Pardusta CD/DVD Nasıl Yazılır

Vicarious
Forum Ustası
Pardus'ta CD/DVD yazmak çok kolay. Şimdi CD/DVD yazmak için çok yetenekli bir uygulama tanıtacağım... K3b!

K3b Pardus ile kurulu gelir. Uygulama Çalıştırma Menüsü > Uygulamalar > Çoklu Ortam > K3b üzerinden veya Uygulama Başlatma menüsündeki arama kutusunu kullanarak çalıştırmanız mümkün.

K3b'yi ilk açtığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkıyor:



Pencerenin aşağısındaki Hoş Geldiniz Sekmesi'nden ne tür bir işlem yapacağınızı seçmelisiniz. Sık kullanılabilecekler zaten gözüküyor. Daha Dazla İşlem'e tıklayarak diğer işlemleri görebilirsiniz. Bu işlemlerin ne işe yaradıklarını kısaca öğrenelim.

* Yeni Veri Projesi: Bilgisayarların okuyabildiği, çeşitli belgeler, resimler, müzikler vb. birçok farklı dosyayı bir arada bulundurabilecek bir CD ya da DVD yazabilirsiniz.
* Çok Oturumlu Diske Yeni Veriler Ekle: Eğer Çok Oturumlu Diskiniz (Multisession olarak ta bilinir) varsa diskin boş kalan yerlerine tekrar yazabilirsiniz demektir. Eğer böyle bir diskiniz varsa bu seçeneği kullanabilir ve CD veya DVD'nize yeni dosyalar ekleyebilirsiniz (çok Oturumlu Disk yapmayı birazdan göreceğiz).
* Yeni Ses CD Projesi: Müzik çalarlarda oynatılabilecek Ses CD'si yazmanızı sağlar.
* Yeni Karışık Kipli CD Projesi: Bu sonuna veri dosyaları eklenmiş Ses CD'si yazmanızı sağlar.
* Yeni Video CD Projesi: Video CD'si yazmanızı sağlar.
* Yeni Video DVD Projesi: Video DVD'si yazmanızı sağlar.
* Yeni eMovix Projesi: eMovix; cd içinde video ya da ses dosyalarıyla birlikte bulunup, CD'nin bootable olmasını sağlayarak içindeki tüm video ya da ses dosyalarının çalınmasını sağlayan bir mikro Linux dağıtımıdır. Bu seçenek böyle bir CD yazmanızı sağlar.
* Ortamı Kopyala: Bir CD veya DVD'nin aynısından bir tane daha edinmenizi sağlar.
* Yeniden Yazılabilir Ortamı Biçimlendir/Sil: Eğer silinebilir CD ya da DVD'niz varsa bunun içindeki tüm verilerin silinmesini sağlar. Bir CD ya da DVD'nin Yeniden Yazılabilir olduğunu anlamak için CD'nizin üstünde (CD/DVD +/-) “RW” yazmalıdır.
* Kalıp Yaz: Pardus CD'si gibi CD kalıplarını yazmanızı sağlar.


Veri Projesi Yazma

Dosya menüsünden veya Hoş Geldiniz bölümünden Yeni Veri Diski'ne tıklayın. “Veri x” sekmesi çıkacak. CD ya da DVD, yazmak istediğiniz diski takın. Taktığınız medya tanımlandıktan sonra, sağ alt köşede CD'nizin alanını göreceksiniz. Yukarıda dosya yöneticisi bulunuyor. Yazdırmak istediğiniz dosyaları Alt taraftaki “Veri x” sekmesine sürükleyin veya çift tıklayın. Pencerenin en altında siz dosya ekledikçe dolan yeşil bir çizgi olacak. Buradan dosyalarınızın CD'ye sığıp sığamayacağını kontrol etmeniz mümkün.



Yeterince dosya eklediğinizi düşünüyorsanız; Yazdır'a tıklayın. Aşağıdaki pencereyle karşılaşacaksınız. Yeter artık boş boş bakışmayı kesin :D... Biraz önce ayarların olduğu kısımla bakıştınız. O sizden çok bir şey istemiyor. Çünkü en ideal ayarlar zaten yapılı. Yine de kısaca ayarları öğrenebiliriz.



* Yazma Kipi ayarı Otomatik olarak kalması yeterli. Örneğin bir Pardus CD'si yazıyorsanız bu ayarı DAO yapabilirsiniz.
* Kopya Sayısı, aynı veri projesinden kaç tane yazacağınızı ayarlarsınız.
* Hız Ayarını da Otomatikte tutabilirsiniz. Pardus CD'si gibi hatalar oluşmasını istemeyeceğiniz projelerde bu hızı düşürebilirsiniz.
* Simülasyon, sadece yazma sürecini simüle eder.
* Kalıp Oluştur, sabit diske yazılacak veriyi önbellekte tutar.
* Yazılan Veriyi Kontrol Et, CD yazıldıktan sonra acaba yazımda hatalar var mı diye kontrol eder.
* Kalıp Sekmesi, eğer kalıp oluşturacaksanız oluşturacağınız kalıbın yolunu belirtmenizi sağlar.
* Dosya Sistemi Sekmesi'nden, CD ismini ve CD'nin çalışacağı sistemi seçebilirsiniz.
* Çeşitli sekmesi ise, Veri parçası kipini ve Çok Oturumlu Kipi ayarlamanızı sağlar.

Hazır olduğunuzu hissediyorsanız, Yazdır'a basın! Yazdırma işlemi başlayacak. Ses CD'si, Video CD'si, Video DVD'si ve Emovix de aynı biçimde yazıldığı için tek tek anlatmıyorum.


Ortamı Kopyalama

Bu iş için iki CD sürücünüzün olması gerekiyor (bunlardan biri yazma işlemi yeteneğine sahip olmasa da olur). Hoş Geldiniz bölümünden veya Araçlar bölümünden Ortamı Kopyala'ya tıklayın. Bir pencere açılacak. Kaynak Ortam olarak kopyalamak istediğiniz CD'nin, Disk yaz olarak da kopyası oluşturulacak boş CD'nin takılı olduğu sürücüyü gösteriyoruz. Başla'ya tıklayarak işlemi başlatıyoruz.


Yeniden Yazılabilir Ortamı Biçimlendir/Sil

Eğer yazılabilir bir CD'niz varsa (CD/DVD +/- RW) CD'nizin içindeki dosyaları silmek için Hoş Geldiniz Bölümündeki Daha Fazla işlemden veya Araçlar bölümünden Yaniden Yazılabilir Ortamı Biçimlendir/Sil'e tıklıyoruz. İlgili CD'nin bulunduğu sürücüyü gösterip Başla diyoruz.


Kalıp Yazdırma

ISO, CUE gibi kalıpları yazdırmak için Hoş Geldiniz bölümündeki "Daha Fazla İşlem'den ya da Araçlar bölümünden Kalıp Yazdır'a tıklıyoruz. Yazılacak Kalıp bölümünden kalıp dosyamızı gösteriyoruz. Başka bir şey yapmamıza gerek yok. Her şey otomatik algılanıyor çünkü. Ama dikkat edilecek bir husus var. Pardus CD'si gibi yazım hatalarının oluşmasını istemeyeceğiniz kalıplarda yazım hızını düşürmekte fayda var.

K3b'de öğrenmemiz gerekenler bu kadar. Ayarları kendiniz de şöyle bir kurcalarsanız güzel şeyler bulabilirsiniz. Örneğin temayı değiştirebileceğinizi görebilirsiniz. Ama yazımla ilgili ayarlara ne yaptığınızı bilmeden pek dokunmayın derim ben.

K3b dışında farklı yazdırma uygulamaları da mevcut ama K3b çok hızlı ve kullanımı kolay bir uygulama. Çok bilinen Nero'dan bile hızlı diyebilirim size.

CD yazarken elektriklerin kesilmemesi dileklerimle. Herkese bol Pardus'lu günler....
 
Üst