Türkmenistan İzlenimlerim

alpi_09
En istikrarlı üye
Sağ ol Gila...

Başta da yazdım...

Buraya gelmeden önce hiç bir yerden ayrıntılı birşey öğrenemedim...

Benim gibi gelmek isteyipte aklında soru işareti olanlara yardım etmeye çalışıyorum...

Sorulan sorulara cevap vermye çalışıyorum...

Umarım faydası dokunur...

alpi_09
En istikrarlı üye
Açılış törenlerine çok önem verlen bir ülke burası...

Özellikle de pırezidınt dedikleri devlet başkanının bizzat katılacağı açılış törenleri burada mini kıyamet gibi bir şey...

Oturduğum evin yanındaki alış veriş merkezini başka açacak...

Adamın geleceği 6 şerit yol sökülüp yeniden asfaltlandı...

Etrafındaki bizim evinde bulunduğu bütün evler 2 haftadır beyaza boyanıyor....

Bütün ara sokaklar asfaltlandı...

Heryer süsleniyor...

Alış veriş merkezi baştan aşağı kadınlar tarafından temizleniyor...

Bazı açılış törenlerine başkan bizzat katılmıyor...

Canlı yayında ofisinden tesisi geziyor...

Kameralar direkt odasına bağlanıyor...

Gerekli gördüğü fırçaları oradan atıyor...

Bakalım daha neler göreceğiz...

morko58
Forum Ustası
Açılış törenlerine çok önem verlen bir ülke burası...

Özellikle de pırezidınt dedikleri devlet başkanının bizzat katılacağı açılış törenleri burada mini kıyamet gibi bir şey...

Oturduğum evin yanındaki alış veriş merkezini başka açacak...

Adamın geleceği 6 şerit yol sökülüp yeniden asfaltlandı...

Etrafındaki bizim evinde bulunduğu bütün evler 2 haftadır beyaza boyanıyor....

Bütün ara sokaklar asfaltlandı...

Heryer süsleniyor...

Alış veriş merkezi baştan aşağı kadınlar tarafından temizleniyor...

Bazı açılış törenlerine başkan bizzat katılmıyor...

Canlı yayında ofisinden tesisi geziyor...

Kameralar direkt odasına bağlanıyor...

Gerekli gördüğü fırçaları oradan atıyor...

Bakalım daha neler göreceğiz...
Çok ilginç bir uygulama gerçekten.

Yolları yeniden yap

Binaları boya

Ayrıca gelmesen bile kamera ile izle sonra yorum yap.

alpi_09
En istikrarlı üye
Bahsettiğim alış veriş merkezi bu gün açıldı...

Dün gece inşaatı yapan firma ve devletin elemanları sabaha kadar aralıksız çalıştılar...

Binadaki bütün camlar silindi...

Her yer yıkandı... Bina ve çevresi, etraftaki araç yolları...

Hatta yol şeritleri yeniden çizildi... Bazılarını kadınların elle sildiklerini gördüm...

Bütün dükkanlar açılışa hazır hale getirildi...

Başkanın yürüyeceği yola meşhur Türkmen halıları serildi...

Ki Türkmen halıları gerçekten harika sanat eserleri...

Sabah alışveriş merkezinin bulunduğu muhitteki bütün dükkanlar açılış bitinceye kadar kapatıldı...

Burada böyle oluyormuş...

Yollar tören bitene kadar kapatıldı...

Bu sıcakta öğrenciler tören yerindeydi...

Anladığım kadarı ile bunlar üniversite öğrencileri... Çünkü diğer okullar mayısta kapandı... Bu arada üniversite öğrencileri de dahil bütün öğrenciler aynı tip üniformayı giyiyorlar... Bizdeki gibi üniersitelerde giyim olayı serbest değil...

Daha önce de dediğim gibi burada açılış törenleri özellikle de başkanın katılacağı törenler çok önemli...

__DeFeNDeR__
Forum Ustası
Bu yıl inş. müh. ten mezun oluyorum. Senin yazdıklarını okudukça yurt dışında çalışmak istemeye başladım...
Yazmaya lütfen devam et hocam, keyifle okuyoruz ;)

alpi_09
En istikrarlı üye
Bu gün Ramazanın ilk günü...

Tabii bize göre...

Türkmenistanda Ramazan bir gün geç başlıyor...

Ayrıca namaz vakitleride bizim diyanetin vakitlerine göre 5 dakika ileride...

Ama ben ve buradaki Türklerin neredeyse tamamı diyanete uyuyor...

Bu hafta 50 derecede üşüttüğüm için yatarak geçen bir hafta oldu benim için...

Ama ilk gün Allah ın yardımı ile bir sıkıntı çekmeden geçti...

Tabii bunda dışarı çıkmamamın da büyük faydası vardı...

Dışarıda çalışanların Allah yardımcısı olsun...

Onların orucu tabiiki bizimkinden daha efdal olacaktır...

Dediğim gibi biz Türkiye ye uyuyoruz gerek başlangıç gerek namaz vakitlerinde... Ama Türkmenler ile olduğumuzda onların saatlerine uymamız ve bu konuda fazla yorum yapmamız gerekiyor... Çünkü bundan pek hoşlanmıyorlar...

Sağolsunlar ilk iftarımızı yeni tanıştığımız bir Türk ailenin evinde açtık... Allah onlardan sonsuz razı olsun... Yediğim yemekler buradaki en leziz yemeklerden daha güzeldi...

Bütün günü açlığından mı yoksa vatan hasretinden mi bilemem ama çok iyi geldi yemekler...

Gittiğimiz ev daha önce anlattığım yeni yapılan evlerin ilk yapılanlarından... Bu siteler dışarıdan açık bir kitabı andırdığı için bu sitelere Kitap 1-2-3-4 diyorlar...

Evlerin girişleri merdivenleri mermer ve desenli renkli mermer...

Çift asansörlü...

Biz 9. kata çıktık... Ama bina 12 katın üzerindeydi...

Daireler bizim dairelerden daha yüksek tavana sahipler...

Kılimalı ve çok geniş odaları var...

Dairenin kirasını soramadım... İlk defa tanıştığım için uygun olmaz diye düşündüm... Ama öğrenince yazacağım...

Evlerin önü yemyeşil... Süs havuzları var... Çocukların rahatlıkla oynaması mümkün yerler...

Ayrıca bina girişinde bizim kapıcı dediğimiz kişilere mutlaka selam vermeniz ve kime gittiğinizi söylemeniz gerekli... Aksi taktirde çok bozuluyorlar biz eşşek başımıyız diyorlar...

Ezan sesi, top sesi sahur davulcusu vb. hiç bir şey yok burada... Kendiniz vakitleri takip etmeniz gerekiyor...

Bakalım Ramazan nasıl geçecek...

Son bir not...

Bu gün ikizlerimiz yaşgünü... Hem de ilk yaş günü... Ve ben yanlarında değilim...

İçim buruk.... Çok özledim veletleri...

Evlat hasreti hiç bir şeye benzemiyormuş...

K1z1!
Çırak
alpi allah sana kolaylık versin evlatlarından ayrı kalmak kolay değil . konuyu hortlatmış gibimi olucam bilemiyorum ama benimde bir sorum olucak izin verirsen

şimdi sen böyle yazınca bende bi düşündüm gitsemmi üniversiteden sonra diye :D
oranın kızları nasıl ? (tip olarak sormuyorum insaniyet olarak ) yani bi tanesinin kolundan tutup türkiyeye getirebilirmiyiz sence ? evde bi kadınla yakalanırsanız vay halinize demişssin onuda sorayım mesela orada bir kız arkadaşım oldu evime davet edemezmiyim ?
bunların yanında birde ülke halkının politik duruşu ve görüşleri hakkında bi izlenimin varmı ?

FenerLee
Forum Kalfası
Sanki günlük tutuyormuş gibi tüm içtenliğinde yazmışsın.. çok hoşuma gitti ülke dışına gitme gibi bir niyetim olmamasına rağmen yazdıklarından etkilendim... Allah yardımcınız olsun gurbette hasret çok kötüdür... yazılarının devamını hevesle bekliyorum... :D

cgozyurt
Çırak
Usta Allah yardımcın olsun ben de 1 aya kalmaz geliyorum polimeksle. yeni mezun inşaat mühendisiyim. Aşkabat havalimanı projesine geliyorum. merak ettiğim birçok soruya cevap vermişsin cidden güzel olmuş. peki Türkiye'yle görüntülü konuşma yapmak sıkıntılı oluyor mu internet çok yavaş ve sık kesiliyor deniliyor. bir de şantiyenin kamp alanında kalcam yemek sıkıntım sanırım olmaz ama bunun dışında dışarda ortalama bir sosyal yaşam için aylık kaç dolar beni idare eder merak ediyorum.

alpi_09
En istikrarlı üye
Usta Allah yardımcın olsun ben de 1 aya kalmaz geliyorum polimeksle. yeni mezun inşaat mühendisiyim. Aşkabat havalimanı projesine geliyorum. merak ettiğim birçok soruya cevap vermişsin cidden güzel olmuş. peki Türkiye'yle görüntülü konuşma yapmak sıkıntılı oluyor mu internet çok yavaş ve sık kesiliyor deniliyor. bir de şantiyenin kamp alanında kalcam yemek sıkıntım sanırım olmaz ama bunun dışında dışarda ortalama bir sosyal yaşam için aylık kaç dolar beni idare eder merak ediyorum.
Valla ben esimle line uzerinde cok rahat konusiyorum...

Gorukonusmakvicind icinde skype kullaniyorum...

Skupe ile gorusmede asgabatta sorun uasamazsin...

Asgabat disinda da line kullanirsin...

Bende sana nir soru sorayim...

Su anda bemde yeni mexun birini alacagim yanima...

Sen polimeks ile ne kadara anlastin..

İsyersen bunum cevqbini ozelden yaxabilirsin...

cgozyurt
Çırak
bu hızda cevap verdiğiniz için teşekkürler benim Türkiye'yle iletişim sorunu yaşamak en büyük korkum Aşkabatta sorun olmaz dediniz içim rahatladı cidden. ben 3000 dolara anlaştım siz yeni mezun ne mühendisi arıyorsunuz nerde çalışacak sabit mi yeri

alpi_09
En istikrarlı üye
bu hızda cevap verdiğiniz için teşekkürler benim Türkiye'yle iletişim sorunu yaşamak en büyük korkum Aşkabatta sorun olmaz dediniz içim rahatladı cidden. ben 3000 dolara anlaştım siz yeni mezun ne mühendisi arıyorsunuz nerde çalışacak sabit mi yeri
Ben çevre yada makine mühwndisi alacağım...

Ayrıva bizde yer hiç bir zaman sabit olmaz...

Türkmenistan ile ilgili sakın korkma...

cgozyurt
Çırak
teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için tekrardan gidene kadar kafama takılan bişey olursa buradan yine rahatsız ederim artık sizi :)

dockhanger
Forum Ustası
Türkmenistanda unutmamanız gereken belkide en önemli konu... Buranın Türkiye olmadığı...Ve buranın kurallarına uymanız gerektiği...

Devletleri hakkında, devlet başkanları hakkında, bürokrasinin işleyişi vb. hakkında asla ve asla konuşmayın... Yolda yürürken yemek yerken asla konuşmayın... Yerin kulağı vardır... Hep şöyle düşünün siz burada misafirsiniz... Ve adamların kurallarına uymak zorundasınız...

Aşgabat hariç şehirlerin pek gelişmediği söyleniyor... Henüz daha Aşgabat dışına çıkmadım...

Aşgabat a burada Ak Şehir diyorlar... Yeni yapılan ve devlet binalarının dışı tamamen beyaz mermer olmak zorunda... Eski yapılarıda yıkıp yeniliyorlar... Bir devlet politikası olmuş Ak Şehir olayı... Mermerler İzmir Kemalpaşadan gelmiş... Ama oradaki yataklar azalınca şu anda başka ülkelere vietnam vb yönelmişler...

ŞEhrin sokakları çok geniş... Özellikle de yeni kentleşen bölge de yollar 3-5 şerit arası ve ayrıca 2 şer şeritte tali yollar var... Her yer asvalt... Yeşil alan... Park... Yeni binalar dışarıdan harika... Özellikle mimari olarak... Beyaz mermerden ve sütünlar var... Bizdeki rezadanslara benziyorlar ama içlerine girmek nasip olmadı...

Ülke oldukça güvenli... Polisler -ki bunlar asker polis silah bile taşımıyor... Özellikle sokaklarda 2 numara yazan konteynerlerde 24 saat nöbet tutuyorlar... UZak durun göz temasından kaçının... ÇEvirirlersede sakin olun... Asla ve asla tartışmayın... İnanın başınızın derde girmesini istemezsiniz...

Eğer aileniz var ise gönül rahatlığı ile getirebilrisiniz... Ben getireceğim...

Her türlü milleti ve dini barındıran bir ülke burası... Türkmen,rus, kazak, azer, iranlı, Türk vb... Türkmenler genelde pek çalımayı sevmeyen insanlar... Bizdeki maraş otu dedikleri şey burada da yaygın... Hatta daha kötüleride var... Ama şu anda maraş otu narkotik suçlara giriyor... Ve cezasından daha çok bu suçtan karakola düşmek istemezsiniz...

Merak edilen konuya gelince...

Bayanlar konusunda çok hassas bir ülke dikkat edin... Burada Türkiyede göremeyeceğiniz güzellikte kızları görebilirsiniz şaşırmayın... Yolda yürürken karşınızdan gelebilir... VE yanında ki tipe bakıp "ulan arkadaş sen nasıl bir sevap işledin de bu kızı tavladın" diyebilirsiniz... Abartım yoktur... Bende kızlar konusunda çok seçiciyimdir...

Genellikle geleneksel elbise giyerler... Tek parça ve yere kadar inar... Vücud hatlarını fazlası ile belli eder... Çünkü dar giyinirler... Bunun yanında Türkiyedekinden daha rahat giyinen mini etek, şort, ip askılı bayanda çoktur...

Başlarından yarım silindir şeklinde başlık bulunan bayanlar evlidir.... Bunlar genç bile olsa dönüp bakmayın...

Özellikle yimpaş yakınlarında Türk erkeklerine takılmak için gezinen kız çoktur dikkatli olun... Bunların bazıları polis ile ortak çalışıp sizi tongaya düşürebilir... O zamanda vay halinize... 5.000-10.000 dolar hediye ile kurtulursanız iyidir...

Burada anında deport yani sınırdşının kalktığı söyleniyor... Onun yerine vize züresi sonunda vize vermiyorlarmış... Ne kadar doğru henüz bilmiyorum...

Kadınlara yiyecekmiş gibi bakmayın... Özellikle yanında erkek varken...

DEVAM EDECEK...
bu yazının altına kızların fotosunu koymalıydın

poorwiser
Çırak
Alpi 09

çok güzel olmuş..tecrübeleriniz aktarmanız ..teşekkürler..allah yardımcınız olsun...
sayin alpi 09 bende polimeks firmasiyla idari bolumde calismak icin turkmenistana gidecektim fakat vize basvurumun sonucu 35 gun sonra red cevabi gelmis.Şİmdİ 2.kez baŞvuru yapacaklarini ve bu kez endiselenmemem gerektigini soyluyorlar bana.benim anlamadigim 1. Si red geldi ise ayni belgelerle 2.sinin kabul olmasinin mantigi nedir? Tecrubelerinden faydalanmak istedim cunku red konusunda herhangi bir aciklama da yapmayip direk red yada kabul diyorlarmis.suan cok strestli bir donem geciriyorum.oraya gidecegim diye hazirdaki isimden de istifa ettim ve hala bir umut bekliyorum.vİzede red verirken nelere dikkat ediyorlar ve sansim nedir sence?cevabin icin simdiden tesekkur ederim.

poorwiser
Çırak
sayin alpi 09 bende polimeks firmasiyla idari bolumde calismak icin turkmenistana gidecektim fakat vize basvurumun sonucu 35 gun sonra red cevabi gelmis.Şİmdİ 2.kez baŞvuru yapacaklarini ve bu kez endiselenmemem gerektigini soyluyorlar bana.benim anlamadigim 1. Si red geldi ise ayni belgelerle 2.sinin kabul olmasinin mantigi nedir? Tecrubelerinden faydalanmak istedim cunku red konusunda herhangi bir aciklama da yapmayip direk red yada kabul diyorlarmis.suan cok strestli bir donem geciriyorum.oraya gidecegim diye hazirdaki isimden de istifa ettim ve hala bir umut bekliyorum.vİzede red verirken nelere dikkat ediyorlar ve sansim nedir sence?cevabin icin simdiden tesekkur ederim.

poorwiser
Çırak
Alpi 09 cevabin benim icin cok onemli