Vicarious
Forum Ustası
Eğer Açılış Ekranı karşınıza gelmiyorsa BIOS üzerinden CD boot özelliği kapalı olabilir. Bu durumda BIOS üzerinden CD boot özelliğini aktif etmeniz gerekmektedir.
Açılış Yöneticisi menüsünde birkaç seçenek bulunmaktadır:
* Pardus 2009.2: Pardus kurulum aracı olan YALI'yı açarak kuruluma başlamanızı sağlar.
* Sistemi Kurtar: Pardus'unuzda oluşan açılış, paket ve parola problemlerinde kullanabileceğiniz bir kurtarma aracıdır. Bu araçla Pardus'unuzu onarmanız çok kolaydır.
* Sistemi Sabit Diskten Aç: Sisteminizde yer alan ilk sabit disk üzerinden bilgisayarı çalıştırarak bilgisayarınızda zaten kurulu olan işletim sistemini çalıştırmanızı sağlar.
* Bellek Testi: Bilgisayarınızda bulunan bellekleri test etmeniz ve muhtemel hataları görmenizi sağlar.
* Donanım Bilgisi: Bilgisayarınızdaki donanımlar hakkında detaylı bilgi verir.
Bunun yanı sıra Açılış ekranının alt kısmında da fonksiyon tuşlarıyla kullanılabilen açılış seçenekleri vardır. Bunların ne olduğunu ve ne işe yaradığını aşağıdaki listede görebilirsiniz:
* F1 (Yardım): Açılış Yöneticisi (Grub) ile ilgili yardım almanızı sağlar.
* F2 (Dil): Kurulumun hangi dilde olacağını seçer. Bu kurulum dili aynı zamanda sistemin ana dili olacaktır. Normal sürümde sadece Tükçe ve İngilizce dil desteği vardır. Ancak uluslararası sürümde bu sayı daha fazladır.
* F3 (Ekran çözünürlüğü): Açılışın hangi ekran çözünürlüğünde olduğunu seçer. Ama Pardus'unuzun çözünürlüğünü genellikle etkilemez.
* F4 (Grafik yapısı): Boot esnasında ekran kartınızla ilgili bir sorun olduğu taktirde bu seçeneklerle sorununuzu düzeltebilirsiniz.
* F5 (Çekirdek ayarları): Değişik çekirdek ayarlarını içerir. Bazı sorunlarda ya da bazı özel gereksinimlerde işe yarar.
Pardus kurulumu için kullanılan araç özgün bir Pardus teknolojisi olan YALI'dır. YALI adını "Yet Another Linux Installer" cümlesinin ilk harflerinden alıyor. YALI'nın amacı hızlı ve kolay bir şekilde Pardus 2009'u bilgisayarınıza kurmaktır. Kurulum işlemi için YALI öncelikle bilgisayarınıza ve yapılandırmanıza ilişkin bilgileri sizden alır ve daha sonra kurulum aşamasına geçer.
YALI ilerleme ve ayarlamalar dışında üç düğmeye daha sahiptir. İlki bilgisayarı kapatma düğmesidir. Bu düğme, eğer kurulumu iptal etmek istiyorsanız bilgisayarı kapatmaya ya da yeniden başlatmaya veya kurulum ayarlarında bir hata yaptıysanız YALI'yı yeniden başlatmanızı sağlıyor.
İkinci düğme Sürüm Notları içindir. Bu düğme, kurmakta olduğunuz Pardus sürümü hakkında detaylı bilgi vermektedir.
Üçüncü düğme de Yardımı Göster işlevini yerine getirir. Yardım, kurulum esnasında her aşamada size o aşama hakkında temel bir bilgi vermektedir.
Kurulumun ilk adımı lisans onaylamasıdır. Pardus, özgür bir lisans olan GPL (Genel Kamu Lisansı) kullanmaktadır. Bu lisans kullanıcıya pek çok hak vermektedir. Çoğu insan lisansları okumadan onaylar ve ilerler. Ama size ufak bir tavsiye; kısa bir zaman ayırarak bu lisansı okuyunuz. Böylece Pardus'un size katacağı avantajları ilk etapta fark edeceksiniz.
Lisansı onayladıktan sonra karşınıza Kurulum Kaynağı Kontrolü gelmektedir. Bu bölüm çoğu zaman es geçilse de aslında çok önemli bir noktadır. Çünkü Pardus üzerinde çıkabilecek sorunlardan pek çoğu kurulum kaynağının (CD,DVD, USB...) arızalı olmasıyla ilgili olabilir.
Bu aşama sayesinde kurulum esnasında ya da kurulumdan sonra oluşabilecek muhtemel sorunları önceden belirlemeniz ve alacağınız zararı en aza indirmeniz sağlanır. Eğer kurulum kaynağınız hasarlıysa daha düşük bir hızda (örneğin 10x'te) CD'nizi yazabilirsiniz.
Bundan sonraki ekran klavye ayarlarıdır. Burada hem klavyenizin doğru çalışıp çalışmadığını test edebilir, hem de farklı bir klavye tipi kullanıyorsanız onu ayarlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey karşınızdaki listeden size en uygun klavye düzenini seçmek.
Klavye düzeni de bittikten sıra sonra saat ayarlarına gelmektedir. Bu bölüme normal şartlarda dokunmanıza gerek yoktur ama ihtiyaç duyarsanız tarihi, saati ve bulunduğunuz yeri düzenleyebilirsiniz. Zaman dilimi seçmek için yalnızca listeye bir göz gezdirmek yeterlidir. Ayrıca bilgisayarınızın saati hatalıysa onu da bu ekrandan düzeltebilirsiniz. Yaptığınız ayarlar donanım saatinizin ayarlarını da güncelleyecektir.
Sıradaki adım, en dikkat gerektiren iki adımdan biridir. Sonuç olarak bir kullanıcı olmadan Pardus'unuzu kullanamazsınız. Kullanıcı yaratmak için, sadece alanları doldurmanız yeterli. Bu alanlar şunlardır:
* Gerçek İsim: Kendi adınızdır. Örneğin: Göktuğ Korkmaz. Bu bölüm sistemin sizin gerçek adınızı bilmesini sağlar. Bunun katacağı birkaç avantaj vardır. Ama bu alan zorunlu değildir.
* Kullanıcı Adı: Bu bölüm kullanıcı adınızdır. Örneğin: Ryuk. Sisteme giriş yaparken bunu yazarsınız ya da kullanıcınızla ilgili bir işlemde bu devreye girer. Ayrıca gerçek isminizi girdiğiniz esnada sizin adınıza uygun bir kullanıcı adı üretilmeye çalışılır. Ama bunu beğenmezseniz kendi istediğiniz kullanıcı adını da belirleyebilirsiniz.
* Parola ve Parola (Tekrar): Sisteme giriş yaparken kullanacağınız paroladır. Ancak Linux işletim sistemlerinde her kullanıcının bir parolası vardır. Dolayısı ile bu alan da zorunludur.
Ayrıca iki tane de işaretleme düğmesi vardır:
* Bu kullanıcıya yönetici hakları ver: bu seçenekle kullanıcınızın paket kurabilmesi, güncelleyebilmesi, kaldırabilmesi, ağ profili yaratması, değiştirmesi, kullanıcı yaratması, sistem ayarlarına dokunması gibi sistemin genelini kapsayan ayarları ayarlayabilmesini sağlar.
* Bu kullanıcıya hiç parola sorma: bu seçenekleyse yönetimsel işler esnasında kullanıcıdan parola istenmemesini sağlar. Aksi hâlde, güvenlik nedeniyle kullanıcıdan kendi parolasını soracaktır.
Ayrıca bunun yanı sıra Gelişmiş düğmesine tıklayarak hem daha fazla kullanıcı yaratabilir, hem de kullanıcının bilgisayar açıldığında otomatik girmesini ayarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra oluşturduğunuz kullanıcıları tekrar düzenleyebilir ya da silebilirsiniz.
Kullanıcı yarattıktan sonra her Linux sisteminde gerekli olan bir kullanıcı için, yani yönetici kullanıcısı (root) için parola belirlemeniz gerekmektedir. Bu kullanıcı, sistemde tam yetkisi olan ve her tür ayara dokunmanızı sağlayan, ve asla ama asla unutmamanız gereken bir paroladır. Eğer unutursanız önemli bir anda boşlukta kalabilirsiniz. Ama Pardus 2009 sürümünden beri Pardus kurulum CD'sindeki kurtarma seçeneğiyle Root parolası geri alınabilmektedir.
Aynı ekran üzerinden bilgisayarınızın adını da belirleyebilirsiniz. Bu bilgisayar adı, bağlı olduğunuz ağda kendini belirtecektir.
Şimdi sırada çok önemli bir adım var. Disk bölümlendirmesi, tüm Pardus kurulumu esnasındaki en hayati bölümdür. Eğer burada en ufak bir hata bile yapılırsa, sizin için çok önemli olan verilerinizi kaybetme olasılığınız vardır. Bu yüzden, eğer önemli bir veriniz varsa mutlaka yedeğini almanız gerekmektedir.
YALI, disk bölümlendirmesi konusunda size üç yöntem sunar. İlk ikisi otomatik bölümlendirme seçenekleridir:
* Bölümleri yeniden boyutlandırmayı dene: Bu seçenek, bilgisayarınızdaki diskte müsait bir alan yaratmaya çalışır. Bunun için ya boş bir alanı kullanır ya da kırpılmaya müsait bir alanı kırparak kendisine yetecek kadar boş alan ayırır.
* Tüm disk bölümlerini sil: Bu seçenekse tüm disk bölümlerini, disk içerisinde yer alan tüm veriler ile birlikte silerek, tüm diski Pardus için ayarlar.
Ayrıca birden fazla diskiniz varsa, bu otomatik işlemlerin hangi diske yapılacağını da seçebilmeniz için seçeneklerin altında bir disk listesi bulunmaktadır. Bu listeden işlem yapılmasını istediğiniz diski bularak ona işlem yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Bu iki yol basit bir kullanım sağlar. Ama daha detaylı bir biçimlendirme ya da zaten hazır olan bir disk bölümünü biçimlendirmek istiyorsanız üçüncü seçeneği, yani Hayır, diskimi kendim bölümlendireceğim seçeneğini seçmelisiniz. Bu seçeneği seçtikten sonra ileri tuşuna bastığınızda sizi bir disk tablosu karşılayacaktır. Bu disk tablosunda tüm diskleriniz ve tüm disk bölümleriniz yer almaktadır. Bu ekranda işlem yaparken kazayla yanlış bölümü biçimlendirebilirsiniz. O yüzden biraz daha dikkatli davranmalısınızdır. Ama genellikle sıralama şöyledir: Windows'taki C bölümü tablodaki ilk diskin ilk bölümüdür. D ise ilk diskin ikinci bölümü, ya da ilk disk tek bölümse de ikinci diskin ilk bölümüdür. Ama eğer ilk bölüm oldukça ufak geldiyse gözünüze, bu büyük ihtimalle bilgisayar üreticinizin koyduğu kurtarma bölümüdür. Bu bölümün Windows üzerinden erişimi olmadığından görememişsinizdir. Ama YALI üzerinde görmüşsünüzdür. Böyle bir durumda ikinci disk bölümü C diskinizdir.
Size örnek bir tablo verelim. Bilgisayarınız yeni alınmış bir dizüstü bilgisayar. Kendi içerisinde kurtarma bölümü var. 250 GB boyutunda bir sabit diskle birlikte geliyor ve Windows üzerinde iki bölüm var: C ve D. C'de Windows'unuz kurulu. Ama siz çift sistem kuracaksınız. Yani Pardus'unuzu D'ye kuracaksınız. Böyle bir durumda disk tablonuz şöyle olacaktır:
1. Yaklaşık 10 GB boyutlarında bir bölüm. Bu sizin kurtarma bölümünüzdür. Windows hasarlarında bu bölüm kurtarma yapar. Not: Dosya sistemi genelde NTFS'tir ama değişik bir şey de çıkabilir.
2. Yaklaşık 100 GB boyutlarında bir bölüm. Bu bölüm sizin C diskinizdir. Dosya sistemi NTFS'tir
3. Yaklaşık 130-140 GB boyutlarında bir bölüm. Bu bölüm sizin D diskinizdir. Dosya sistemi büyük ihtimalle NTFS'tir.
Sizin bu durumda seçeceğiniz disk bölümü üçüncü bölümdür. İsterseniz kullanacağınız bölümün boyutunu da Yalı'dan değiştirebilirsiniz.
Yalı, disk bölümünü kullanmak için birkaç yol sunar. Bunlar aşağıdaki gibidir:
* Pardus Sistem Dosyaları: Bu seçenek Pardus'un kurulacağı disk bölümü olduğunu belirtir. Bu bölüm zorunludur. Dosya sistemi öntanımlı olarak EXT4 olarak ayarlıdır. Ama özel ihtiyaçlar için başka dosya sistemleri de seçilebilinir. Ama EXT4 aralarında, normal bir kullanıcı için en verimli seçenektir. Bu bölümdeki tüm veriler ilk önce silinir.
* Kullanıcı Dosyaları: Bu bölüm isteğe bağlı bir bölümdür. Kullanıcı dosyalarının sistem dosyalarından ayrı olmasını sağlar. Bunun size katacağı avantajlardan başlıcası, sistemin kurulu olduğu bölümde bir arıza meydana gelirse kullanıcı dosyalarınızın zarar görmesini önlemesidir.
* Takas Alanı: İsteğe bağlı bir bölümdür. Belleğe takviye olma görevini üstlenir. Bir nevi sanal bellektir. Ayrıca sisteminize 1-2 GB'lık bir takas alanı eklemeniz gözle görülür bir rahatlama sağlayabilir.
* Genel Depolama: Bu bölüm, genel bir veri saklama imkanı sunar. Bir arşiv bölümüdür. Bu bölüm, bilgisayarınızda başka işletim sistemleri varsa, onların da verilere erişmesi için çok yardımcı olur. Ayrıca biçimlendirme esnasında verilerinizin gitmesini de önlemeniz için bir yoldur. Bu bölüme istediğiniz dosya sistemini verebilirsiniz. Bu sayede Windows işletim sistemleri de bu bölüme erişebilir.
Evet, bu disk bölümünü biçimlendir seçeneğini işaretlerseniz o disk bölümündeki tüm veriler silinir. Ama işaretlemezseniz olduğu gibi kalır. Pardus kurulum dosyaları ve takas alanının yer alacağı bölümlerde bu işlem zorunludur.
Bölümü Sil düğmesiyle o an işaretli olan disk bölümünü ve içindekileri silebilirsiniz. Ya da Tüm Disk Bölümlerini Sil düğmesiyle tüm diski temizleyebilirsiniz.
Gerekli işaretleme ve boyutlandırmanın ardından uygula düğmesine tıkladığınızda o disk bölümü için yapılmasını istediğiniz işlemler kaydedilir ama henüz uygulanmamıştır. Eğer bölümlendirmeyi beğenmezseniz ya da hata yaptığınızı düşünürseniz Tüm Değişiklikleri Geri Al diyerek diskiniz üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan önceki tabloya geri dönebilirsiniz bu sayede. İşlemleri bitirdikten sonra ileriye basarak disk tablosundan çıkabilirsiniz. Ama hâla değişiklikler diskinize uygulanmamıştır. Sadece neler yapılacağı belirlenmiştir. İşlemlerin hepsi kurulum başlayınca yapılacaktır.
Bu adımdan sonra Sistem Yükleyicisi (Grub) nereye kurulacağı belirlenebilir. Bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi varsa, açılış esnasında aralarında seçim yapmanızı sağlayan şeydir Sistem Yükleyicisi. Normal şartlarda bu bölümdeki ayarlara dokunmanıza gerek yoktur. Normal ayarlar, çoğu kullanıcı için en ideal ayarlardır. Ama bazı kullanıcılar Sistem Yükleyicisi'nin başka bir diskin başına kurulmasını ya da Pardus'un kurulu olduğu disk bölümünün başına kurulmasını isteyebilir. Hatta ve hatta kurulmamasını bile isteyebilir. Ya da diğer işletim sistemlerinin listeye eklenmemesini isteyebilir. Böyle durumlar için bu ekran vardır. Ama genellikle bu bölüme dokunmanıza gerek kalmaz.
Sistem Yükleyicisi ayarları da bittikten sonra en nihayetinde kurulum özeti karşımızda. Bu özet, ayarladığımız tüm ayarlar ve disk bölümlendirmelerinin bize kontrol etmemiz için gösterilmesidir. Eğer yanlış bir şey olmadığına eminsek Kuruluma Başla diyerek artık kuruluma geçebiliriz.
Yaklaşık 20 dakika süren kurulum süresince size Pardus hakkında küçük bilgilendirmeler gösterilecektir. Bu esnada da paketleriniz bilgisayara kurulacaktır.
Kurulum ekranında iken F tuşlarını (F1, F2, F3....) biraz kurcalarsanız, Pardus geliştiricilerinin sizi 20 dakikalık da olsa sıkıntıdan kurtarmak için koyduğu ufak sürprizi görebilirsiniz
.
Pardus 2009.2'yi çalıştırma ve sisteme giriş
Tüm bu işlemler bittikten sonra ileri düğmesine son bir kez tıkladığınızda Pardus CD'niz kendiliğinden çıkacaktır.
CD'yi yuvadan çıkarttıktan sonra Sistemi Yeniden Başlat düğmesine tıklayarak bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz.
İndirmek için tıklayın..
Pardusun sitesinde sorun olabilir... Üstteki link çalışmıyorsa yine pardusun kendi sitesinde torrent vardır..
Torrenti indirmek için tıklayın..
Pardus ile özgür günler...

Açılış Yöneticisi menüsünde birkaç seçenek bulunmaktadır:
* Pardus 2009.2: Pardus kurulum aracı olan YALI'yı açarak kuruluma başlamanızı sağlar.
* Sistemi Kurtar: Pardus'unuzda oluşan açılış, paket ve parola problemlerinde kullanabileceğiniz bir kurtarma aracıdır. Bu araçla Pardus'unuzu onarmanız çok kolaydır.
* Sistemi Sabit Diskten Aç: Sisteminizde yer alan ilk sabit disk üzerinden bilgisayarı çalıştırarak bilgisayarınızda zaten kurulu olan işletim sistemini çalıştırmanızı sağlar.
* Bellek Testi: Bilgisayarınızda bulunan bellekleri test etmeniz ve muhtemel hataları görmenizi sağlar.
* Donanım Bilgisi: Bilgisayarınızdaki donanımlar hakkında detaylı bilgi verir.
Bunun yanı sıra Açılış ekranının alt kısmında da fonksiyon tuşlarıyla kullanılabilen açılış seçenekleri vardır. Bunların ne olduğunu ve ne işe yaradığını aşağıdaki listede görebilirsiniz:
* F1 (Yardım): Açılış Yöneticisi (Grub) ile ilgili yardım almanızı sağlar.
* F2 (Dil): Kurulumun hangi dilde olacağını seçer. Bu kurulum dili aynı zamanda sistemin ana dili olacaktır. Normal sürümde sadece Tükçe ve İngilizce dil desteği vardır. Ancak uluslararası sürümde bu sayı daha fazladır.
* F3 (Ekran çözünürlüğü): Açılışın hangi ekran çözünürlüğünde olduğunu seçer. Ama Pardus'unuzun çözünürlüğünü genellikle etkilemez.
* F4 (Grafik yapısı): Boot esnasında ekran kartınızla ilgili bir sorun olduğu taktirde bu seçeneklerle sorununuzu düzeltebilirsiniz.
* F5 (Çekirdek ayarları): Değişik çekirdek ayarlarını içerir. Bazı sorunlarda ya da bazı özel gereksinimlerde işe yarar.

Pardus kurulumu için kullanılan araç özgün bir Pardus teknolojisi olan YALI'dır. YALI adını "Yet Another Linux Installer" cümlesinin ilk harflerinden alıyor. YALI'nın amacı hızlı ve kolay bir şekilde Pardus 2009'u bilgisayarınıza kurmaktır. Kurulum işlemi için YALI öncelikle bilgisayarınıza ve yapılandırmanıza ilişkin bilgileri sizden alır ve daha sonra kurulum aşamasına geçer.
YALI ilerleme ve ayarlamalar dışında üç düğmeye daha sahiptir. İlki bilgisayarı kapatma düğmesidir. Bu düğme, eğer kurulumu iptal etmek istiyorsanız bilgisayarı kapatmaya ya da yeniden başlatmaya veya kurulum ayarlarında bir hata yaptıysanız YALI'yı yeniden başlatmanızı sağlıyor.

İkinci düğme Sürüm Notları içindir. Bu düğme, kurmakta olduğunuz Pardus sürümü hakkında detaylı bilgi vermektedir.

Üçüncü düğme de Yardımı Göster işlevini yerine getirir. Yardım, kurulum esnasında her aşamada size o aşama hakkında temel bir bilgi vermektedir.

Kurulumun ilk adımı lisans onaylamasıdır. Pardus, özgür bir lisans olan GPL (Genel Kamu Lisansı) kullanmaktadır. Bu lisans kullanıcıya pek çok hak vermektedir. Çoğu insan lisansları okumadan onaylar ve ilerler. Ama size ufak bir tavsiye; kısa bir zaman ayırarak bu lisansı okuyunuz. Böylece Pardus'un size katacağı avantajları ilk etapta fark edeceksiniz.

Lisansı onayladıktan sonra karşınıza Kurulum Kaynağı Kontrolü gelmektedir. Bu bölüm çoğu zaman es geçilse de aslında çok önemli bir noktadır. Çünkü Pardus üzerinde çıkabilecek sorunlardan pek çoğu kurulum kaynağının (CD,DVD, USB...) arızalı olmasıyla ilgili olabilir.
Bu aşama sayesinde kurulum esnasında ya da kurulumdan sonra oluşabilecek muhtemel sorunları önceden belirlemeniz ve alacağınız zararı en aza indirmeniz sağlanır. Eğer kurulum kaynağınız hasarlıysa daha düşük bir hızda (örneğin 10x'te) CD'nizi yazabilirsiniz.

Bundan sonraki ekran klavye ayarlarıdır. Burada hem klavyenizin doğru çalışıp çalışmadığını test edebilir, hem de farklı bir klavye tipi kullanıyorsanız onu ayarlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey karşınızdaki listeden size en uygun klavye düzenini seçmek.

Klavye düzeni de bittikten sıra sonra saat ayarlarına gelmektedir. Bu bölüme normal şartlarda dokunmanıza gerek yoktur ama ihtiyaç duyarsanız tarihi, saati ve bulunduğunuz yeri düzenleyebilirsiniz. Zaman dilimi seçmek için yalnızca listeye bir göz gezdirmek yeterlidir. Ayrıca bilgisayarınızın saati hatalıysa onu da bu ekrandan düzeltebilirsiniz. Yaptığınız ayarlar donanım saatinizin ayarlarını da güncelleyecektir.

Sıradaki adım, en dikkat gerektiren iki adımdan biridir. Sonuç olarak bir kullanıcı olmadan Pardus'unuzu kullanamazsınız. Kullanıcı yaratmak için, sadece alanları doldurmanız yeterli. Bu alanlar şunlardır:
* Gerçek İsim: Kendi adınızdır. Örneğin: Göktuğ Korkmaz. Bu bölüm sistemin sizin gerçek adınızı bilmesini sağlar. Bunun katacağı birkaç avantaj vardır. Ama bu alan zorunlu değildir.
* Kullanıcı Adı: Bu bölüm kullanıcı adınızdır. Örneğin: Ryuk. Sisteme giriş yaparken bunu yazarsınız ya da kullanıcınızla ilgili bir işlemde bu devreye girer. Ayrıca gerçek isminizi girdiğiniz esnada sizin adınıza uygun bir kullanıcı adı üretilmeye çalışılır. Ama bunu beğenmezseniz kendi istediğiniz kullanıcı adını da belirleyebilirsiniz.
* Parola ve Parola (Tekrar): Sisteme giriş yaparken kullanacağınız paroladır. Ancak Linux işletim sistemlerinde her kullanıcının bir parolası vardır. Dolayısı ile bu alan da zorunludur.
Ayrıca iki tane de işaretleme düğmesi vardır:
* Bu kullanıcıya yönetici hakları ver: bu seçenekle kullanıcınızın paket kurabilmesi, güncelleyebilmesi, kaldırabilmesi, ağ profili yaratması, değiştirmesi, kullanıcı yaratması, sistem ayarlarına dokunması gibi sistemin genelini kapsayan ayarları ayarlayabilmesini sağlar.
* Bu kullanıcıya hiç parola sorma: bu seçenekleyse yönetimsel işler esnasında kullanıcıdan parola istenmemesini sağlar. Aksi hâlde, güvenlik nedeniyle kullanıcıdan kendi parolasını soracaktır.
Ayrıca bunun yanı sıra Gelişmiş düğmesine tıklayarak hem daha fazla kullanıcı yaratabilir, hem de kullanıcının bilgisayar açıldığında otomatik girmesini ayarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra oluşturduğunuz kullanıcıları tekrar düzenleyebilir ya da silebilirsiniz.

Kullanıcı yarattıktan sonra her Linux sisteminde gerekli olan bir kullanıcı için, yani yönetici kullanıcısı (root) için parola belirlemeniz gerekmektedir. Bu kullanıcı, sistemde tam yetkisi olan ve her tür ayara dokunmanızı sağlayan, ve asla ama asla unutmamanız gereken bir paroladır. Eğer unutursanız önemli bir anda boşlukta kalabilirsiniz. Ama Pardus 2009 sürümünden beri Pardus kurulum CD'sindeki kurtarma seçeneğiyle Root parolası geri alınabilmektedir.
Aynı ekran üzerinden bilgisayarınızın adını da belirleyebilirsiniz. Bu bilgisayar adı, bağlı olduğunuz ağda kendini belirtecektir.

Şimdi sırada çok önemli bir adım var. Disk bölümlendirmesi, tüm Pardus kurulumu esnasındaki en hayati bölümdür. Eğer burada en ufak bir hata bile yapılırsa, sizin için çok önemli olan verilerinizi kaybetme olasılığınız vardır. Bu yüzden, eğer önemli bir veriniz varsa mutlaka yedeğini almanız gerekmektedir.
YALI, disk bölümlendirmesi konusunda size üç yöntem sunar. İlk ikisi otomatik bölümlendirme seçenekleridir:
* Bölümleri yeniden boyutlandırmayı dene: Bu seçenek, bilgisayarınızdaki diskte müsait bir alan yaratmaya çalışır. Bunun için ya boş bir alanı kullanır ya da kırpılmaya müsait bir alanı kırparak kendisine yetecek kadar boş alan ayırır.
* Tüm disk bölümlerini sil: Bu seçenekse tüm disk bölümlerini, disk içerisinde yer alan tüm veriler ile birlikte silerek, tüm diski Pardus için ayarlar.
Ayrıca birden fazla diskiniz varsa, bu otomatik işlemlerin hangi diske yapılacağını da seçebilmeniz için seçeneklerin altında bir disk listesi bulunmaktadır. Bu listeden işlem yapılmasını istediğiniz diski bularak ona işlem yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Bu iki yol basit bir kullanım sağlar. Ama daha detaylı bir biçimlendirme ya da zaten hazır olan bir disk bölümünü biçimlendirmek istiyorsanız üçüncü seçeneği, yani Hayır, diskimi kendim bölümlendireceğim seçeneğini seçmelisiniz. Bu seçeneği seçtikten sonra ileri tuşuna bastığınızda sizi bir disk tablosu karşılayacaktır. Bu disk tablosunda tüm diskleriniz ve tüm disk bölümleriniz yer almaktadır. Bu ekranda işlem yaparken kazayla yanlış bölümü biçimlendirebilirsiniz. O yüzden biraz daha dikkatli davranmalısınızdır. Ama genellikle sıralama şöyledir: Windows'taki C bölümü tablodaki ilk diskin ilk bölümüdür. D ise ilk diskin ikinci bölümü, ya da ilk disk tek bölümse de ikinci diskin ilk bölümüdür. Ama eğer ilk bölüm oldukça ufak geldiyse gözünüze, bu büyük ihtimalle bilgisayar üreticinizin koyduğu kurtarma bölümüdür. Bu bölümün Windows üzerinden erişimi olmadığından görememişsinizdir. Ama YALI üzerinde görmüşsünüzdür. Böyle bir durumda ikinci disk bölümü C diskinizdir.
Size örnek bir tablo verelim. Bilgisayarınız yeni alınmış bir dizüstü bilgisayar. Kendi içerisinde kurtarma bölümü var. 250 GB boyutunda bir sabit diskle birlikte geliyor ve Windows üzerinde iki bölüm var: C ve D. C'de Windows'unuz kurulu. Ama siz çift sistem kuracaksınız. Yani Pardus'unuzu D'ye kuracaksınız. Böyle bir durumda disk tablonuz şöyle olacaktır:
1. Yaklaşık 10 GB boyutlarında bir bölüm. Bu sizin kurtarma bölümünüzdür. Windows hasarlarında bu bölüm kurtarma yapar. Not: Dosya sistemi genelde NTFS'tir ama değişik bir şey de çıkabilir.
2. Yaklaşık 100 GB boyutlarında bir bölüm. Bu bölüm sizin C diskinizdir. Dosya sistemi NTFS'tir
3. Yaklaşık 130-140 GB boyutlarında bir bölüm. Bu bölüm sizin D diskinizdir. Dosya sistemi büyük ihtimalle NTFS'tir.
Sizin bu durumda seçeceğiniz disk bölümü üçüncü bölümdür. İsterseniz kullanacağınız bölümün boyutunu da Yalı'dan değiştirebilirsiniz.
Yalı, disk bölümünü kullanmak için birkaç yol sunar. Bunlar aşağıdaki gibidir:
* Pardus Sistem Dosyaları: Bu seçenek Pardus'un kurulacağı disk bölümü olduğunu belirtir. Bu bölüm zorunludur. Dosya sistemi öntanımlı olarak EXT4 olarak ayarlıdır. Ama özel ihtiyaçlar için başka dosya sistemleri de seçilebilinir. Ama EXT4 aralarında, normal bir kullanıcı için en verimli seçenektir. Bu bölümdeki tüm veriler ilk önce silinir.
* Kullanıcı Dosyaları: Bu bölüm isteğe bağlı bir bölümdür. Kullanıcı dosyalarının sistem dosyalarından ayrı olmasını sağlar. Bunun size katacağı avantajlardan başlıcası, sistemin kurulu olduğu bölümde bir arıza meydana gelirse kullanıcı dosyalarınızın zarar görmesini önlemesidir.
* Takas Alanı: İsteğe bağlı bir bölümdür. Belleğe takviye olma görevini üstlenir. Bir nevi sanal bellektir. Ayrıca sisteminize 1-2 GB'lık bir takas alanı eklemeniz gözle görülür bir rahatlama sağlayabilir.
* Genel Depolama: Bu bölüm, genel bir veri saklama imkanı sunar. Bir arşiv bölümüdür. Bu bölüm, bilgisayarınızda başka işletim sistemleri varsa, onların da verilere erişmesi için çok yardımcı olur. Ayrıca biçimlendirme esnasında verilerinizin gitmesini de önlemeniz için bir yoldur. Bu bölüme istediğiniz dosya sistemini verebilirsiniz. Bu sayede Windows işletim sistemleri de bu bölüme erişebilir.
Evet, bu disk bölümünü biçimlendir seçeneğini işaretlerseniz o disk bölümündeki tüm veriler silinir. Ama işaretlemezseniz olduğu gibi kalır. Pardus kurulum dosyaları ve takas alanının yer alacağı bölümlerde bu işlem zorunludur.
Bölümü Sil düğmesiyle o an işaretli olan disk bölümünü ve içindekileri silebilirsiniz. Ya da Tüm Disk Bölümlerini Sil düğmesiyle tüm diski temizleyebilirsiniz.
Gerekli işaretleme ve boyutlandırmanın ardından uygula düğmesine tıkladığınızda o disk bölümü için yapılmasını istediğiniz işlemler kaydedilir ama henüz uygulanmamıştır. Eğer bölümlendirmeyi beğenmezseniz ya da hata yaptığınızı düşünürseniz Tüm Değişiklikleri Geri Al diyerek diskiniz üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan önceki tabloya geri dönebilirsiniz bu sayede. İşlemleri bitirdikten sonra ileriye basarak disk tablosundan çıkabilirsiniz. Ama hâla değişiklikler diskinize uygulanmamıştır. Sadece neler yapılacağı belirlenmiştir. İşlemlerin hepsi kurulum başlayınca yapılacaktır.

Bu adımdan sonra Sistem Yükleyicisi (Grub) nereye kurulacağı belirlenebilir. Bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi varsa, açılış esnasında aralarında seçim yapmanızı sağlayan şeydir Sistem Yükleyicisi. Normal şartlarda bu bölümdeki ayarlara dokunmanıza gerek yoktur. Normal ayarlar, çoğu kullanıcı için en ideal ayarlardır. Ama bazı kullanıcılar Sistem Yükleyicisi'nin başka bir diskin başına kurulmasını ya da Pardus'un kurulu olduğu disk bölümünün başına kurulmasını isteyebilir. Hatta ve hatta kurulmamasını bile isteyebilir. Ya da diğer işletim sistemlerinin listeye eklenmemesini isteyebilir. Böyle durumlar için bu ekran vardır. Ama genellikle bu bölüme dokunmanıza gerek kalmaz.

Sistem Yükleyicisi ayarları da bittikten sonra en nihayetinde kurulum özeti karşımızda. Bu özet, ayarladığımız tüm ayarlar ve disk bölümlendirmelerinin bize kontrol etmemiz için gösterilmesidir. Eğer yanlış bir şey olmadığına eminsek Kuruluma Başla diyerek artık kuruluma geçebiliriz.

Yaklaşık 20 dakika süren kurulum süresince size Pardus hakkında küçük bilgilendirmeler gösterilecektir. Bu esnada da paketleriniz bilgisayara kurulacaktır.

Kurulum ekranında iken F tuşlarını (F1, F2, F3....) biraz kurcalarsanız, Pardus geliştiricilerinin sizi 20 dakikalık da olsa sıkıntıdan kurtarmak için koyduğu ufak sürprizi görebilirsiniz

Pardus 2009.2'yi çalıştırma ve sisteme giriş
Tüm bu işlemler bittikten sonra ileri düğmesine son bir kez tıkladığınızda Pardus CD'niz kendiliğinden çıkacaktır.

CD'yi yuvadan çıkarttıktan sonra Sistemi Yeniden Başlat düğmesine tıklayarak bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz.

İndirmek için tıklayın..
Pardusun sitesinde sorun olabilir... Üstteki link çalışmıyorsa yine pardusun kendi sitesinde torrent vardır..
Torrenti indirmek için tıklayın..
Pardus ile özgür günler...
- Yönetici düzenlemesi: :