Türkmenistan İzlenimlerim

alpi_09
En istikrarlı üye
Malum iş için Türkmenistan'a geldim...

Gelmeden önce gerek wardom'da gerek google araması ile bulduğum sitelerde çok bilgi edinmeye çalıştım... Ama bir türlü düzgün bilgi elde edemedim...

Burada ilk ağızdan sizlere yaşadıklarımı ve deneyimlerimi anlatmak istiyorum...

Umarım size fikir verir...

Sorularınız olursa da bildiklerimi yanıtlamaya çalışırım, bilmediklerimide bir şek,lde öğrenmeye çalışırım...

Ama bu süreç uzun süre bilir burada Aşgabat hariç internet biraz sıkıntılı...

Geliş sürecim ile işe başlayalım...

Burada çalışma vizesi almak için öncelikle türkmen bir şirkette çalışıyor olmanız gerekli... Çalışacağınız şirket eğer Türk şirketi ise burada zaten iş alamaz... Mutlaka bir Türkmen ortağı olacaktır... Ve sizinde vizenin o şirket üzerinden çıkacaktır...

Burada dikkat etmeniz gereken konu şu Türkmenistan'a ayak bastıktan sonra Türk şirketinin adını unutun... Özellikle resmi kurumlarda siz burada Türkmen şirketine çalışıyorsunuz onun adını ezberleyin....

Bu arada polimeks bir Türkmen şirketi olarak kurulmuştur ve siz polimeks üzerinden vize alacaksınız eğer polimeks te çalışacaksanız... Burada polimeksi herkes tanır...

Türkmenistan da vize konusu çok dikkat edilen ve çok incelene bir konu... Polimeks 15 günde vize çıkarabiliyor... Ama ben polimek haricinde bir şirkette çalışıyorum ve vizem 6 ayda çıktı... Türkmen şirket pek takip etmedi... Genel olarak çalışmayı seven bir ülke değil o yüden kendi işinizin takipçisi olun ve vize için burayı sürekli sıkıştırın...

Vize başvurusu için sizden Türkiyede bir hastahanede AIDS testi yaptırmanızı isteyecekler... Bu rutin bir prosedür korkmayın... Burada vize süreniz dolduğunda uzatmaya gittiğnizde bile yeniden bu testi yaptıracaksınız... Alışsanız iyi olur...

Gelmek için genel iki uçak firması var THY ve Türkmen Hava Yolları...

Ben Türkmen hava yolları ile geldim tavsiye üzerinde 777 tipi 9 sıra koltuklu dev bir uçakla... Çok rahat ve keyifli geçti... THY uçaklarının daha dar olduğu ve rahat uyuyamadığınız söyleniyor denemedim... Tabi first kılas hariç... Ayrıca Türkmen hava yollarında valiz hakkı 50 kg, THY yollarından 20 veya 25 kg... Ve fazla valiz ücretini çok abartı ona göre...

Uçak yolculuğu 3,5 saat sürüyor... Ve şu an için burası Türkiye den 2 saat ilerde... Yani Türkiye kalkış saatinizden 5,5 saat sonra buradasınız Türkiye saati ile...

Atatürk hava alanında Türkmen hava yollarından bilet kestirirken görevlilere Türk olduğunuzu çıtlatırsanız sıra beklemeden bilet veriyorlar... Yada benim için öyleydi...

Türkmenistana ilk girişte vize bölümüne giriyorsunuz burada size vizenizin süresine göre ödeyeceğiniz parayı gösteren bir kağıt veriyorlar ve hemen yandaki vezneye bu parayı ödüyorsunuz... Sonra tekrar aynı bölüme gelip vizenizi alıyorsunuz... Ama bu iş uzun süre bilir...

Burada sabırlı olmayı ve dilinizi tutmayı alışkanlık edinin...

Konuştuklarınıza çok dikkat edin... Her 5 kişiden 2 si polis 3 ü polise çalışır denir burada...

Şu an için dış hatlar terminali yeni yapıldığı için yeni iç hatlar terminasline götürecekler sizi burada valzi bantı kısa olduğu ve Türkmen uçağı çok kalabalık olduğu ve Türkmenler çok valizle geldiği için bekleyeceksiniz... Ben valiz için 1,5 saat bekledim... Sabırlı olun... Dilinizi tutun...

Bu arada valiz beklerken yanınıza özellikle bayanlar yanaşıp sizden fazla aldıkları sigaralar için yardım isteyeceklerdir... En azından bir karton çıkarmanızı isteyeceklerdir... Bence bunlardan uzak durun kartonda ne olduğunu bilemezsinzi...

DEVAMI GELECEK...

- Yönetici düzenlemesi: :
Hyperspace.
Forum Kalfası
Bir mahsuru yoksa o şirketin alanını, o ve -biliyorsanız- diğer şirketler de nasıl iş imkanları var, sizin işe girme süreciniz nasıl gelişti, mevkiniz, maaş, konut edinme, sosyal hayat vs. açıklarsanız belki farklı iş imkanları yakalanabilir. Soru biraz detaylı olmuş olabilir, acelesi yok beklemekteyiz. :)

alpi_09
En istikrarlı üye
Bir mahsuru yoksa o şirketin alanını, o ve -biliyorsanız- diğer şirketler de nasıl iş imkanları var, sizin işe girme süreciniz nasıl gelişti, mevkiniz, maaş, konut edinme, sosyal hayat vs. açıklarsanız belki farklı iş imkanları yakalanabilir. Soru biraz detaylı olmuş olabilir, acelesi yok beklemekteyiz. :)

Bazı konuları atlamışım... Bazı konularda zamanı geldikçe anlatacağım...

Ben burada çevre mühendisi olarak çalışıyorum...

6.000 $ net maaş alıyorum...

Yol ücretleri, yemek ve telefon-internet şirkete ait....

Maaşım isteğim üzerine Türkiye deki hesabıma yatıyor... Tüm masraflarımı şirket karşılıyor diye...

Ama burada cep telefonu tablet vb Türkiye nin nerede ise yarı fiyatına bu gibi durumlar için mutlaka bana kalırsa yanınızda 1.000 dolar olsun...

Sigara pahalıymış ve tütün kalitesi çok kötüymüş Atatürk havaalanında free shoptan alın ama 3 kartondan fazla sokamazsınız ona göre...

Ayrıca burada sokakta sigara içmek yasak...

Yakalanırsanız cezası var... Muhtemelen para cezası... Siz yolda sigara içmeyin... Kapalı mekanlarda serbest genellikle...

İşi amerika da yaşayan amcamın buradaki bir arkadaşı vasıtası ile buldum... Yabancı dilim yok... Türkmenler ile bir şekilde anlaşabiliyorsunuz... Sİz onları anlamasanızda anlar sizin derdinizi anlıyor...

Yukarıda kaldığım yerden devam edeyim...

Havaalanı çıkışın Polimeks veya Çalık Enerji gibi bir şirkette çalışıyorsanız sizi karşılıyacak biri mutlaka olacaktır... onlar size her türlü yardımı yapar...

Diğer türlü birinin sizi karşılamasını mutlaka isteyin... Sizi karşılayacak kişi sizi hiç görmedi ise bir fotonuzu mail atın ki o sizi tanısın...

Havaalanı çıkışında taksiciler önünüzü kesecektir sakin yüz vermeyin ve benim taksim var diyerek devam edin...

Şunuda söyliyeyim burada cemaate pek iyi gözle bakılmadığını ve gülenin kitaplarından pek hoşlanılmadığını ve havaalanında yakalanmamanız gerektiğini duydum... Br ikazdır dikkat edin...

Bu arada taksi konusuna ayrıca değinmek istiyorum... Burada bizim düşündüğüm sarı taksi çok az... Tek yapmanız gereken elinii kaldırmak duran taksiye gideceğiniz yeri söylemek ve kaç manat pazarlık etmek...

Dikkatli olun kazıklanmayın... İlk geldiğimde acemi olduğumdan dolayı otelden Yimpaş a gitmek için 20 manat verdim... Bir sonraki seferde 10 manat bir sonrakinda 5 manat ve en sonunda 3 manata gittim... Yediğim kazığı siz düşünün... Sıkı pazarlık edin...

Burada Türkmenistan içinde devam edecekseniz 3 günden fazla kalmamak şartıyla sıkıntı yok... Ama 3 gün ve fazlası kalacaksanız kalacağınız yeri bildirmeniz gerekiyor... Otelde kalırsanız sıkıntı yok bir belge veriyor otel o belgeyi çalışacağınız şirkete verin onlar gerekli yere ulaştırır... Bu konuya çok dikkat edin aksi taktirde başınızı ağrıtırlar...

Ben ilk etapta bir otelde kaldım... Nebitchi otel diye... Geceliği 100 $ tabii şirket karşıladı...

Şu anda şirketin evinde kalıyorum... Ev rus zamanında yapılan evlerin devamı ve o mantıkla yapılmış evlerden... ,Dışarıdan görüce içiniz kalkıyor ama içi yapılmı gayet konforlu... Kira 700 $... Elektrik, su, doğalgaz faturası yok... Türklerin gitmekten en çok hoşlandığı yer olan yimpaş yakınındaki yeni binalarda kiralar 700-800 + civarı... Bence yeni binalardan tutun o binalarda kapıcı falanda var.. ve dışarıdan mimarileri inanılmaz güzel... Fotolarını Türkiye ye gidince koyacağım...

Turkcell in burada ortak çalıştığı bir şirket yok... O yüzden çok pahalı Türkiyeyi aramak 6,30tl aranmak 2,5 tl... O yüzden gelir gelmez Türkmen hattı alın... İnterneti açın... Ve Line tarzı programlar kulanın... Ben 20 küsür gündür buradayım telefonumda internet sürekli açık ve evimle günde en az 2 saat konuşuyorum (Line üzerinden) ve daha 10$ gitmemiştir... Diğer türlü Türkmen hatları ile aramakta pahalı... Hoş benim kini şirket karşılıyor ama birazda dikkat etmek gerek... Türkmen hattı almak için pasaportunuz yanınızda olsu...

Çok dikkat etmeniz gereken konu...

DIŞARI ÇIKTIĞINIZDA PASAPORTUNUZ SAKIN YANINIZDAN AYIRMAYIN...

DEVAM EDECEK...

alpi_09
En istikrarlı üye
Türkmenistanda unutmamanız gereken belkide en önemli konu... Buranın Türkiye olmadığı...Ve buranın kurallarına uymanız gerektiği...

Devletleri hakkında, devlet başkanları hakkında, bürokrasinin işleyişi vb. hakkında asla ve asla konuşmayın... Yolda yürürken yemek yerken asla konuşmayın... Yerin kulağı vardır... Hep şöyle düşünün siz burada misafirsiniz... Ve adamların kurallarına uymak zorundasınız...

Aşgabat hariç şehirlerin pek gelişmediği söyleniyor... Henüz daha Aşgabat dışına çıkmadım...

Aşgabat a burada Ak Şehir diyorlar... Yeni yapılan ve devlet binalarının dışı tamamen beyaz mermer olmak zorunda... Eski yapılarıda yıkıp yeniliyorlar... Bir devlet politikası olmuş Ak Şehir olayı... Mermerler İzmir Kemalpaşadan gelmiş... Ama oradaki yataklar azalınca şu anda başka ülkelere vietnam vb yönelmişler...

ŞEhrin sokakları çok geniş... Özellikle de yeni kentleşen bölge de yollar 3-5 şerit arası ve ayrıca 2 şer şeritte tali yollar var... Her yer asvalt... Yeşil alan... Park... Yeni binalar dışarıdan harika... Özellikle mimari olarak... Beyaz mermerden ve sütünlar var... Bizdeki rezadanslara benziyorlar ama içlerine girmek nasip olmadı...

Ülke oldukça güvenli... Polisler -ki bunlar asker polis silah bile taşımıyor... Özellikle sokaklarda 2 numara yazan konteynerlerde 24 saat nöbet tutuyorlar... UZak durun göz temasından kaçının... ÇEvirirlersede sakin olun... Asla ve asla tartışmayın... İnanın başınızın derde girmesini istemezsiniz...

Eğer aileniz var ise gönül rahatlığı ile getirebilrisiniz... Ben getireceğim...

Her türlü milleti ve dini barındıran bir ülke burası... Türkmen,rus, kazak, azer, iranlı, Türk vb... Türkmenler genelde pek çalımayı sevmeyen insanlar... Bizdeki maraş otu dedikleri şey burada da yaygın... Hatta daha kötüleride var... Ama şu anda maraş otu narkotik suçlara giriyor... Ve cezasından daha çok bu suçtan karakola düşmek istemezsiniz...

Merak edilen konuya gelince...

Bayanlar konusunda çok hassas bir ülke dikkat edin... Burada Türkiyede göremeyeceğiniz güzellikte kızları görebilirsiniz şaşırmayın... Yolda yürürken karşınızdan gelebilir... VE yanında ki tipe bakıp "ulan arkadaş sen nasıl bir sevap işledin de bu kızı tavladın" diyebilirsiniz... Abartım yoktur... Bende kızlar konusunda çok seçiciyimdir...

Genellikle geleneksel elbise giyerler... Tek parça ve yere kadar inar... Vücud hatlarını fazlası ile belli eder... Çünkü dar giyinirler... Bunun yanında Türkiyedekinden daha rahat giyinen mini etek, şort, ip askılı bayanda çoktur...

Başlarından yarım silindir şeklinde başlık bulunan bayanlar evlidir.... Bunlar genç bile olsa dönüp bakmayın...

Özellikle yimpaş yakınlarında Türk erkeklerine takılmak için gezinen kız çoktur dikkatli olun... Bunların bazıları polis ile ortak çalışıp sizi tongaya düşürebilir... O zamanda vay halinize... 5.000-10.000 dolar hediye ile kurtulursanız iyidir...

Burada anında deport yani sınırdşının kalktığı söyleniyor... Onun yerine vize züresi sonunda vize vermiyorlarmış... Ne kadar doğru henüz bilmiyorum...

Kadınlara yiyecekmiş gibi bakmayın... Özellikle yanında erkek varken...

DEVAM EDECEK...

idrisabe
Banned
cok tehlikeli bir ülke gibi gözüküyor yazdiklarindan hayatta o ülkenin cevresinden bile gecmem neme lazim bok yoluna bir odaya kapatirlar bu arada isinde basarilar dilerim

alpi_09
En istikrarlı üye
cok tehlikeli bir ülke gibi gözüküyor yazdiklarindan hayatta o ülkenin cevresinden bile gecmem neme lazim bok yoluna bir odaya kapatirlar bu arada isinde basarilar dilerim
Dediklerin böyle anlaşıldıysa kusura bakmayın...

En son yazacaktım ama şimdi yazmam da iyi olacak sanırım... Bende buraya gelirken bu korkular ile gelmiştim...

Ama burada kurallara uydunuz mu inanın mükemmel bir yaşam sizi bekliyor... Eğitim ve sağlık sistemine güvensem buraya yerleşirim bile...

cilgindunyali
Daimi Üye
Türkmenistanda unutmamanız gereken belkide en önemli konu... Buranın Türkiye olmadığı...Ve buranın kurallarına uymanız gerektiği...
Devletleri hakkında, devlet başkanları hakkında, bürokrasinin işleyişi vb. hakkında asla ve asla konuşmayın... Yolda yürürken yemek yerken asla konuşmayın... Yerin kulağı vardır... Hep şöyle düşünün siz burada misafirsiniz... Ve adamların kurallarına uymak zorundasınız...
Alpi yukarıda kendin itiraf etmişsin ama gel görkü kendi ülkeyin başbakanı hakkında her türlü hakareti yapıyorsunuz,üstüne birde adam diktatör diyorsunuz,,bu nasıl bir tezat..bu arada gila yıda oraya çagırda biraz hükümet hakkında yorum yapsın sonra birde diktatör desin tabi sıkıyorsa:))

Gila
Moruk Moderator
Site Yetkilisi
Alpi yukarıda kendin itiraf etmişsin ama gel görkü kendi ülkeyin başbakanı hakkında her türlü hakareti yapıyorsunuz,üstüne birde adam diktatör diyorsunuz,,bu nasıl bir tezat..bu arada gila yıda oraya çagırda biraz hükümet hakkında yorum yapsın sonra birde diktatör desin tabi sıkıyorsa:))
Türkmenistan'da iş icabı yaşayan bir arkadaş, bütün iyi niyetiyle Türkmenistan'ı anlatan bir konu yapmış.

Bu konuyu siyaset ile provoke etmek yakışık alır bir durum değil.

Mesajın silinmesi gerekir.

İlaveten, Çılgın dünyalı efendinin, bugüne kadar aldığı banların bir kısmı hakaretten, bir kısmı iftiradandır.

Siyaset bölümü kuralları gereği iftira yasaktır.

Kaldı ki; Başbakana hakaret etmek, diktatör demek gibi siteyi zora sokacak iftiraları atmak bizim çılgın dünyalıda huy haline geldi ve bu huy banlarla manlarla geçecek gibi görünmüyor.

En son aldığı uyarıya ithafen bıraktığım mesaj aşağıdadır..

Başbakana ve ona gönül vermiş vatandaşlara yapmadık hakaret bırakmıyorsunuz sonrada diktatör diyorsunuz,nasıl bir diktatörse muhalifler hala her türlü hakareti rahatca yapabiliyor...
çılgın dünyalı..

Bak seni son kez uyarıyorum..

Buralarda başbakana hakaret ettiğimizi söyleye söyleye ve kanıtlayamadığın için banlana banlana bankolik oldun ama bu huyun değişmedi.

UYARI almaktan profilin nar gibi kızardı, uyarı arsızı oldun.

Son kez uyarıyorum.

BAŞBAKANA HAKARET ettiğimizi söylediğin bir sonraki mesajında yanına mutlaka kanıtını da koymalısın.

Ya da uzunca bir süre tribünlerden seyretmek zorunda kalacaksın..

Demedi deme...

Bu mesajın üzerinden sadece 2 gün ( Yazıyla İKİ GÜN ) geçmiş olmasına rağmen çılgınım dünyalım yine başbakana hakaretler ettiğimizi,

Gila'nın da diktatör dediğini ifade etmiş ve fakat yine kanıt koymamıştır.

Koyamaz çünkü öyle bir şey yok.

Artık adabı terbiyeyi bıraktım..

Kıçından uydurduğu bu iftiralardan da, kendisiyle uğraşmaktan da bıktım usandım.

İnsan olana bir kez anlatırsın

Aptaldır, iki kez anlatırsın

Geri zekalıdır, üç kez anlatırsın.

Bizim bu adama şu tür iftiraları atmaması gerektiğini, atıyorsa kanıtlamasını söylediğimiz mesajlarımızdan HAN DUVARLARI şiiri oluşur.

Yurtdışında Eğitim ve Yaşam bölümünde açılan Türkmenistan İzlenimlerim başlıklı konuya sokuşturulmaya çalışan ucube siyasi mesajın silinmeini

Ve adına çılgın dünyalı denilen şahsiyetin çanına ot tıkanmasını talep ediyorum...

Kendisine yeteri kadar tolerans gösterdik, yeteri kadar sabrettik.

Toplumla birlikte yaşamaya yatkın olmadığı kesinlik kazanmıştır :cool:

necdet35
Co-Admin
Site Yetkilisi
alpi_09 verdiğin bilgiler ve ayrıntılı tüyolar gerçekten önemli bunları bilerek gitmek büyük faydalar sağlayacaktır teşekkürler ;)
Ayrıca sanada Allah kolaylık versin Vatan , Aile hasreti kolay değil ama onlara daha güçlü bir gelecek sağlamak içinde zamanında bir takım fedakarlıklar yapmak icap ediyor :)

alpi_09
En istikrarlı üye
Gece hayatı konusunda da dikkatli oldunuzmu sıkıntı yaşamazsınız...

Geceleri dışarı çıkmaktan korkmayın... Dediğim gibi burası kurallara uyarsanız Türkiye den çok daha güvenli.. Polisler silah bile taşımıyor... Çünkü suç oranı çok az... Ve polis ile kimse muhattap olmak istemiyor...

Burada eğlence yerleri düğünler ve diğer her türlü eğlence etkinlikleri gece 11 de biter... Mekanlar kapanır...

Ama ondan sonra bu iş gizli saklı devam edermi bilmem...

Siz yabancı olarak 22:30 - 23:00 saatlerinden itibaren evde yada şantiyede iseniz şantiyede olmaya çalışın... Çünkü bu saatlerden sonra yabancıları sokağa çıkması yasak...

Evinizde yada şantiyede kontrole gelebilirler... Eve geldiklerinde eve giriyorlar.. Evde sizden başka yada daha doğru bir terimler o eve kayıtlı olanlardan başka biri varmı bakıyorlar... Bayan varmı onu arıyorlar... Yakalanırsanız Allah yardımcınız olsun...

Ama çokta korkmayın geç kalınca... Polise derdinizi lisanı münasip ile anlatırsanız pislik yapmadığınızı gösterirseniz kurtulma şansınız yüksek...

Gece gideceğiniz yerleri özenle seçin... Pahalı mekanlara gitmeye çalışın... Ben burada Grand otel yakınlarında biritiş pab diye güzel bir yere gidiyorum... Genelde yabancılar geliyor... Bira 10 manat=10/2,8430=3,51 $ civarı...

Mekanda garsonlar bayan... Ve gerçekten güzel kızlar... Kutsal rus ırkının bütün harikasını taşıyorlar... Sanırım çok met ettim... Ama erkeklerin asla yüzüne bakmıyoralr... Gülmüyorlar ve yavşamıyorlar... Onlara en azından mekanda asılmayın, canınızın yanacağını öğrendim...

Mekana insan gibi eğlenmeye gelen bayanlarda var... Bunlarla arkadaşlık kurabilirsiniz ama daha ilerisi için çok aceleci olmayın ve karşılık alamazsanız rahatsız etmeyin...

Böyle mekanların olmazsa olmazı o....ular burada da var... Ama giyimleri sizi aldatmasın... Bazıları açık giyinip o....u olmayabilir... Bazıları da kapalı giyinip o....u olabilir... Bir iki bakıştan sonra zaten o....u ise size selam verecektir...

Bu tür kadınlar çok fazla içiyor maymun olmayın...

Ve tanıştığınız bir kadınla hemen o gece yatmaya kalkmayın... Sürekli aynı mekana takılın ve kadını biraz tartın... Daha önce anlattığım gibi polisle çalışıyor olabilir...

Bu konuda bence kendinizi zaptedin ve riske girmeyin... Bu konu hem dinen de haramdır...

Bu konu Türkmenler için çok daha kolay...

Yolda yürürken kadına bir iki iltifattan sonra telefon numaralarını bağırıyorlar... KAdın da beğendi ise onu arıyor... Ama tabii ki siz bu metodu asla denemeyeceksiniz...

Evinizi temizleyen kadınlarlada aynı evde olmayın... O evinizi ofisinizi vb. temizlerken dışarı çıkın...

Apartmanda oturuyorsanız kadınlara selam falan vermeyin... Erkeklere verebilirsiniz... Burada selam vermek için birini tanımak gerekmiyor...

Özellikle Yimpaş ta bir çok kız Türkleri tavlamak için dolanıyor... Bazısı evlenmek bazısı kendini pazarlamak için... Seçim karar sizin... Ama niyetini anlamadan asla harekete geçmeyin...

Bayanlara karşı nezaket ile yavşamayı birbirine karıştırmayın...

Eğer bekarsanız burada Türkiye de rüyanızda görebileceğiniz kızlar ile evlenebilirsiniz.. Ama temizliklerini bilemem...

Zycron
Forum Ustası
usta bilgisayar bölümü okudum sizin şirkette it falan aranıyosa beni de aldır oraya birlikte gidip gelelim vallaha bu ülkede harcanıyoruz siz anlatınca canım gitmek çekti yemin ederim. Varsa bi olanağı yazılım donanım herşeyden anlarız :D

alpi_09
En istikrarlı üye
Öncelikle ben çalıştığım şirket ile sorunlar yaşıyorum... Konu çalışma koşulları değil... Şirket yönetiminin yavşaklığı... Ama kazandığım para hatırına ve beni işe sokan kişi hatırına susuyorum...

İş bulmak burada kolay...

Çok inşaat var... Çalışan az... Türk şirketlerini ve kariyer sitelerini takip edin biri mutlaka düşer...

Zycron
Forum Ustası
her düşen iş sizinki gibi karşılamaz herhalde hocam değil mi yani? Aldığınız ücret ve şartlarınız Türkiye standartına göre baya yükseklerde diye düşünüyorum.

alpi_09
En istikrarlı üye
her düşen iş sizinki gibi karşılamaz herhalde hocam değil mi yani? Aldığınız ücret ve şartlarınız Türkiye standartına göre baya yükseklerde diye düşünüyorum.
İnan bana işini sağlam yaparsan burada uzun süre ve daha yüksek maaşa çalışailirsin.. Bu tabii mühendis maaşları... Mühendislerden yukarı maaş alanlar şantiye şefi, proje müdür ve koordinatörler...

Burada iyi bir proje müdürü 10.000$ , koordinatör 10.000-15.000$ arası maaş alıyor...

Şantiye şefleri 7-8000 $ arası...

Bu maaşlar burada düzgün durursanız elbette dönüşünüzde iyi bir birikim olur...

Benim için tek sıkıntı eşimden ve çosuklarımdan ayrı kalmak...

Ama bekarken gelmek isterdim... 3-5 sene çalışsam yeterdi bana...

Bence bekarsanız kesin gelin...

Cellatpapa'
Forum Ustası
İnan bana işini sağlam yaparsan burada uzun süre ve daha yüksek maaşa çalışailirsin.. Bu tabii mühendis maaşları... Mühendislerden yukarı maaş alanlar şantiye şefi, proje müdür ve koordinatörler...

Burada iyi bir proje müdürü 10.000$ , koordinatör 10.000-15.000$ arası maaş alıyor...

Şantiye şefleri 7-8000 $ arası...

Bu maaşlar burada düzgün durursanız elbette dönüşünüzde iyi bir birikim olur...

Benim için tek sıkıntı eşimden ve çosuklarımdan ayrı kalmak...

Ama bekarken gelmek isterdim... 3-5 sene çalışsam yeterdi bana...

Bence bekarsanız kesin gelin...
İşte reis onuda anlatman gerek nasıl gelicez, bence konunun bir bölümünü burada çalışmak için yapmanız gerekenler diye kendi edindiğin bilgileri bize aktarabilirsin. Hangi dili kullanıyorlar bide?

0sM@N61
Forum Ustası
ilginç bir şehir ayrıntıları takipteyim teşekkürler bu bilgileri bulmak neredeyse imkansız.. Hayırlı günler oradada pazarmı gün saat farkı ne kadar resmi tatil günü ve süresi ne kadar ?
Saygılar..

alpi_09
En istikrarlı üye
İşte reis onuda anlatman gerek nasıl gelicez, bence konunun bir bölümünü burada çalışmak için yapmanız gerekenler diye kendi edindiğin bilgileri bize aktarabilirsin. Hangi dili kullanıyorlar bide?
Daha önce anlattım ben işi amerikada yaşayan amcamın sayesinde buldum...

Orada cemaatten olan bir arkadaşı vardı...

Adam Türk, Türkmen ve amerikan vatandaşı...

İşi burada iş bulup Türk firmalara paslamak...

Onun iş pasladığı firmalardan birine girdim...

Diğer türlü kariyer sitelerinde bir çok ilan var...

Oraları takip edin... Mutlaka bulursunuz...

Dİlleri Türkmence dedikleri bil dil...

Ama arada çok fazla rusça konuşuyorlar... Bazende tamamen rusça konuşuyorlar...

Hiç korkmayın bende Türkçe bile tarzanca halinde...

Ama anlaşmadan hiç bir sıkıntı yok...

Çoğu Türkiye ye gelip gitmiş ve Türk kanalları izliyor...

O yüzden sizi anlıyorlar...

Sizde biraz dikkat ederseniz mimiklerden ve el hareketlerinden anlaşıyorsunuz...

Tamamen rusça konuşanlarla da evrensel el hareketleri ile anlaşıyorsunuz...

Dil konusunda sakın korkmayın...

ilginç bir şehir ayrıntıları takipteyim teşekkürler bu bilgileri bulmak neredeyse imkansız.. Hayırlı günler oradada pazarmı gün saat farkı ne kadar resmi tatil günü ve süresi ne kadar ?
Saygılar..
Burada aynı gün içindeyiz...

Şu an için saat farkı Türkmenistan 2 saat ileride...

Saatler değiştiğinde 3 saat ileride oluyor...

Haftalık tatilleri sadece pazar günü...

Cumartesi yarım gün çalışıyorlar...

Ama şantiyelerde bilirsiniz tatil sadece ramazan ve kurban bayramlarında olur...

Diğer türlü çok fazla resmi tatil olduğunu duydum...

Ama bizim gibiler için pek geçerli olmuyor bu tatiller...

Okullarda mayıs 25 civarı kapanıyor... Üniversiteler hariç... Onlar şu anda hala okula gidiyor...