Paypal Nedir

xthief
Forum Kalfası
Paypal, kredi kartı kullanmadan, internet üzerinden güvenli alışveriş yapmanızı ya da istediğiniz kişiye sadece bir e-posta adresi aracılığıyla para yollayabilmenizi sağlayan, bir nevi online bankacılık sistemidir. Bu sistem hakkında, kayıt olmaktan tutun da para gönderip almaya kadar bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.


Sistem nasıl çalışıyor:

Paypal Belçika, Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yerel web siteleri bulundurarak, bu ülkelerde sorunsuz çalışıyorsa da Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 37 ülkedeki kişiler tarafından belli kısıtlamalarla kullanılabiliyor.


Dikkat edilmesi gereken nokta, Türkiye’nin de dâhil olduğu bir grup ülkede bulunan yerel bir banka hesabına ödeme yapılamaması.

Paypal ile Amerikan Doları ve Yen gibi birden çok para birimini kullanarak ödeme alabilir veya yapabilirsiniz. Bu para birimleri arasındaki değişimleri Paypal otomatik olarak yaptığı için parite gibi detaylarla uğraşmanız gerekmiyor. Tabii bu işlemler için belirli bir ücret alınıyor.

Paypal üyelik işlemleri:

www.paypal.com adresine girdikten sonra sol üst kısımda bulunan Sign Up bağlantısına tıklayın. Açılacak ilk sayfada öncelikle hesap türünüzü belirlemeniz gerekiyor. Bu hesap türleri Personal ve Business olarak ikiye ayrılsa da, Personal hesap türü daha sonra Premium hale getirilebiliyor.

Personal hesap türü kişisel kullanım için tasarlanmış olup, internet üzerinden ürün alımında kullanılabiliyor ve bunu e-mail adreslerini kullanarak yapıyor.

Eğer aynı zamanda e-mail yoluyla veya kredi kartları ile para almak isterseniz, bu durumda Premium Account türüne geçiş yapmanız gerekiyor.

Eğer işiniz için tüm alım-satım işlemlerinde Paypal kullanmak isterseniz, bu durumda Business seçimi yapmanız gerekiyor.

Biz başlangıç olarak Personal hesap türünü seçiyoruz ve bunun yanında bulunan listeden de Turkey seçimini yapıyoruz. Daha sonra Continue düğmesine basarak bir sonraki sayfaya geçiyoruz.

Bu ekranda isim adres bilgilerini doldurup tercihen bedava olmayan e-posta adresimizi ve Paypal için belirlediğimiz şifreyi yazıyoruz. Daha sonra şifre kaybı gibi durumlarda gerekli olan iki gizli soruyu seçip cevaplarını yazıyoruz. Hesabımızın Premium olup olmamasını istemediğimize karar vereceğimiz soruya Yes ve No olarak cevap veriyoruz. Eğer bu seçime Yes cevabı verirseniz para yollamak halen bedavayken para alma durumunda belirli oranlarda kesinti yapılacağını söylememiz gerekiyor. Bunlarla ilgili detaylı bilgileri Lea More bağlantısına tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ardından Paypal kullanıcı sözleşmesin onay vermek için Yes seçimini yapıyor ve yine sözleşmenin anlaşılıp anlaşılmadığına dair soruya da Yes cevabını veriyoruz. Daha sonra Sign Up düğmesine basarak bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

Bu sayfada Paypal ile para yollayabilmeniz için gerekli olan kredi kartı bilgilerini giriyoruz. Dilerseniz "Cancel" düğmesine basarak bu işleminizi sonraya erteleyebilirsiniz. Bu işlemleri bitirdikten sonra e-posta adresinize gelen bağlantıya tıklayarak hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz. Bu işlem de tamamlandıktan sonra artık Paypal üyesi oluyorsunuz.
E-posta hesabınıza gelen bağlantıya tıklayarak bilgilerinizi onaylamış oluyorsunuz.

Genel Paypal kullanımı:

Aktivasyon işleminden sonra göreceğiniz gibi My Account bölümü altında hesabınızın detaylarına ulaşabiliyorsunuz. Gelin isterseniz bu bölümleri tek tek inceleyelim.

Overview:

Bu bölümden hesabınıza genel bir bakış yapabilirsiniz. Eğer hesabınıza bir kredi kartı eklemediyseniz, ekranın sol bölümünde bulunan Add Credit Card bağlantısına tıklayarak kredi kartı eklemesi yapabilirsiniz. Yine ekranın solunda bulunan Upgrade Account bağlantısına tıklayarak hesabınızı genişletebilirsiniz.

Add funds:

Daha çok ABD’de banka hesapları bulunan kullanıcılar için tasarlanmış. Kredi kartı kullanmadan banka hesabınız üzerinden Paypal hesabınıza para yüklemeniz mümkün. Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız, bu bölümü kullanamazsınız. Ancak kredi kartı eklediyseniz, Paypal hesabınızda para olmasa da başka hesaplara para aktarabilirsiniz. Göndereceğiniz miktar, kredi kartınızdan otomatik olarak çekilir.

Withdraw:

Benzer şekilde ABD bankalarında bir hesabınız varsa bu bölümden Paypal hesabınızda bulunan parayı bu hesaba geçirebilirseniz.

History:

Tarih ya da geçmiş bölümü olarak düşünülmesi gereken bu bölüm yardımıyla geçmişte Paypal üzerinden yaptığınız tüm işlemleri görebilirsiniz.

Resolution center:

Çözüm alanı temelde Paypal hesapları kullanılarak alınmış bir ürünün sorunlu olması veya ücreti ödenmiş hizmetin alınamaması gibi durumlar için kullanılıyor. File a Claim bağlantısına tıklayarak Paypal kullanarak yapmış olduğunuz bir alışveriş için hak talebinde bulunabilirsiniz.

Profile:

Bu bölümden Paypal hesabınız ile ilgili temel tüm ayarlamaları yapıyorsunuz. Profile bölümü Account Information (hesap bilgileri), Financial Information (finasal bilgiler), Selling Preferences (satış tercihleri) olmak üzere üçe ayrılıyor. Credit Cards bağlantısına tıklayarak kredi kartı bilgilerini ve fatura adreslerini girebilirsiniz.

Para yollama:

Send Money bölümüne tıklayarak para yollama bölümüne girdikten sonra göreceğiniz gibi Pay Anyone ve Pay For eBay Items olmak üzere iki alt bölüme ulaşabiliyorsunuz.

Pay anyone:

Öncelikle Recipient’s Email bölümüne alıcı kişinin e-posta adresini yazıyorsunuz. Altında bulunan Amount bölümüne yollayacağınız para miktarını giriyorsunuz. Currency bölümünden yollayacağınız paranın birimini belirliyorsunuz ($,€).

Kayıt olurken belirlediğiniz para birimi dışında bir para birimiyle para yollayacaksınız, bu işlemden bir miktar komisyon kesileceğini unutmamalısınız. Type bölümüne ise parayı yollama nedeninizi yazıyorsunuz. Subject ve Note bölümleri ise alıcıya yollanacak bilgilendirme mailinde kullanılıyor. Bu yüzden doldurmak zorunlu değil.

Pay for items:

Bu bölüm özellikle eBay’den alışveriş yapan kullanıcılar tarafından kullanılmaktadır. Böyle bir düşünceniz yoksa bu bölümü es geçebilirsiniz.

Para talep etmek:

Paypal’da iki şekilde para talebinde bulunabilirsiniz.

Create a money request:

Bu ekranda e-postasını yazacağınız kişiden para talebinde bulunabiliyorsunuz. Basit olarak tasarlandığı için ilgili bölümleri doldurmada zorlanmayacaksınız.

Create an invoice:

"Invoice" (fatura) bölümü para talebinin biraz daha gelişmiş halidir. New Invoice ile oluşturacağınız yeni faturaya talep ettiğiniz ücretleri ve bunların detaylarını yazabiliyorsunuz.

Merchant tools:

Paypal'ı yoğun olarak para girişleri için kullanan kişilerin işine yarayabilecek bir bölüm. Bu bölümde düğmeler oluşturarak web sitenize koyabilir ve ziyaretçilerinizden size bağış ya da ödeme yapmasını sağlayabilirsiniz. Burada hazır butonlar bulabileceğiniz gibi kendi istediğiniz ya da belirlediğiniz düğmeleri de kullanabilirsiniz.


Alıntıdır.
 
DemonShip
Cool Üye
arkadaşlar. şuan paypaldaki paranızı türkiyedeki hemen hemen hiçbir bankaya çekemiyosunuz.çok büyük komisyonlar alıyorlar.ama bazı komisyon ile bozan ilgili kişiler var.

Bende bu işi yapıyom.

e-gold ve paypalınızı makül bir komisyon ile bozabilirim. banka hesabınıza havale yapabilirim.

msn adresim: ozcelik_y@hotmail.com
isteyene paypal ve e-gold da temin edebilirim.

iyi çalışmalar
 
- Yönetici düzenlemesi: :
justfor
Çırak
şu dispute olayı hakkında bilgi vermeniz mümkün mü.
örneğin ben paypalını bozacağım birinin diyelim.bu kişi bana dispute açıp bana gönderdiği paypaldaki parayı geri isteyebilir mi? bunu engellemenin bir yolu var mı.dispute yememek için nelere dikkat etmek gerekiyor. ayrıca dispute özelliğini kişisel hesaplara sahip insanlar kullanamıyor mu sadece business account sahibi olanlar mı kullanıyor...

ayrıca bu TR de yerleşik olarak bulunuyorum.paypaldaki paramı galiba kredi kartıma istetebiliyormuşum? yani böyle bir şey varsa başkalarına bozdurma işlemiyle uğraşmama gerek kalmaz ve 5$ gibi birşey kesiyolarmış o kadar.bu bilgi doğru mu?
 
- Yönetici düzenlemesi: :
NightWhite
Daimi Üye
bilgiler icin tesekkurler. e-gold'la ilgili bi dokuman hazirlarsan iyi olur.mesela para transferi nasil yapilir vs..vs.. hepimiz bunlari bilmiyoruz
 
newajans
Çırak
şu dispute olayı hakkında bilgi vermeniz mümkün mü.
örneğin ben paypalını bozacağım birinin diyelim.bu kişi bana dispute açıp bana gönderdiği paypaldaki parayı geri isteyebilir mi? bunu engellemenin bir yolu var mı.dispute yememek için nelere dikkat etmek gerekiyor. ayrıca dispute özelliğini kişisel hesaplara sahip insanlar kullanamıyor mu sadece business account sahibi olanlar mı kullanıyor...

ayrıca bu TR de yerleşik olarak bulunuyorum.paypaldaki paramı galiba kredi kartıma istetebiliyormuşum? yani böyle bir şey varsa başkalarına bozdurma işlemiyle uğraşmama gerek kalmaz ve 5$ gibi birşey kesiyolarmış o kadar.bu bilgi doğru mu?
Evet Arkadaşlar bu bilgi doğru 3 defa para cektim paypaldan her seferinde 5$ cekiyor yani 100$ ınız varsa paypalda 95$ olarak işleniyor hesabınıza fakat paypla kredi kartı ekleyip doğrulmamanız gerekiyor...
eğer bunu yaparsanız
2-3 gun içinde paranız ytl olarak kredi kartına geçiyor
 
.Şaban.
Banned
Anlamadığım bir nokta var...Şimdi ben üye oldum bunu bir kredi kartına bağladım ! Kredi kartından önce hesaba para mı yatırmalıyım yoksa yaptığım bütün işlemler direk kredi kartımdan mı oluyor...Konuda bilgisi olan bir arkadaş cevaplarsa minnettar kalırım :)
 
Üst