Yerli otomobil diye tanıtılan, Tübitak'ın da içinde bulunduğu projedeki otomobilin Cadillac BLS olması.
Tamamen yerli diye tanıtımı yapılan otomobilde kamuflaj stickerlarının bile yerli üretim olmaması ihtimali geriye kalanları düşünmeye bile fırsat vermiyor.
çok mu zor bir şey araba yapmak sanki de yapamayalım, geçelim bu işleri lütfen, yapılmıyorsa bu ülkede araba, bu yapamıyoruz değildir, yapmıyoruz ve ya yaptırılması engelleniyordur bu kadar, yapamıyoruz ne saçma bir laftır,
@plamen gibi wuserların hala yapsın benzese de yapsın arkadaş dediği tanımdır. Benzemek değil arkadaş, bire-bir o araç sticker yapıştırıp bu yapılacak diyorlar... Tamamen yerli olmasa da devrimin yanında geçemez fikirleri bile ki araba model diye bir şey zaten yok. En az tanınan otomobil ne ise Türkiye'de onu seçmişler boyamışlar ki köyündeki Ahmet Amca anlamasın.
nasılbir saçmalıktır bu,
hiç bir araba diğerine benzer mi? olacak şey değil..
bakın şu dünyadaki üretimlere hiç birbirine benzeyen araç var mı?
Aslında sıkıntı şu,
araştırma okuma ve muhakeme etme denilen şey,
ne yazık ki bizde yok,
her söze her habere anlık ve kendi tarafımızdan tepkiler veriyoruz..
işin iç yüzü şu;
TÜBİTAK’a yakın kaynaklar, kurumun Saab ve Cadillac gibi GM markalarıyla, Alfa Romeo’nun 159 modelinde de kullanılan GM’inEpsilon isimli platformunun fikri mülkiyet haklarını satın aldığını ve yerli otomobilin bu platform üzerinde inşa edileceği bilgisini paylaştılar... "
Yani bu durumda yukarıdaki 3 markadan da esinlenmeler olacaktır.
yine tanıtıma ait bir detay;
" Fotoğraflardaki araç Cadillac, paylaşılan filmde ise yine kamuflajlı olan ve bu kez yolda giderken görüntülenen araç ise aynı platform üzerine üretilmiş olan, artık marka olarak varlığını sürdürmeyen bir Saab 9-3’tü... "
zaten bu detayda yukarıdaki GM’inEpsilon platformunun üretimde esas olacağını doğruluyor.
Dünyada yeni bir platform üzerinde test edilen model ve yenilikler,
genel olarak eski bir kasa altına saklanarak yapılıyor,
buda ürünün lansman öncesi değerini canlı tutuyor,
bizde de yapılmak istenen acemice olsa da bu idi..
Devrimden sonra;
''Ertesi gün bütün gazetelerin söz birliği etmişcesine “ 100 metre gidip bozuldu “ başlığını attıkları 2 numaralı Devrim, aynı gün Hipodrom' daki geçit törenine katılıyor, ne bundan, ne de Cemal Paşa' nın Anıtkabir' e bir başka Devrim otomobili ile gittiğinden söz ediliyor; yalnızca haber, yorum ve fıkralarda harcanan bunca paranın boşa gittiğinden dem vuruluyordu. Oysa aynı yıl Tarım Bakanlığı bütçesine konmuş bulunan “ At neslinin ıslahı “ için 25 Milyon TL. ödenek ve sonucundan kimse söz etmiyordu...''