Tarihi Gizemler

ESTERGON
Genel Moderator
İspanya Donanması'nın Hatası (1.Bölüm)

Eksiksiz Bir Donanma Kuzeye Hareket Eder
1588, İspanyol Donanması

II.Philip

"En koyu Katolik kral" olarak bilinen İspanya kralı II. Philip'in İngiltere'yi işgal etmek için bir donanma oluşturmasının son derece mantıklı nedenleri vardı. İngiltere bir Protestan ülkesiydi ve Henry'ye papa tarafından "İnancın Savunucusu" unvanı verilmişti. Politik açıdan İngiltere kolonileşmede ve ticarette bilinen İspanyol üstünlüğüne karşı gelişen tehdit edici bir güç haline geliyordu.

Kral Henry

Daha yeni İspanya, İspanyol Hollandasındaki ayaklanmaları bastırmaya çalışırken İngiltere ile uğraşmak zorunda kalmıştı. Ayrıca başta Sir Francis Drake olmak üzere İngiliz korsanlar oldukça rahatsızlık verici bir hale gelmişlerdi. Drake, Panama'daki önemli bir İspanyol kolonisini yağmalamakla kalmamış, başka İngiliz korsanlarla birlikte İspanyol hükümetinin bütçesinin büyük bir bölümünü oluşturan altın ve platini taşıyan filodaki birkaç gemiyi ele geçirmişlerdi.

Francis Drake

İşgal planı basitti. Medina-Sidonia Dükü bir donanma kurmak için denizci toplayıp gemiler inşa ettirdi. Kırk savaş gemisi ve çok sayıda yemek ve su taşıyan nakliye gemisi yapıldı. Savaş gemileri yüksek kuleliydi ve düzinelerce kısa mesafeli ama güçlü topla donatılmıştı. Filonun asker mevcudu ise on dokuz bindi.

Bu büyük güç İspanyol Hollandasındaki savaşta İspanyol ordularının başındaki Parma Dükü yönetimindeki daha büyük bir orduyla buluşacaktı. Donanmanın esas amacı bu orduyu gemilere alıp sonra da İngiltere'ye çıkarma yapmaktı. Eğer bu başarılırsa İngiltere'nin fethi işten bile değildi.

ESTERGON
Genel Moderator
İspanya Donanması'nın Hatası (2.Bölüm)

İspanyol piyade birlikleri Avrupa'nın en iyi eğitilmiş ve etkili askeri gücüydü. Kılıç ve mızrak kullanımındaki becerileriyle tüm rakiplerini alt edebiliyorlardı. Sadece İsviçreli savaşçılar onlarla baş edebilirdi ve İngiltere ile İsviçre'nin müttefik olmaması büyük şanstı. Askerler kıyıya çıktıktan sonra İngiliz ordusunun fazla dayanamayacağı açıktı. Bu da İngiltere'nin hayatta kalabilmek için saldırıyı denizde, yani Manş Denizi'nde karşılaması gerektiği anlamına geliyordu.

İspanyol donanmasını karşılamak için İngilizler çok daha büyük bir donanma inşa ettiler. Güney Umanlarında aşağı yukarı yüz altmış gemi vardı. Ama bunlar İspanyol gemilerinden çok farklıydı. Daha küçük ve daha ince gövdeliydiler. İngiliz gemileri hız ve manevra kabiliyeti düşünülerek yapılmıştı.

İspanyol gemilerinde ise güç ve atış önemliydi. İngiliz gemilerindeki silahlar da farklıydı. İngiliz topları uzun namlulu ve İspanyol toplarından daha küçük kalibreliydi. Daha uzun olmaları top mermisini daha uzun mesafeye atabilmeleri anlamına geliyordu ama bu mermiler kısa menzilli İspanyol toplarının mermilerinin yarısı kadardı.

Yani İngilizler, İspanyolların menzili dışından onları vurabilecek ancak mermilerinin küçüklüğü nedeniyle kalın keresteden yapılmış İspanyol gemilerine fazla zarar veremeyeceklerdi. Küçük İngiliz gemileri zarar verebilecek kadar yakına geldiklerinde ise İspanyol toplarının menzili içine girmiş olacaklardı. Bir İngiliz gemisi İspanyol toplarından çıkan bir mermiyle bile batardı. Bu nedenle İngiltere'yi bu toplarla savunmak tartışılamazdı bile.

Charles Howard

İspanyol gemilerine Kanal'dan geçerlerken yanaşıp çıkmak da bir seçenek değildi. Çünkü herhangi bir İspanyol gemisine yaklaşacak bir İngiliz gemisi hemen öteki İspanyol gemileri tarafından alt edilirdi. İspanyol gemileri birbirine çok yakın ilerliyorlardı. İngilizler İspanyolları saatlerce devamlı ancak etkisiz bir ateş altında tuttularsa da İngilizlerin Charles Howard tarafından kumanda edilen uzun menzilli atışları İspanyol donanmasının dizilişini bozamadı. Ayrıca büyüklükle ilgili bir sorun da vardı. İspanyol gemileri, İngiliz savaş gemilerinden daha yüksekti ve içlerinde savaşa hazır on dokuz bin asker vardı.

- Yönetici düzenlemesi: :
atmaca03
Cool Üye
bence bu adam 5000 yıllık değildir 5 10 bilemedin 30 adam dağa tırmanırken donmuş ölmüş :D

ESTERGON Not: Bilim, tahminlere dayandırılmaz.

yasba
Forum Ustası
İspanya donanmasının hatası konusu bitmiş ve bende cevap yazmıştım , forumun kapalı kaldığı sürede hem konunun sonu hemde benim cevabım silinmiş.

ESTERGON Not: Üzgünün dostum, biliyorsun 3-5 gün geriye dönmüştük.
Sanırım o zaman silindi.

sagol kardeşim içimizi aydınlattın helal olsun:A

Not: Ben okuyanların kafasının içini aydınlatmayı hedeflemiştim. ESTERGON

TiocFaidhArLa
Çırak
Buz Adam ...
Gerçekten ilgimi çekti. Buz tabakasının mumyalama gibi koruması gerçekten güzel...
Paylaşım için sağol.

alpuş
Çırak
ESTERGON
Tufanı anlatırken, neden kaynak olarak Yahudilerin Kutsal Kitabı Tevrat(tekvin Babı) esas alıyorsunda müslümanların kutsal kitabı Kuran-ı Kerimi esas almıyorsun. Bunda kasıt yok ise büyük bir hatadır. Ayrıca Kuran-ı Kerimde, geminin durduğu dağdan bahsederken " vestevet alel cudi.." demektedir. Yani geminin durduğu dağın Cudi Dağı olduğunu vurgulamaktadır....

ESTERGON
Genel Moderator
ESTERGON
Tufanı anlatırken, neden kaynak olarak Yahudilerin Kutsal Kitabı Tevrat(tekvin Babı) esas alıyorsunda müslümanların kutsal kitabı Kuran-ı Kerimi esas almıyorsun. Bunda kasıt yok ise büyük bir hatadır. Ayrıca Kuran-ı Kerimde, geminin durduğu dağdan bahsederken " vestevet alel cudi.." demektedir. Yani geminin durduğu dağın Cudi Dağı olduğunu vurgulamaktadır....

Bu konuda kasıt aramak, öküz altında buzağı aramaktan farksızdır.
Müslüman mahallesinde bazıları gibi salyangoz satmadım aksine onlarla mücadele ettim.
Konuyu inceleyen kaynaklar Tevrat ı esas almışlar çünkü Zebur dan sonra en eski dini kitap Tevrat tır.
Kur-an'ı Kerim de sözü geçen Cudi den kasıt, bugünkü Cudi Dağları nın olduğu tartışmalıdır.
Çünkü, binlerce yıl önce o dağların adının Cudi olduğunu bilmemiz imkansızdır.
Kısaca, doğal oluşumlara isimler, insanlar tarafından verilmiştir.
Gelelim hata konusuna, hatalar bizler (insanlar) içindir. Resmi tarihleri yazanlar, bilerek
hata yapmışsa bile bizler iyi niyetlerimizden yapmış olabiliriz.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
Kolay gelsin.

Massaimassai
Çırak
Sayın Estergon değerli paylaşımlarınız için tşk ederim.Ancak yazılarınızın bir çok yerinde yargı belirten cümleler var? bunlar sizin yargılarınız mı?Değilse kaynak belirtmeniz gerekmez mi?Veya bu yazılar alıntıysa?(olduğu gibi alıntı)onu belirtebilirmisiniz?

Eğer tarih belirli kişilerin objektif veya subjektif yargılarıyla açıklanabilseydi; dünya yakın tarihini açıklamak daha kolay olsa gerekti diye düşünüyorum.Aksine elimizde düzgün veri ve kaynak olsa dahi tarih yazıları ve metinleri , yargıdan uzak okuyanın yorum ve anlayışına bırakılmalıdır.Yok hayır öyle olamaz deniyorsa, kesin delil ve kaynak göstermelisiniz.Ki buradaki yazıların çoğu afaki dir.Afaki dir çünki kaynak sız...

Saygılarımla,

canin cehenneme
Forum Kalfası
Sayın Estergon değerli paylaşımlarınız için tşk ederim.Ancak yazılarınızın bir çok yerinde yargı belirten cümleler var? bunlar sizin yargılarınız mı?Değilse kaynak belirtmeniz gerekmez mi?Veya bu yazılar alıntıysa?(olduğu gibi alıntı)onu belirtebilirmisiniz?

Eğer tarih belirli kişilerin objektif veya subjektif yargılarıyla açıklanabilseydi; dünya yakın tarihini açıklamak daha kolay olsa gerekti diye düşünüyorum.Aksine elimizde düzgün veri ve kaynak olsa dahi tarih yazıları ve metinleri , yargıdan uzak okuyanın yorum ve anlayışına bırakılmalıdır.Yok hayır öyle olamaz deniyorsa, kesin delil ve kaynak göstermelisiniz.Ki buradaki yazıların çoğu afaki dir.Afaki dir çünki kaynak sız...

Saygılarımla,

kaynak olmasa da alıntı yapılan yer için tıklayınız
Bu arada paylaşım için teşekkürler Estergon ;)

sarizeybek
Cool Üye
bütün konuları okuyamadım ama okuduğum konular müthişti çok güzel ve sabırla hazırlanmış büyük emek sarfetmişsin teşekkür ederim