Türkmenistanda Çalışmış/Çalışan Yakını olan Varmı

whimper
Forum Kalfası
Arkadaşlar Merhaba,

Türkmenistan 'da çalışmak üzere güzel bir iş teklifi aldım.
Oldukça değerlendirme yaptım. Ön araştırmalarıma göre bazı sıkıntılar olsa da gitmeme değeceğini düşünüyorum. Derinlemesine araştırmaya yarından itibaren başlıyorum..

Ancak ülke ve sosyal yaşam, Türklere yaklaşımlar vb konularda yaşamış veya yakınları gitmiş olanlar varsa yorumlar benim için altın değerinde şu noktada..

Hızlı ve kitlesel iletişim yolu olarak da forumda konu açmak faydalı olacak diye düşündüm..

Yorumlarınızı beklemekteyim....

şimdiden teşekkürler..

Diamo
Forum Kalfası
eniştem neredeyse 1 yıl olucak orda ve çok rahat parasıda çok iyi gitmende fayda var :)

whimper
Forum Kalfası
eniştem neredeyse 1 yıl olucak orda ve çok rahat parasıda çok iyi gitmende fayda var :)
Aylık harcaması yaklaşık olarak ne kadar tutuyor?
ayrıca kafama takılan bir konu; diktatör bir rejim mevcutmuş orada, çıkabilecek sorunlar ne olabilir?
2002-2008 yıllarında evlerde internet yasaktı, 2008 den beri serbest bırakılmış.
bunlar gözüme çarpan noktalar..

bilgin dahilinde aktarabileceklerini bekliyorum biraz daha ayrıntı bilgi eğer biliyorsan belirtebilirmisin?
ancak moral depoladığın için ilk aşamada teşekkürler =)

Turkiyeden farkı yok mardinle istanbulu karıştır al sana Turkmenistan :)
koptum :D

Diamo
Forum Kalfası
eniştem kaynak işi yapıyo orda aylık geliri türkiyeye göre çok ama çok daha iyi ve insanları bir o kadar iyi ve güzel insanlarmış :)

Kayıtlı Değil
Misafir Üye
whimper türkmenistan

sevgili whimper gittinmi gitmedinmi bilmiyorum bende askerden geldim turkmenistana gitmek gibi bir olanagım olustu aynı dusunceler bendede hakim gittinmi gittiysen soylermisin, ancak bende okurken yine moral depoladım :D

Exaltation
Forum Kalfası
kesinlikle gelir yada gider açısından bir sorun cekmezsın gıtmenı tavsıye edebılırım amcam dan bılıyorum bende :)

metafor24
Çırak
mrb ben elektrk-elektrnk müh olarak gittim 3 ay kaldım şantiye şefi idim deport oldum:D öok iii bilirim herşeyini:D:D:D

kocero40
Forum Kalfası
ben gitmedim ama giden tanidiklarim var aradiginiz herseyi fazlayla bulursunuz hatta aramadiklarinizi bile:D

lordoktay
Hızlı Çırak
Çok fazla sıkıntı çekmezsin ama Türkiyemiz gibi de olamaz.Yemekler pis tabi heryerde deyil güzel restoranlar, Türk restoranlarıda var.Ama gideceğin şehirde çok önemli.Kırgızistan,tacikistan falan Türkmenistanın yanında köy gibi kalır.Genelde %99 İnşaat işiyle uğraşıyo bizim Türkler.İyide para biriktirirsin.

deserter-06
Çırak
uçkuruna düşkünlerin gitmesi tavsiye olunmaz iş üstünde türkleri yakalamak için can atan polisleri ve gizli teşkilatları var.aşkabat harici başka bir yeri gelişmemiş

whimper
Forum Kalfası
sevgili whimper gittinmi gitmedinmi bilmiyorum bende askerden geldim turkmenistana gitmek gibi bir olanagım olustu aynı dusunceler bendede hakim gittinmi gittiysen soylermisin, ancak bende okurken yine moral depoladım :D
walla işin geçmişini anlatayım,

türkmenistan seçeneğimin yanında giresunda bir baraj inşaatı seçeneğim oldu büyük bir firmada..

Ben Türkiyeyi - şehir dışını tercih ettim.. Aldığım para Türkmenistana göre biraz daha azdı..
6 ay tecrübem oldu.. Türkiye tercihim ise;

En azından bildigim bi yerde olurum, cok bunalırsam atlar dönerim, ailemle iletişimim daha rahat olur ve Türkiye için de hizmet vermiş olurum dedim..

Sonuç ve şimdiki düşüncelerim;

Para için çalışıyoruz.. Gidip yine zor koşullarda çalıştım, para kazandım ancak 6 ay dağda yaşadım.. 6 ay sonra iş bitince kendi rızamla işten ayrılıp şehir yaşantısına dönmek istedim.. Akşam 1 saat insan içinde çay kahve içme özlemi ile..
Bugün işsizim.. Az maaşa işe girmemeye direniyorum.. İstanbul piyasasına baktığınızda 1500 TL ye mühendis çalıştıran ve bunu yapmaya çalışan işveren mantığına ettiğim küfür cabası ve Türkiye 'nin mevcut durumu içler acısı.. Üstelik 2 haftada 1 gün tatil ve sabah 7.30 aksam 6-7-8-9 belli değil.. yol yemek vermemeleri de cabası... yok böyle bişi..

Gerekirse mesleğimden vazgeçip, çok daha uç noktalarla ilgilenirim mesleğimin en azından altımda arabam, yemek ve cep tel ile birlikte o maaşı alabilir, işe gidiş geliş saatlerim belli olabilir.. şu anda en azından eski çalıştığım şirkete bu koşullarda girme şansım hala var =) tek tesellim bu..

Türkmenistana gitseydim 6 ay dayanırdım.. aradaki 1000 TL maaş farkı 6 ayda 6000 TL cebimde kalırdı.. Yine zor olurdu yine belki bunalırdım bilmiyorum. ama en kötü sonuçta dahi cebim daha dolu olurdu =)

Gitmeyi planlayan arkadaşlar gideceği şirketten emin ise tereddütsüz gitsinler derim ben.. Düşüncelerim farklıydı ben gitmedim, gitseydim belki de daha iyi olcaktı..

tutas_tee
Daimi Üye
benden sana tavsiye hic gelme cok zor burada para biriktirmek burda hersey yasak ve pahali bir yer kamptan disari ciksan para su gibi gidiyor ister istemez biur yerlerde yiyip iceceksin dusun en kotu sigara 25 manat ve bu turk parasiyla 20 lira felan yapiyor gerisini sen hesap et.cok zorlanirsin.ama ben kamptan cikmam sigara icki kullanmam diyorsan gel o zaman rahat edersin...

- Yönetici düzenlemesi: :
alpi_09
En istikrarlı üye
Arkadaşlar konuyu hortlatmam gerekli...

Türkmenistana gidecem...

Uzun vadeli iş/işler...

5-10 sene arasında çalışacam...

Ailemide götürecem...

10 senelik mühendisim...

İş şantiye işi...

5000 $ maaş + 1000 $ ev yardımı veriyorlar...

Sorularıma gelince...

- Maaş ederinde bir değer mi...

- Yaşam pahalımı ucuzmu... Bana konustuğum şirket ayda en az 3500 $ kenara atabilirsin hayat çok ucuz dediler... Gerçekliği varmı...

- İnsanları nasıl yabancılara nasıl bakıyorlar...

- Kiralık ev fiyatlar ve komuşuluk ilişkileri nasıl... Ben çalışıyorken ailemin evde kalmasında sıkıntı olurmu...

- Hava şartları nasıl...

Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim...

Altunizade
Forum Ustası
Alpi burdan daha kötü olamaz sonuçta :)

Ben biraz araştırmıştım, zamanında rüşvetin cidi seviyelerde olduğunu ögrenmiştim.

Evet para biriktirme olasılığın çok fazla, ailen ile gidiyorsan hele hele tadından yenmez, eve geldiğinde sıcak bir kap yemek bile hayli hayli iyi olur.

Keşfetmeyi seviyor isen ve bu tarz farklılıladan ve yeniliklerden hoşlanıyor isen sorun yok.

Türkmenistandan ziyade, çalışmayı yada çalışmak için gideceğin firmayı iyi araştırmanı öneririm.

Selamlar..

WaRDoktor
Elit Üye
Türkmenistan'a giden iyi yatırımla dönüyorlar genelde , baskıcı bir ülke galiba duyduğum kadarıyla...