Price Action Metadolojisi

Milarem
Elit Üye
Price Action Terminolojisi, fiyat hareketini analiz etmek için kullanılan terimlerin bütünsel bir koleksiyonudur. Bu terimler, Price Action Metodolojisinde kullanılan teknikleri daha iyi anlamanıza ve kavramanıza yardımcı olur. Alt bölümde sizler için özenle hazırlanan ve günümüzde yaygın olarak kullanılan ” Price Action ” terim ve anlamlarını bulabilirsiniz.

Akümülasyon: Birikim, bir varlığın zaman içinde, genellikle küçük artışlarla satın alınması sürecidir. Bu, varlığın değersiz olduğuna ve fiyatının nihayetinde yükseleceğine inanan yatırımcılar tarafından yapılır. Birikim, bireysel yatırımcılar veya hedge fonları gibi kurumlar tarafından yapılabilir.
Ticarette birikimi belirlemenin birkaç farklı yolu vardır. Bir yol, işlem hacmine bakmaktır. Hacim artıyorsa, piyasada satıcılardan daha çok alıcı olduğu anlamına gelir. Bu, birikmenin gerçekleşiyor olabileceğinin bir işaretidir.

Birikimi belirlemenin bir başka yolu da fiyat hareketine bakmaktır. Fiyat yükseliyorsa, ancak hacim artmıyorsa, birikmenin gerçekleşiyor olabileceği anlamına gelir. Bu, alıcıların, çok fazla satıcının satışa istekli olmamasına rağmen, varlık için daha yüksek fiyatlar ödemeye istekli oldukları anlamına gelir.

Birikim, genellikle güçlü bir alım ilgisi olduğu için iyimser bir işaret olarak görülür. Ancak, birikmenin varlığın fiyatının yükseleceğini garanti etmediğini hatırlamak önemlidir. Ekonomik haberler, siyasi olaylar ve doğal afetler gibi varlık fiyatını etkileyebilecek birçok başka faktör vardır.

Bias: Önyargı, çoğu zaman farkında olmadan, bir şeyi diğerine tercih etme eğilimidir. Bir traderın piyasanın yönü hakkındaki önyargılı görüşünü ifade eder. Örneğin, piyasada yükseliş beklentisi olan bir traderın, teknik analiz aksini öne sürse bile, uzun bir trade işlemine girme olasılığı daha yüksek olabilir. Bias, başarılı trade işlemlerinin önünde önemli bir engel olabilir. Yatırımcıların piyasa eğilimine uygun olmayan işlemlere girmek veya çok fazla risk almak gibi kötü kararlar almasına yol açabilir.

Demand: Talep, alıcıların bir varlığı belirli bir fiyattan satın alma istekliliğini ifade eder. Güçlü talep olduğunda fiyat artma eğiliminde olacaktır. Bunun nedeni, alıcıların varlık için daha fazla ödemeye istekli olmalarıdır. Fiyatın daha önce düştükten sonra tersine döndüğü alanlarla tanımlanabilir. Bu alanlara genellikle “Demand Zone(talep bölgeleri)” veya “Support Area(destek alanı)” adı verilir.
Fiyat bir talep bölgesine yaklaştığında, genellikle fiyatın artmaya devam edeceğine inanan trader satın alma baskısıyla karşılaşılır. Bu satın alma baskısı, fiyatın tersine dönmesine ve yükselmeye başlamasına neden olabilir.

Arz ve talep stratejisi, trade fırsatlarını belirlemek için talep ve arz kavramını kullanan popüler bir analiz yöntemidir. Bu strateji, fiyatın daha önce düştükten sonra tersine döndüğü alanları arar çünkü bu alanların gelecekte yeniden test edilmesi muhtemeldir.

Fiyat bir talep bölgesine yaklaştığında, arz ve talep stratejisini kullanan traderlar, artan hacim ve yükseliş mum çubuğu modelleri gibi satın alma baskısı işaretleri arayacaktır. Bu işaretler mevcutsa, fiyatın artmaya devam edeceğini bekleyerek trade fırsatı ararlar.

Crypto, Forex, hisse senetleri ve emtialar dahil olmak üzere çeşitli piyasalarda kullanılabilecek çok yönlü bir stratejidir. Ancak hiçbir trade stratejisinin başarılı olmasının garanti edilmediğini unutmamak önemlidir. Stratejiyi geçmiş veriler üzerinde geriye doğru test etmek ve sermayenizi korumak için risk yönetimi tekniklerini kullanmak önemlidir.

Expansion: Genişleme, bir varlığın işlem gördüğü fiyat aralığındaki artışı ifade eder. Volatilitenin artması, işlem hacminin artması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Genişleme bir trendin işareti olabilir çünkü piyasada büyük bir ivme olduğunu gösterir. Bununla birlikte, genişlemenin aynı zamanda bir tersine dönüşün işareti de olabileceğini unutmamak önemlidir; çünkü bu, piyasanın aşırı alım veya aşırı satıma girdiğini gösterebilir.
Genişleme hareketi belirlerken aranacak başlıca niteliklerden bazıları şunlardır:

Fiyat aralığının artması gerekiyor.
Hacmin artması gerekiyor.
Fiyat trend yönünde hareket etmelidir.

Failure to Return [FTR]: Başarısız Geri Dönüş, fiyatın önceki destek veya direnç seviyesine dönemediği durumları arayarak potansiyel geri dönüşleri tanımlayan bir Price Action Trader stratejisidir. RTM metodolojisinden doğmuştur. FTR‘nin arkasındaki fikir, fiyatın önceki destek veya direnç seviyesine dönememesi durumunda, bunun trendin zayıflayabileceğinin ve bir tersine dönüşün yakın olabileceğinin bir işareti olduğudur.

Golden Pocket: Altın Cep, fiyatın son yükseliş trendinin %61,8 Fibonacci geri çekilme seviyesine geri döndüğü durumları arayarak potansiyel geri dönüşleri tanımlayan stratejidir. Altın Cep’in arkasındaki fikir, eğer fiyat %61,8 Fibonacci geri çekilme seviyesine geri dönerse ve ardından yukarı yönlü bir çıkış yaparsa, bu yükseliş trendinin devam edeceğine dair bir işarettir.

Devamı için alt tarafta bulunan kaynak linkine tıklayabilirsiniz, iyi çalışmalar.

Kaynak: Ahmet Karaman - Price Action Terminolojisi
 
Üst