Turan Dursun

Durum
Yanıtlara kapalı.
SylarGray.
Banned

Daha güzel bir dünyanın, daha özgürlüklü bir dünya olmadan gerçekleşemeyeceği açık. Daha özgürlüklü bir dünyanın kurulabilmesi için de tabuların yıkılması gerekli. Her türlü tabu yıkılmalı. En başta da dinlerden , "inanç"lardan kaynağını alan tabular.

"Özgürlükleri bağlayan her türlü zincir kırılmalı, en başta da kafalardaki "iman zinciri". İman zincirine bağlı düşünce sabittir, değişmezdir. Bu ise doğanın değişken yapısına terstir. Zincirli zihin gelişme gösteremez; değişmelere, gelişmelere ayak uyduramaz. Dünyamızdaki her türlü olumlu gelişme, dinin ve imanınki başta olmak üzere, tabuların zincirinden kurtulabildiği, yol bulabildiği ölçüde gerçekleşebilmiştir. İnsan aklı, bilim, teknoloji, insan hakları alanında ulaşılan noktalar, bu yoldaki adımların ürünleridir.

Akıl ve bilim aydınlık kesimdedir. Din ve iman ise karanlık kesimde. Aklın, bilimin ölçüleri bellidir. Gözlem vardır, deney vardır, nesnellik vardır...Yolu ışıklandıran da bunlardır. Öyleyse "din"in üzerine nasıl gidilmesi gerektiği ortada ve son derece açık: Karanlığın üzerine nasıl gidilirse, "din"in üzerine de öyle gidilmelidir. Karanlıkla savaşılırken ışık gereklidir. Dinin, imanın üzerine gidilirken de..."

Böyle başlıyor Turan Dursun yayına çıkacak ilk kitabının önsözünde. Şeriatın kurşunları 4 eylül 1990 günü onu sırtında yedi yerinden vurup öldürmeden üç ay evvel...Öldürüleceğini çok iyi biliyordu Turan Dursun, ama şöyle diyordu: "Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım." Aydın ve cesur bir insan olarak ikincisini seçti o.

Turan Dursun, 1934'te Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Gümüştepe köyünde dünyaya geldi. Ailesinin sekiz çocuğundan biriydi. Henüz beş yaşındayken tüm ailesiyle birlikte Ağrı'nın Tutak ilçesinde dedesinden kalma yerlere tekrar sahip olmak ve oraları işletmek umuduyla göç etti. Babası aileyi geçindirmek üzere köylerde imamlık yapmaya başladı. Kıt kanaat geçinen babasının tek arzusu oğlunun Basra'da ve Küfe'de bulunmayacak derecede bir din alimi olmasıydı.

Babası kendisini yatılı din okullarına, Kur'an kurslarına, ünlü hocalarının yanına eğitim için verdi. Bu hocalardan dini eğitimi alabilmek için Ağrı'dan Muş'a, Adana'ya ve oradan da Türkiye'nin bir çok şehrine, kasabasına ve köyüne gitti. Biri hariç tüm hocalarında bedava eğitim gördü. İşte bu hocadan ders alabilmek için kendisinden istenilen zamanın parasıyla 100 TL'yi ödeyebilmek için hem esans satmaya, hem de hocalık yapmaya başladı. Kendisine hocalık yapan bu kişi ise daha sonraları Ankara Elmalıdağ Müftüsü oldu. Askerlik çağına ulaşana kadar Kürtçeyi, Çerkezceyi ve Arapçayı öğrendi. Aldığı dini eğitimi sayesinde İslam hukukçusu, İslam kelamcısı, hadis bilimcisi, usulü hadisçisi, doğu ve din etnoloğu olduğunu idda eti. Antropolojiyle de yakından ilgilendi.

Müftülük sınavını kazandıktan sonra ilkokul diploması olmadığı için tayini yapılamadı. Bu yüzden İstanbul Mahmutpaşa İlkokulu'nu kısa sürede dışarıdan bitirdi. Sivas müftüsü iken de ortaokulu dışardan bitirdi ve en son liseyi tam bitirmek üzereyken ölümcül bir silahlı saldırıya hedef oldu.

İlk imamlık deneyimlerini askere alınmadan önce Tarsus'a bağlı Baltalı köyünde yaptı. Askerliğinden sonra, İstanbul'da bulunan İsmailağa ve Üçbaş medreselerinde hocalık yaptı. Daha sonra müftülük yılları başladı. İlk olarak Tekirdağ'da müftü yardımcısı olarak göreve başladı. Ardından Gemerek'te, Altındağ'da, Sivas'ta ve son olarak da Sinop'un Türkeli ilçesinde müftü olarak görevde bulundu. 1958 yıllında başlayan müftülük görevi 1966'da son buldu. Bu yıllar arasında birçok şeye tanık oldu ve sürgün edildi.

Sivas'tan Sinop'a sürgün edilmesinin sebepleri şunlardı:

Çirkinlikleri gidermek.
Sivas'a bağlı bütün köylere 50'şer ağaç diktirmek.
Müftülük lojmanı yerine göğüs hastalıkları hastanesinin yapılmasına önayak olmak ve yaptırmak.
Bu hastanenin yapılması için köylerden ve kasabalardan yardım olsun diye buğday toplamak.
İmamların eğitimine önem vermek; onları sinemaya götürmek; imamlar için konferanslar vermek; Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşarak imamlara diploma verilmesini sağlamak; onlar için bu alanda ilk olan "imamları yetiştirme kursları" açmak; bu kurslara ordaki din adamlarının Mustafa Kemal Atatürk büstüne çelenk koyması şartıyla askeriyeden karavana (yemek) dağıtmak. Bu olayla Atatürk büstüne çelenk koyan ilk müftü ve ilk din adamlarından biri olmakla tarihe geçti.
Sivas'ın Hazar köyündeki su kaynağından yeterince yararlanmak için baraj yapılması için çalışmalar yürütmek.
Müftü iken İslamı, Hıristiyanlığı ve Yahudiliği hem kendi kaynaklarından, hem de diğer kaynaklardan yararlanarak daha detaylı bir şekilde birbiriyle karşılaştırıp, kökenlerini aramaya yönelik bilimselliği tartışalan çalışmalar yürüttü. Bu çalışmanın yanında söylenceleri ve efsaneleri de okudu. Bu yoğun çalışmalar dini inancında sarsıntılar yarattı.

Turan Dursun, inancındaki sarsıntı nedeniyle müftülükten istifa etti ve çöpçülüğe başvurdu. Bir arkadaşının önerisiyle Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nde ambar memurluğu, malzeme memurluğu, koruma memurluğu ve evrak memurluğu gibi görevlerde çalıştı. Ardından prodüktör sınavlarına girdi ve başarılı oldu. Bundan sonra TRT Kültür Müdürlüğü'nde dinsel yayınların hazırlanmasında prodüktör olarak çalıştı ve bir çok yapıma imzasını attı. Bunlardan en çok yankı uyandıranlar ise şunlardır: Tarihte Türkler, Başlangıcından Bu Yana İnsanlık ve Akşama Doğru. Araştırmasını kendisinin yaptığı ama bir türlü yapımına izin verilmeyen Birinci Büyük Millet Meclisi Öncesi ve Sonrası adlı yapıtı vardır. TRT'deki 16 yıllık görevinden 1982 yılında emekliye ayrıldı.

1987 yılında Doğu Perinçek'le tanıştı ve onun yardımıyla 2000'e Doğru adlı dergide Din Bilgisi adında bir sayfada yazmaya başladı. Daha sonra Saçak, Teori ve Yüzyıl gibi dergilerde de yazdı. Bunun yanı sıra bir çok kitabı yayına hazırladı. İbn-i Haldun'un Mukaddime adlı eserini Türkçeye çevirdi.

Turan Dursun, 4 Eylül 1990 tarihinde İstanbul'da evinden çıkıp işe giderken uğradığı bir silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Dört yıl sonra, İslami Hareket Örgütü'ne yönelik operasyonda cinayetin çözüldüğü açıklandı. Örgüt üyesi Arif kod adlı Tamer Aslan, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde verdiği ifadede Turan Dursun'un öldürülmesine nasıl karar verdiklerini şöyle anlattı:

“ Mesut [kod adlı Mustafa Kayacan], yazarlık yapan ve yazdığı yazılarda Hz. Peygamber efendimizle kutsal Kuranikerim'i küçük düşüren Turan Dursun'un öldürülmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine benle kod adı Kemal olan kişiyle önce bu konuya itiraz ettik. Çünkü bu şahıs öldürüldüğünde basın bu olayı abartılı olarak halka yansıtacak bundan dolayı da şahsa kötülükten ziyade iyilik yapmış olacağız kanaati benle Kemal'de hakimdi. Biz bu görüşmüzü Mesut'a ilettiğimizde bizimle 15 gün görüşmedi. Mesut, tekrar Turan Dursun'un öldürülmesi olayını yinelemesi üzerine ben ve Kemal olayın istihbaratını yapmak üzere görev aldık.”

Ancak, yakalanan sanıklar daha sonra serbest bırakıldı. Gerçek katilleri ise hâlâ yakalanmadı.

Anısına her yıl Turan Dursun Araştırma ve İnceleme Ödülü verilmektedir

Şu dizenin de konuyla ilgili olduğunu düşünerek koydum :)

Ben yanmasam,
Sen yanmasan,
Biz yanmasak,
Nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.

Nazım Hikmet

Kaynaklar:
1-)http://tr.wikipedia.org/wiki/Turan_Dursun
2-)http://turandursun.com/

H@mlet
Daimi Üye
Turan Dursun'u saygı ve Sevgiyle anıyorum. Asıl yaşaması gereken günler bugünlerdi...

Turan Dursun'un Fikirlerine karşı kurşunları konuşturmalarına bakılırsa, katillerinin kendi fikirlerine olan güveni yoktu ki, Kurşunları yardıma çağırdılar...

Rahat uyu...

RapCrown
Forum Ustası
Bağlantı ne?Sabit düşünce rahat yorum yapmayı mı sağlıyor??
Bağlantı şu Mr. Sayid Jarrah , " Akıl ve bilim aydınlık kesimdedir. Din ve iman ise karanlık kesimdedir." demek , bu cennet vatanın kurtuluş mücadelesindeki bana göre en büyük faktörlerden biri olan iman faktörünü hiçe saymak demektir..Bir görüşü yüceltebilirsin kendince ama diğerinide itin g.tüne sokmaya gerek yok değil mi..Din ve iman karanlık kesimdedir çok büyük bir ithamdır anlatmaya çalıştıgım budur ..

SylarGray.
Banned
Bağlantı şu Mr. Sayid Jarrah , " Akıl ve bilim aydınlık kesimdedir. Din ve iman ise karanlık kesimdedir." demek , bu cennet vatanın kurtuluş mücadelesindeki bana göre en büyük faktörlerden biri olan iman faktörünü hiçe saymak demektir..Bir görüşü yüceltebilirsin kendince ama diğerinide itin g.tüne sokmaya gerek yok değil mi..Din ve iman karanlık kesimdedir çok büyük bir ithamdır anlatmaya çalıştıgım budur ..
Din ve imanı neden karanlık kesime koymuş olabilir?Araştırılmadığı,sorgulanmadığı,olduğu gibi benimsendiği için olabilir mi?Din adına işlenen cinayetlerde de bunun etkisi olabilir mi?

turkhacking
Forum Kalfası
Gereksiz bir konu. Ve bu adamın da ölmesi iyi olmuş. Ben bulsam bu zamanda ben öldürebilirdim gözümü kırpmadan...

Şimdi dersiniz ki bizim inancımıza neden saygı göstermiyorsunuz ve bizim iyi biri olarak gördüğümüz ölü ağabeyimizi kötülüyorsunuz diye beni kötüleyebilirsiniz belki ama,
Bu kişi bizim dini inancımızı hiçe sayarak ve vatanımızda çoğunluk müslüman olmasına rağmen gelip saygısızca bizim Yaradanımızı, Peygamberimizi(S.A.V) ve Yaradanımızın bize öğüt amacıyla indirdiği Kur'an-ı Kerim i kötüleyerek hakaret ederek ve aşağılayarak göstermiş olduğu faaliyetlere nazaran, Bu adamın ölmesi mi yoksa yaşaması mı derseniz ölmesi derim...

Bu kişi ölmeseydi zaten teşhirleriyle daha kimbilir kaç insanı birbirine kıydıracaktı meçhul :cool:

Benim dinime imanıma kutsalıma mabedime saygı göstermeyen Allah'ın hiçbir kuluna ne saygım olur ne de merhametim olur. Bu kişi zaten mezarında acaba kıyamete kadar rahat olacak mı? ve Kıyamet gününde yaradanın huzuruna nasıl çıkıp hesap verecek çok merak ediyorum...

SylarGray.
Banned
Gereksiz bir konu. Ve bu adamın da ölmesi iyi olmuş. Ben bulsam bu zamanda ben öldürebilirdim gözümü kırpmadan...

Şimdi dersiniz ki bizim inancımıza neden saygı göstermiyorsunuz ve bizim iyi biri olarak gördüğümüz ölü ağabeyimizi kötülüyorsunuz diye beni kötüleyebilirsiniz belki ama,
Bu kişi bizim dini inancımızı hiçe sayarak ve vatanımızda çoğunluk müslüman olmasına rağmen gelip saygısızca bizim Yaradanımızı, Peygamberimizi(S.A.V) ve Yaradanımızın bize öğüt amacıyla indirdiği Kur'an-ı Kerim i kötüleyerek hakaret ederek ve aşağılayarak göstermiş olduğu faaliyetlere nazaran, Bu adamın ölmesi mi yoksa yaşaması mı derseniz ölmesi derim...

Bu kişi ölmeseydi zaten teşhirleriyle daha kimbilir kaç insanı birbirine kıydıracaktı meçhul :cool:

Benim dinime imanıma kutsalıma mabedime saygı göstermeyen Allah'ın hiçbir kuluna ne saygım olur ne de merhametim olur. Bu kişi zaten mezarında acaba kıyamete kadar rahat olacak mı? ve Kıyamet gününde yaradanın huzuruna nasıl çıkıp hesap verecek çok merak ediyorum...

''Ölü ağabeyimiz'' zamanında müftülük yapmış bi insan bilmem okudun mu biyografisini eğer okumadıysan neden sürüldüğünü bi oku derim.İslam dini için bu kadar iyilik yapmışken birden bire islamiyeti kötülemesini beklemek saçmalık olur sanıyorum..Kuran'ın da değiştiğini yeniden yazıldığını savunuyor..Bütün din kitaplarını okumakla da yetinmeyip tüm efsaneleri de okumuş ve sonra İslamiyetin bir din adamıyken bu kararı vermiş..Rahatı yerindeyken,cennetin kapıları Turan Dursun'a bu kadar yakınken saçma bi nedenle dönüş yapmış olamaz.Düşünsene inandığın şeyden kopmayı hemde tam içindeyken konunun..

hoşgörü dini islam:D

keh keh keh:D
Cidden acayip bi hoşgörü var...Terörist lakabının nerden geldiği pek zor olmasa gerek..

- Yönetici düzenlemesi: :
turkhacking
Forum Kalfası
Dostum bu şahsın ne iş yaptığını ben de araştırdım zamanında ;) Yani konunu daha okumadan cevabını yapıştırdım. Adamın sitesine falan kaç defa girdim. Yani sadece inananı değil inanmayanıda araştırıyoruz. Zaten benim en uyuz olduğum taraf sen git müftü hoca imam ol arkasından ispatlanamayan efsaneler! ile imanını ye. Saçmalık başka birşey değil.

Ayrıca terörist ile müslümanlığın alakası bile yoktur.
Müslümanlıkta nerede okuduğunuzu söylermisiniz bana zalim ile birlikte mazlumun da öldürüldüğünü?
Amaç dinsizler ile müslümanları birbirine düşürmekten ibaret. Ben sizin inanıp inanmamanıza saygı duyarım. Sonuçta herkes kendi hayatı üzerine sorgulanacaktır. Veya sizin tabiriniz ile söylersek her koyun kendi bacağından asılacaktır.

Ama bu şahıs islam dinini herkese karşı kötülüyor. Ve inancımıza saygı duymuyor. Resmen aşağılıyor. O kişi madem aydın biriydi de neden birbirimizin inancına saygı duyacağına saygısızlık edip başkalarının provakelerine alet olma gayreti gösteriyordu.?
hoşgörü dini islam:D

keh keh keh:D
Başrol oyuncumuz da gelmiş :D Köh Köh Köh :D Dostum bi kerede katıl şu görüşüme dişimi kıracağım ya :D

SylarGray.
Banned
Dostum bu şahsın ne iş yaptığını ben de araştırdım zamanında ;) Yani konunu daha okumadan cevabını yapıştırdım. Adamın sitesine falan kaç defa girdim. Yani sadece inananı değil inanmayanıda araştırıyoruz. Zaten benim en uyuz olduğum taraf sen git müftü hoca imam ol arkasından ispatlanamayan efsaneler! ile imanını ye. Saçmalık başka birşey değil.

Ayrıca terörist ile müslümanlığın alakası bile yoktur.
Müslümanlıkta nerede okuduğunuzu söylermisiniz bana zalim ile birlikte mazlumun da öldürüldüğünü?
Amaç dinsizler ile müslümanları birbirine düşürmekten ibaret. Ben sizin inanıp inanmamanıza saygı duyarım. Sonuçta herkes kendi hayatı üzerine sorgulanacaktır. Veya sizin tabiriniz ile söylersek her koyun kendi bacağından asılacaktır.

Ama bu şahıs islam dinini herkese karşı kötülüyor. Ve inancımıza saygı duymuyor. Resmen aşağılıyor. O kişi madem aydın biriydi de neden birbirimizin inancına saygı duyacağına saygısızlık edip başkalarının provakelerine alet olma gayreti gösteriyordu.?

Başrol oyuncumuz da gelmiş :D Köh Köh Köh :D Dostum bi kerede katıl şu görüşüme dişimi kıracağım ya :D
Saçmalık diyemezsin ya adam durup dururken böyle bi aptallık yapmış olamaz ki.İnandığın bütün değerlerden vazgeçmek bi saçmalıktan ibaret olamaz..Birde şu var adam bu tip konularla ilgili kitaplar yazdığında çok sert tepkiler aldı tehditler aldı sonuçta öldürüldü (biliyordu gerçi..) bırakta saygısızlık etsin ki öle ahım şahım bi saygısızlığını da bilmiyorum.Eğer sen biliyorsan bi kaynağın varsa bana özel mesajla veya bu konuya mesaj atarak iletirsen memnun olurum..Her neyse boşverelim sonuçta hayatının nasıl geçtiği bilinsin diye açtım konuyu.

Saygılar..

H@mlet
Daimi Üye
bu adamın da ölmesi iyi olmuş.
Ben bulsam bu zamanda ben öldürebilirdim gözümü kırpmadan...

Bu adamın ölmesi mi yoksa yaşaması mı derseniz ölmesi derim...

Benim dinime imanıma kutsalıma mabedime saygı göstermeyen Allah'ın hiçbir kuluna ne saygım olur ne de merhametim olur.
Hoşgörü ve sevgi dini...

Öldüreceğinize karşısına geçip teorilerini çürütüp güzelce rezil etseydiniz.

Tarihten silerdiniz adamı kimse hatırlamazdı.

Ama ne oldu.

Öldürdünüz...

Bir insanı öldürdünüz ve arkasından da iyiki öldü diyorsunuz. ?

Savlarınız bu kadar kuvvetli ise dursaydın karşısında. Ne o? Kendinize güveniniz yokta, kafanız karışmasın diye , gerçekleri gösterdiği için mi öldürdünüz?

Diyorsan ki yazık size, öbür dünyada canınız çok yanacak, önce teşekkür ederim uyarınız için, baktık senin dediğin gibi öte taraf var, biz zaten sıcak severiz der geçeriz...

Senin inancın sana benim inancım bana. Ama gerçek bir tane...

- Yönetici düzenlemesi: :
SylarGray.
Banned
Hoşgörü ve sevgi dini...

Öldüreceğinize karşısına geçip teorilerini çürütüp güzelce rezil etseydiniz.

Tarihten silerdiniz adamı kimse hatırlamazdı.

Ama ne oldu.

Öldürdünüz...

Bir insanı öldürdünüz ve arkasından da iyiki öldü diyorsunuz. ?

Savlarınız bu kadar kuvvetli ise dursaydın karşısında. Ne o? Kendinize güveniniz yokta, kafanız karışmasın diye , gerçekleri gösterdiği için mi öldürdünüz?
H@mlet isimli kullanıcıya daha önce karma vermişsiniz. Tekrar karma verebilmek için, başka kullanıcılara karma dağıtmanız gerekiyor.

Borcum olsun :)

Ñïghtwât©H..
Forum Ustası
Motorcu ve türevlerinin yıllarca islam üzerinde yaptıkları tahrifatı ortaya çıkardı diye öldürüldü bu adam. Bu ülkede gerçekleri söylemek intahar demektir. Yakın tarihe bakarsanız açıkça görürsünüz.

Blackjack.
Forum Kalfası
RapCrown isimli kullanıcıya daha önce karma vermişsiniz. Tekrar karma verebilmek için, başka kullanıcılara karma dağıtmanız gerekiyor.

Hero69
Daimi Üye
gereksiz bir "adam"dı, kendisi gibi gereksiz kişiler tarafından öldürüldü.;)

bu arada: rahmetli, su,kova ve süpürge den oluşan deney malzemeleriyle Allah'ın olmadığını kanıtlamıştı:D:D:D

diğer deney malzemelerini bilmek istemezsiniz.

st-
Banned
Ne demiş?

Daha güzel bir dünyanın, daha özgürlüklü dünya olmadan gerçekleşemeyeceği açık. daha özgürlüklü bir dünyanın kurulabilmesi için de tabuların yıkılması gerekli. her türlü tabu yıkılmalı. en başta da dinlerden, "inançlardan" kaynağını alan tabular..

Siz ne diyorsunuz?

Şimdi olsa ben öldürürüm!

Söyleyecek söz var mı ?

Durum
Yanıtlara kapalı.