitenin "Kuruluş ve Hazırlıkları Hakkındaki 6887 Sayılı Kanun" 29 Ocak 1957 tarihinde yürürlüğe girmiştir. ODTÜ'nün özel statüsünü belirleyen ve tüzel kişiliğine kavuşturan 7307 sayılı "Kuruluş Kanunu" ise 27 Mayıs 1959 tarihinde yürürlüğe girmiştir.[9]

Üniversite ilk açıldığı yıllarda Kızılay'da Emekli Sandığı'na ait küçük bir bina ile Türkiye Büyük Millet Meclisi yakınlarındaki bulunan barakalarda geçirdikten sonra, 1963 yılında bugün hizmet verdiği alana taşınmıştır.[10]

Fakülteler ve Bölümler
ODTÜ Ankara Kampusu'nde başlıca 5 fakülte ve bunlara bağlı 41 bölüm vardır:

Bunlara ek olarak, Uygulamalı Matematik Enstitüsü, Enformatik Enstitüsü, Deniz Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü olmak üzere beş enstitü, bir Meslek Yüksek Okulu, Yabancı Diller Yüksek Okulunun altında; Temel İngilizce Bölümü, Modern Diller Bölümü ve Akademik Yazı Merkezi olmak üzere 3 bölüm ve Rektörlüğe bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren, Türk Dili Bölümü ve Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü mevcuttur.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi: Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstriyel Dizayn
ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi: Biyoloji, Kimya, Tarih, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilimi, Fizik, Felsefe, Sosyoloji, İstatistik , Psikoloji
ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: İşletme, Ekonomi, Uluslararası İlşkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
ODTÜ Eğitim Fakültesi: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü, Eğitim Bilimleri Bölümü, İlköğretim Bölümü, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü
ODTÜ Mühendislik Fakültesi: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği,Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji, Maden Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği
ODTÜ Meslek yüksek okulu : Endüstüriyel Elektronik
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nde

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu: Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği,Makine Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İngilizce Öğretmenliği, Psikoloji

Ünlü mezunları

ODTÜ kurulduğundan bugüne birçok ünlünün yüksek öğrenimini aldığı bir üniversitedir. Üniversite mezunları arasında müzisyenler, diplomatlar, CEO'lar, yazarlar ve daha bir çok meslek dalından ünlü isimler bulunur. Gazeteci Can Dündar[12], Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat[13], yazar Elif Şafak, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ali Babacan[14], dış ticaretten sorumlu devlet bakanı Kürşad Tüzmen[15], Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı ve eski devlet bakanı Rüşdü Saraçoğlu[16] bu ünlü isimlere örnek olmuştur.

JaS33N
Elit Üye
Meslektaş hava atma bize... :D :D

Gerçekten Türkiyenin sayılı üniversitelerinden biri güzel bir okul...

s3z3r
Forum Üstadı
Güzel üniversite.. :)
ßen şu merdivenlerin yanından ßisikletle geçen varlığın olduğu resime takıldım. :D
Okulun prestiji adına o resim yok edilmeli :)
İsteğin üzerine ßaşlık düzenlendi. ;)
Saygılar.

V€nüS
Forum Ustası
cok güzel bi üni gercekten fakat gereksiz yere cok büyük bi alan işgal etmişler:)

kampüs içinde yürüyerek ulaşamıyorsun yani istediğin yere:)

su yeşilliklere yayılmış insanlar beni hep güldürüyor, yazın millet yeşillikleri evi belliyor resmen:D

s@m3t
Forum Kalfası
cok güzel bi üni gercekten fakat gereksiz yere cok büyük bi alan işgal etmişler:)

kampüs içinde yürüyerek ulaşamıyorsun yani istediğin yere:)

su yeşilliklere yayılmış insanlar beni hep güldürüyor, yazın millet yeşillikleri evi belliyor resmen:D

Bence topraklar az bile.
En uzak yollardan biri benim bölümle kaldığım yurttur sanırım oda yürüyerek 20 dakika.
Sadece beleş ring varken öğrenciler yürümek istemiyor haklı olarak.
Toprakların çoğu odtü korumasında olan ormanlar zaten.;);)

devrim yazısını göremedik :D:D
O yazı bazen silincek gibi oluyor tekrardan yazılıyor.
Sanırım fotoların çekilme zamanı böle bir zaman olabilir yada siyaset olmasın diye koynamışlardır.;);)

carlito08
En Agresif Üye
Ad-nan menderes'in tek yararlı icraatı :)

Gerçekten çok ilginçtir ODTÜ'nün tarihi...Emperyalist ABD'nin elinde doğup da ,ABD'nin bu ülkedeki en güçlü muhaliflerini yetiştiren yerdir .

''Rusya'ya doğrultulmuş bir 14'lü Silaha benziyor odtü kampüsü'' diye bir haber çıkmıştı bir ara gazetelerde. Anlaşılan silah ters tepmiş zamanla :D

Çok uğraştım ama kazanamadım ODTÜ'yü. Zaten ODTÜ'de hukuk da yok, hukukçu olacağım ben :D

- Yönetici düzenlemesi: :
ENIAC
Çırak
9 ayım varmış,yerimi ayırmışlar.:DRusyaya yönelmiş silah şeklini sevdiğimin üniversitesi...

Revolucion
Çırak
2010 yılında beni Bilgisayar Mühendisliği Fakültesiyle ile kazanacak üniversite. :) Bu bayramda gittim görmeye , Ankara'nın merkezinden baya uzak kalıyor zaten bir tarafa eskişehir'de.

vodoks®™©
Forum Ustası
2010 yılında beni Bilgisayar Mühendisliği Fakültesiyle ile kazanacak üniversite. :) Bu bayramda gittim görmeye , Ankara'nın merkezinden baya uzak kalıyor zaten bir tarafa eskişehir'de.
vaaay... :p

hadi bakalım... :)

s@m3t & DArtagnan elinize,emeğinize Sağlık.... :)

- Yönetici düzenlemesi: :
Zafer
Forum Ustası
ERDEMLİ ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü

ODTÜ; sadece Ankara'da değil, benim memleketim ERDEMLİ'de de bir kampüsü var.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü (ODTÜ-DBE), 1975 yılında Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Limonlu Beldesi'nde, deniz bilimlerinde, disiplinler arası temel ve uygulamalı lisansüstü eğitim ve araştırma yapmak amacı ile kurulmuştur. Enstitü'nün yapısı deniz bilimlerinin disiplinlerarası karakterini temelde tanımlayan:

• Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık
• Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği
• Fiziksel Oşinografi
• Kimyasal Oşinografi ve Atmosfer Bilimleri

anabilim dallarından oluşmaktadır. Deniz Bilimleri Enstitüsü, kurulduğundan bu yana geçen kısa süre içinde yapmış olduğu araştırmalarla, çevre denizlerimize ait geniş bir veri tabanı oluşturmuş ve bu denizlerin dinamik yapıları hakkında detaylı bilgi edinmemizi sağlamıştır.

Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün amacı, eğitim ve araştırma yaparak denizlerimizin doğal canlı ve cansız kaynaklarının saptanması, korunması ve en uygun şekilde kullanılmasını sağlamak, denizlerimizdeki hak ve menfaatlerimizi uluslararası platformlarda korumamızı sağlayacak bir veri tabanı oluşturmak, denizlerimizin fiziksel, kimyasal, biyolojik, jeolojik, jeofizik ve jeokimyasal yapısını incelemek ve denizlerimizde meydana gelen dinamik ve ekolojik olayları tanımlamak ve modellemektir.

Enstitü yaklaşık 30 yıldır dört ana bilimdalında yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü kampüsünün ve limanının uydu görüntüsü