Türkçe yabancı dil mi

Zafer
Forum Ustası
simitchy.jpeg

Bir simitçi fırınının tabelasına "simitchy" şeklinde bir kelime yazıldığını gördüm.

Sanki Türkçe tecrit ediliyor.

Nereden?

Türkiye'den.

"Bir toplumu yıkmak istiyorsanız, onun dilini ifsad edin." diyen Konfüçyüs, dilin önemi ve dilin bozulması sonucu ortaya çıkacak felaketleri şu sözlerle anlatır:

"Dil kusurlu olursa, kelimeler düşünceyi iyi anlatamaz.

Düşünce iyi anlatılamazsa,yapılması gerekenler doğru yapılamaz.

Vazifeler gereği gibi yapılmazsa toplum düzeni ve kültür bozulur.

Toplum düzeni ve kültür bozulursa adalet yanlış yere sapar.

Adalet yoldan çıkarsa şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez."

Bu gerçekler, bizim Türkçe öğrenimine gereken önemi vermemiz gerektiğini ortaya koymaktadır.

Alıntı

- Yönetici düzenlemesi: :
KizilTug
Forum Kalfası
Malasef, Türkçemiz büyük bir tabiri yerindeyse saldırı altında... Ben bu tarz yerleri görünce gülsemmi ağlasammı karar veremiyorum, Türkçe deseniz Türkçe değil, İngilizce deseniz İngilizce değil.. Aslında bir millet için çok acı birşey bu görüntüler.

Zafer
Forum Ustası
Konu başlığı ağır bir başlık gibi durabilir.

Ama bir tehlike var.

Gerekli hassasiyeti Türkçemiz için göstermemiz gerekir.

Dil ve kültür zenginliğimiz fakirleşmesin.

Raishada
Hızlı Çırak
Öncelikle konu için teşekkür ederim. Gerçekten dilimiz çok kötü yerlere gitmeye başladı.

PROF.DR. Oktay Sinanoğlu'nun eğitim dili hakkında ki düşüncelerini anlatan birkaç sözüyle devam etmek istiyorum:

- Kerkük'te eğitim dili; Kürtlere eğitim dili kürtçe eğitim, Türklere ingilizce eğitim.

Hazırlık sınıfı yabancı bir ülkeye gelen yabancı bir öğrenciye verilir. Demek ki Türkiye'de Türk genci kendi vatanında yabancı öğrenci durumuna getirilmiştir. Bu sömürgeleşmeden de öte bir şeydir. Bu büyük ihanettir.
Bu işi yapanlar, savunanlar, buna alet olanlar, bunlar büyük ihanet içindedirler. Hele bunlar birde 'Atatürkçüyüm' diyorlarsa, tam sahtedirler. İnanmayın, çünkü Atatürk'ün mücadele ettiği en büyük mesele buydu.
Gerçek Atatürkçüler, gerçek milliyetçiler, gerçek emperyalizme karşı olanlar neredesiniz? Hepiniz birleşin ve Batı'nın bu alçakça oyununa ve bunun içeride işbirliğini yapan kuyruk takımına karşı çıkın ve bu milletin ilelebet tarihten adının silinmesine izin vermeyin!

idealist
Daimi Üye
Türkçe aslında çok geniş kapsamlı (uzmanlar 5000 kelime kapasitesi olan Türkçemizin günlük hayatta 200 kelimesinin kullanıldığınından bahseder)yaşanmasa bile kendi duygu ve düşüncelerimizi ifade edecek kadar anlamları genişletilmiştir kültürümüz sayesinde.Yani bir tek kelimeye değişik 4-5 anlam yükleyebiliyoruz yabancı diller ise sadece fiiller için bile birsürü kelime ezberlememizi isterler..

NazimHikmet
Banned
bazıları ingilizce kelime kullanmayı bir hava atma aracı bir ustunluk olarak goruyorlar zaten bu kendini zeki sanan gerizekalılar yuzunden bu hale geldi turkçe

3qU!Noc
Forum Ustası
Konficyus cok guzel soylemis

Cok uzak degil bizIm tarihimizdede var

1 gecede 500 yillik dilimiz degismis

her insan hayatinda hata yapar buda bir hata

- Yönetici düzenlemesi: :
edoram
Forum Ustası
Bununla ilgili olarak artık ciddi yaptırımlara gidilmesi gerekiyor;

Şöyle ki;

Kesinlikle Tabelalardan başlanmalı sanırsam ben kendi adıma bazı şeyler yapmaya çalışıyorum, yeni açılacak olan şirket adımı Turkuaz olarak düzenledim genelde gayrimenkul sektöründe Green House, Home City, House and House olarak isimler koyuluyor, bence bunların hiç biri doğru değil Türkçe köreliyor.

En kısa zamanda bununla ilgili olarak yaptırımlar daha doğru şekilde uygulanmalı.

Konu için Teşekkürler Zafer

Boss+
Forum Kalfası
Cidden arkadaşlar saçma sapan dükkan isimleri koyuyorlar çok gıcık oluyorum neden öyle koyuyolar acaba amaçları ne:confused:

basters
Forum Kalfası
forumlarda bile yazılan yazılara bakıyorum şimdinin 12-24 yaş aralığına baktığınızda konuşmada bozuk yazmada bozuk üzülüyorum halimize :(

Sofist
Forum Ustası
forumlarda bile yazılan yazılara bakıyorum şimdinin 12-24 yaş aralığına baktığınızda konuşmada bozuk yazmada bozuk üzülüyorum halimize :(

Aynı şeyi ben de görüyorum.Bundan belki 1 yıl önce önem vermezdim internette yazarken,fakat Türkçe'nin korunması bilincine ulaştım.
Yazılarıma her zaman dikkat etmeye çalışıyorum forumda.Aynı zamanda bunun az da olsa konuşma diline de faydası olabildiğine söylemeliyim.
Msn de her ne kadar kısaltmalar falan kullanıyor olsakta başka yerlerde dikkat etmemiz gerekir dilimize.

qabRieL
Forum Kalfası
Evet türkçemiz gidiyor.Sadece resimde deyil buradada var böyle mesela ;

G harfine q dememiz.

K harfine q dememiz.

Ş harfine $ dememiz.

Dahada çok var.Ama bunun farkında deyiliz :( :( :( :(

Vtec
Çırak
Cidden arkadaşlar saçma sapan dükkan isimleri koyuyorlar çok gıcık oluyorum neden öyle koyuyolar acaba amaçları ne:confused:
neden ? bence neden biliyomusunuz avrupadaki yaşam bizim yaşamımıza göre daha kaliteli olarak görüyolar ve ingilizce kelimeleri kullanarak onların kaliteli yaşamını bizede sunduklarını sanıyorlar .bence bir simit sarayının adını simitchi yada ona benzer türde ne oldugu belli olmayan şekilde yazılmasının tek sebebi var inssan çekmek.sanki o dükkanı lüks ciks tarz ne biliyim ünlü biyermiş gibi göstermek dikkat çekmek....

hiç gerek yok türk insanı gayet akıllı ve neyin ne oldugunu gayet iyi biliyor bence.
ben böyle düşünüyorum

realist79
Çırak
Bu biraz da yabancı özentisidir sokaklardaki yabancı ad kirliliği beni de rahatsız ediyor,acaba aşagılık kompleksinden mi bütün bunlar diye düşünmeden edemiyorum