Türkmenistanda unutmamanız gereken belkide en önemli konu... Buranın Türkiye olmadığı...Ve buranın kurallarına uymanız gerektiği...
Devletleri hakkında, devlet başkanları hakkında, bürokrasinin işleyişi vb. hakkında asla ve asla konuşmayın... Yolda yürürken yemek yerken asla konuşmayın... Yerin kulağı vardır... Hep şöyle düşünün siz burada misafirsiniz... Ve adamların kurallarına uymak zorundasınız...
Aşgabat hariç şehirlerin pek gelişmediği söyleniyor... Henüz daha Aşgabat dışına çıkmadım...
Aşgabat a burada Ak Şehir diyorlar... Yeni yapılan ve devlet binalarının dışı tamamen beyaz mermer olmak zorunda... Eski yapılarıda yıkıp yeniliyorlar... Bir devlet politikası olmuş Ak Şehir olayı... Mermerler İzmir Kemalpaşadan gelmiş... Ama oradaki yataklar azalınca şu anda başka ülkelere vietnam vb yönelmişler...
ŞEhrin sokakları çok geniş... Özellikle de yeni kentleşen bölge de yollar 3-5 şerit arası ve ayrıca 2 şer şeritte tali yollar var... Her yer asvalt... Yeşil alan... Park... Yeni binalar dışarıdan harika... Özellikle mimari olarak... Beyaz mermerden ve sütünlar var... Bizdeki rezadanslara benziyorlar ama içlerine girmek nasip olmadı...
Ülke oldukça güvenli... Polisler -ki bunlar asker polis silah bile taşımıyor... Özellikle sokaklarda 2 numara yazan konteynerlerde 24 saat nöbet tutuyorlar... UZak durun göz temasından kaçının... ÇEvirirlersede sakin olun... Asla ve asla tartışmayın... İnanın başınızın derde girmesini istemezsiniz...
Eğer aileniz var ise gönül rahatlığı ile getirebilrisiniz... Ben getireceğim...
Her türlü milleti ve dini barındıran bir ülke burası... Türkmen,rus, kazak, azer, iranlı, Türk vb... Türkmenler genelde pek çalımayı sevmeyen insanlar... Bizdeki maraş otu dedikleri şey burada da yaygın... Hatta daha kötüleride var... Ama şu anda maraş otu narkotik suçlara giriyor... Ve cezasından daha çok bu suçtan karakola düşmek istemezsiniz...
Merak edilen konuya gelince...
Bayanlar konusunda çok hassas bir ülke dikkat edin... Burada Türkiyede göremeyeceğiniz güzellikte kızları görebilirsiniz şaşırmayın... Yolda yürürken karşınızdan gelebilir... VE yanında ki tipe bakıp "ulan arkadaş sen nasıl bir sevap işledin de bu kızı tavladın" diyebilirsiniz... Abartım yoktur... Bende kızlar konusunda çok seçiciyimdir...
Genellikle geleneksel elbise giyerler... Tek parça ve yere kadar inar... Vücud hatlarını fazlası ile belli eder... Çünkü dar giyinirler... Bunun yanında Türkiyedekinden daha rahat giyinen mini etek, şort, ip askılı bayanda çoktur...
Başlarından yarım silindir şeklinde başlık bulunan bayanlar evlidir.... Bunlar genç bile olsa dönüp bakmayın...
Özellikle yimpaş yakınlarında Türk erkeklerine takılmak için gezinen kız çoktur dikkatli olun... Bunların bazıları polis ile ortak çalışıp sizi tongaya düşürebilir... O zamanda vay halinize... 5.000-10.000 dolar hediye ile kurtulursanız iyidir...
Burada anında deport yani sınırdşının kalktığı söyleniyor... Onun yerine vize züresi sonunda vize vermiyorlarmış... Ne kadar doğru henüz bilmiyorum...
Kadınlara yiyecekmiş gibi bakmayın... Özellikle yanında erkek varken...
DEVAM EDECEK...