Yasaklı Vahdettin kitabı basılacak [YazarNecip Fazıl Kısakürek]

Durum
Yanıtlara kapalı.
gokhan32
Forum Kalfası
Necip Fazıl Kısakürek’in yasaklı kitabı “Vatan Haini Değil-Büyük Vatan Dostu Vahidüddin” yeniden basılıyor.
Necip Fazıl'ın yasak kitabı Vahdettin tartışmalarına farklı bir boyut getiriyor. Resmi tarihi yalanlayan kitap için oglu Mehmet 'bedeli ne olursa olsun basacağım' diyor.

Necip Fazıl Kısakürek’in yasaklı kitabı “Vatan Haini Değil-Büyük Vatan Dostu Vahidüddin” yeniden basılıyor.

Bu kitap nedeniyle Kısakürek, 1983 yılında hapse girecekken 79 yaşında vefat etmişti. Vahdettin’i savunduğu için mahkûm olarak ölen Kısakürek’in söz konusu kitabı, hâlâ yasaklılar listesinde. Kısakürek’in oğlu ve Büyük Doğu Yayınları’nın sahibi Mehmet Kısakürek, kitabı bedeli ne olursa olsun basacağını söylüyor.

“Vatan Haini Değil-Büyük Vatan Dostu Vahidüddin” isimli kitabı Kısakürek, 1968 yılında yayınlamıştı. Kitap daha önce araştırma dizisi olarak Bugün gazetesinde yayınlandı. Birinci baskısı tükenmek üzereyken toplatıldı ve hakkında takibat başlatıldı. Kitabı incelemek üzere bir bilirkişi oluşturuldu. Bilirkişi, ‘Kitapta söylenenler hayal ürünüdür, ama herhangi bir suç unsuru yoktur.’ diye rapor verdi.

Kurtuluş Savaşı’nı Vahdettin’in başlattığını anlatıyor

Necip Fazıl, 'Vatan Haini Değil-Vatan Dostu Vahidüddin' adlı kitabında, resmi tarih tezinin aksine Kurtuluş Savaşı'nı, Sultan Vahdettin'in başlattığını yazıyor. Yaklaşık 300 sayfa olan eserde, Sultan Vahdettin'in, Mustafa Kemal Atatürk'e yüklü miktarda para yardımı yaparak Anadolu'ya gönderdiği anlatılıyor. Vahdettin'in, Anadolu'da başlayan kurtuluş hareketinin başarıya ulaşması için İstanbul'da ulemayı toplayarak nasıl dua ettirdiği de kitapta ayrıntılarıyla yer alıyor.

Ankara, ikinci bir bilirkişi heyeti tayin etti. Bu heyetten de benzer bir rapor çıkınca, Kısakürek 1971’de beraat etti. 1972 yılında beraat kararı Yargıtay tarafından temyiz edildi. 1973’te mahkumiyet kararı çıktı. 1974’te Af Kanunu, olayı askıya aldı. 1975 yılında kitap yeniden basıldı. Yine takibat başlatıldı. 1976’da, üçüncü baskı yapıldı. 1977’de yeniden toplatma kararı alındı ve takibata geçildi. 1979’da üçüncü kez bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. 1980 yılında dördüncü bir bilirkişi teşkil edildi. Heyetler, kitapta suç unsuru bulunmadığı yönünde rapor verdi.

12 Eylül darbesinden sonra Necip Fazıl ile ilgili mahkumiyet kararı 1982 yılında Yargıtay tarafından onandı. Fakat, kararın infazı 4 ay tehir edildi. Aynı yıl içerisinde Adli Tıp Kurumu, Necip Fazıl’ın Anayasa’da öngörülen cezanın affı şartlarını haiz olduğu yönünde dönemin Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren’e bir rapor verdi. Ancak Evren, Necip Fazıl’ı affetmedi; Atatürk’ün hatırasına neşren hakaret edildiği gerekçesi ile verilen cezasın infazı yönünde talimat verdi.

Necip Fazıl, 1983 yılında hapse girmesine az bir zaman kala vefat etti. Deyim yerinde ise son padişah Vahdettin’i savunduğu için mahkûm olarak öldü. Kısakürek’in kitabı, hâlâ yasaklılar listesinde bulunuyor.

Necip Fazıl’ın oğlu Mehmet Kısakürek, babasının tartışmalı kitabını yeniden basmaya hazırlanıyor. “Bedeli her ne olursa olsun, kitabı yayınlayacağım.” diyen Kısakürek, Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde hâlâ kitap yasaklamalarından söz edilmesinin hata olduğunu söylüyor.

Bu kitap nedeniyle Kısakürek, 1983 yılında hapse girecekken 79 yaşında vefat etmişti. Vahdettin’i savunduğu için mahkûm olarak ölen Kısakürek’in söz konusu kitabı, hâlâ yasaklılar listesinde. Kısakürek’in oğlu ve Büyük Doğu Yayınları’nın sahibi Mehmet Kısakürek, kitabı bedeli ne olursa olsun basacağını söylüyor.

“Vatan Haini Değil-Büyük Vatan Dostu Vahidüddin” isimli kitabı Kısakürek, 1968 yılında yayınlamıştı. Kitap daha önce araştırma dizisi olarak Bugün gazetesinde yayınlandı. Birinci baskısı tükenmek üzereyken toplatıldı ve hakkında takibat başlatıldı. Kitabı incelemek üzere bir bilirkişi oluşturuldu. Bilirkişi, ‘Kitapta söylenenler hayal ürünüdür, ama herhangi bir suç unsuru yoktur.’ diye rapor verdi. Ankara, ikinci bir bilirkişi heyeti tayin etti. Bu heyetten de benzer bir rapor çıkınca, Kısakürek 1971’de beraat etti. 1972 yılında beraat kararı Yargıtay tarafından temyiz edildi. 1973’te mahkumiyet kararı çıktı. 1974’te Af Kanunu, olayı askıya aldı. 1975 yılında kitap yeniden basıldı. Yine takibat başlatıldı. 1976’da, üçüncü baskı yapıldı. 1977’de yeniden toplatma kararı alındı ve takibata geçildi. 1979’da üçüncü kez bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. 1980 yılında dördüncü bir bilirkişi teşkil edildi. Heyetler, kitapta suç unsuru bulunmadığı yönünde rapor verdi.

12 Eylül darbesinden sonra Necip Fazıl ile ilgili mahkumiyet kararı 1982 yılında Yargıtay tarafından onandı. Fakat, kararın infazı 4 ay tehir edildi. Aynı yıl içerisinde Adli Tıp Kurumu, Necip Fazıl’ın Anayasa’da öngörülen cezanın affı şartlarını haiz olduğu yönünde dönemin Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren’e bir rapor verdi. Ancak Evren, Necip Fazıl’ı affetmedi; Atatürk’ün hatırasına neşren hakaret edildiği gerekçesi ile verilen cezasın infazı yönünde talimat verdi.

Necip Fazıl, 1983 yılında hapse girmesine az bir zaman kala vefat etti. Deyim yerinde ise son padişah Vahdettin’i savunduğu için mahkûm olarak öldü. Kısakürek’in kitabı, hâlâ yasaklılar listesinde bulunuyor.

Necip Fazıl’ın oğlu Mehmet Kısakürek, babasının tartışmalı kitabını yeniden basmaya hazırlanıyor. “Bedeli her ne olursa olsun, kitabı yayınlayacağım.” diyen Kısakürek, Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde hâlâ kitap yasaklamalarından söz edilmesinin hata olduğunu söylüyor.

Kurtuluş Savaşı’nı Vahdettin’in başlattığını anlatıyor

Necip Fazıl, 'Vatan Haini Değil-Vatan Dostu Vahidüddin' adlı kitabında, resmi tarih tezinin aksine Kurtuluş Savaşı'nı, Sultan Vahdettin'in başlattığını yazıyor. Yaklaşık 300 sayfa olan eserde, Sultan Vahdettin'in, Mustafa Kemal Atatürk'e yüklü miktarda para yardımı yaparak Anadolu'ya gönderdiği anlatılıyor. Vahdettin'in, Anadolu'da başlayan kurtuluş hareketinin başarıya ulaşması için İstanbul'da ulemayı toplayarak nasıl dua ettirdiği de kitapta ayrıntılarıyla yer alıyor

EnVeR
Forum Ustası
ne zaman basımı yapılacak acaba merak ettim....

her zaman ilgimi çekmiştir yakın tarih ;)

metatron
Super Moderator
Site Yetkilisi
1. konu kitap bölümüne taşınmıştır..

2.vahdettin ile ilgili bilgi mustafa kemal tarafından nutuk'ta veriliyor.. büyük harfle yazıyorum..

BÜYÜK SAVAŞIN UZUN YILLARI BOYUNCA MİLLET YORGUN VE FAKİR BİR DURUMDA .MİLLETİ VE MEMLEKETİ 1.DÜNYA SAVAŞINA SÜRÜKLEYENLER,KENDİ HAYATLARINI KURTARMA KAYGISINA DÜŞEREK MEMLEKETTEN KAÇMIŞLAR. SALTANAT VE HİLAFETMAKAMINDA OTURAN VAHDETTİN VAHDETTİN VAHDETTİN VAHDETTİN VAHDETTİN SOYSUZLAŞMIŞ ŞAHSINI VE BİR DE TAHTINI KORUYABİLECEĞİNİ HAYAL ETTİĞİ ALÇAKÇA TEDBİRLER ARAŞTIRMAKTA. DAMAT FERİT BAŞKANLIĞINDAKİ HÜKÜMET ACİZ HATSİYETSİZ VE KORKAK.YALNIZ PADİŞAHIN İRADESİNE BOYUN EĞMEKTE VE ONUNLA BİRLİKTE KENDİLERİNİ KORUYABİLECEKLERİ HERHANGİ BİR DURUMA RAZI ORDUNUN ELİNDEN SİLAHLARI VE CEPHANESİ ALINMIŞ VE ALINMAKTA........"

vahdettin'in ingilizlerden sığınma talebi..

türkçesi:
Dersaadet İşgal Orduları Başkumandanı
General Harington Cenaplarına

İstanbul’da hayatımı tehlikede gördüğümden İngiltere devlet-i fahimanesine iltica ve bir an evvel mahall-i ahare naklimi talep ederim efendim. 16 Teşrinisani 1922.

Halife-i Müslimin

Mehmed Vahidettin

ATATÜRK VE ARKADAŞLARI HAKKINDA

PADİŞAHÇA VERİLEN İDAM FERMANI

türkçesi:
Dosya Tasnifi
Harbiye-Divan-ı Harp

DOSYA No : 70

Harbiye Nezareti

Adliye-i Askeriye Dairesi

Şube :

Adet : 705

PADİŞAH BUYRUĞU

Mehmet Vahidüddin
(ONAY)

Kuvayı Milliye adı altında çıkardıkları fitne ve fesatla, anayasaya aykırı olarak halktan zorla para toplamak, asker almak, bunun aksine hareket edenlere işkence ve eziyet ederek şehirleri yakıp yıkmaya kalkışmak suretiyle iç güvenliği bozanların tertipçisi oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan, Üçüncü Ordu Müfettişliğinden alınarak askerlik mesleğinden çıkartılmış bulunan Selanikli Mustafa Kemal Efendi, Eski yirmi yedinci fırka kumandanı miralaylıktan emekli İstanbullu Kara Vasıf Bey, Eski yirminci kolordu kumandanı Mirliva Salacaklı Fuat Paşa ile Eski Vaşington elçisi ve Ankara milletvekili Midillili Alfred Rüstem ve sıhhiye eski müdürü İstanbullu Doktor Adnan Bey ile Üniversite Batı Edebiyatı eski öğretmeni Halide Edip Hanımın, ayrıntıları 11 Mayıs 1336 (1920) tarihli ve 20 numaralı karar tutanağında yazılı olduğu üzre, Mülkiye Ceza Kanunu’nun kırk beşinci maddesinin birinci fıkrası delaletiyle elli beşinci maddesinin dördüncü fıkrası ve elli altıncı maddesi uyarınca, sahip oldukları askeri ve mülki rütbe ve nişanlarla, her türlü resmi ünvanlarının kaldırılmasına ve idamlarına, halen firarda bulunmaları dolayısıyla kanun hükümleri gereğince mallarının haczedilerek, usulüne göre idare ettirilmesine dair İstanbul bir numaralı sıkıyönetim mahkemesi tarafından gıyaben verilen hüküm ve karar, ele geçirildiklerinde tekrar yargılanmak üzere tasdik edilmiştir.

Bu Padişah Buyruğu’nu yürütmeye Harbiye Nazırı görevlidir.

24 Mayıs 1336 (1920)

Sadrazam ve Harbiye Nazırı Vekili

DAMAT FERİD

- Yönetici düzenlemesi: :
bt_2
Forum Kalfası
:) Bizde var bu kitap zaten tamamını okuyamamıştım, sınavlardan sonra okuyayım hemen, sağol hatırlattığın için;)

henry_99
Forum Ustası
Kurtuluş savaşını vahdeddin başlatmış vay be ilginç çok ilginç hem de
Mustafa Kemal başlattı diye bilirdim ama öyle değilmiş demek
Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan, yapana sadık kalmazsa değişmeyen gerçek, insanlığı şaşırtacak bir nitelik alır

xthief
Forum Kalfası
Allah rahmet eylesin. Nazım hikmet için o kadar ağıtlar yakanlar Halife Vahidettin için vatan haini diyorlar. Vahdettin vatan haini ise Nazım Hikmet de hainden beterdir.
Vahdettin en azından osmanlı devletinin padişahı idi yanlışları olmuş olabilir. Nazım hikmet de Atatürk e hakaret ve küfürler eden şiirler yazmıştır. Yazdığını bile bile Atatürkçülüğün yanında nazım hikmetin ne işi vardır.

Kitap basılabilse keşke. Paylaşım için teşekkürler.

alpi_09
En istikrarlı üye
yapma yın dostlar bu ülkede kimleri savunuyorlarda kimsenin sesi çıkmıyor... bir Osmanlı padişahını savunmuşlar çokmu... bence azda olsa bunu hak ediyor...

EnVeR
Forum Ustası
yapma yın dostlar bu ülkede kimleri savunuyorlarda kimsenin sesi çıkmıyor... bir Osmanlı padişahını savunmuşlar çokmu... bence azda olsa bunu hak ediyor...
Yok alpi ne diyorsun o hiç birşeyi haketmiyor...

Eğer parasızlıktan alamadığı ilaçların reçetesinin yerine yastığının altında Kaşıkçı elması çıksaydı giderken hazineyi silip süpürseydi o zaman senin dediğin olurdu ;)

Vahdettin’in ölüm haberi geldiğinde Atatürk, "Çok namuslu bir adam öldü. İsteseydi Topkapı’nın bütün cevahirini götürür ve öyle bir ordu kurup geri dönerdi ki.." dediğini bize tarih hocamız söylemişti....

:) Bizde var bu kitap zaten tamamını okuyamamıştım, sınavlardan sonra okuyayım hemen, sağol hatırlattığın için;)
bt_2 eğer ben bulamazsam kitabı okuyunca bana göndersene :)

metatron
Super Moderator
Site Yetkilisi
yukarda belgeleriyle sundum.. belgelerle konuşuyorum ben, belgelerin dışında , gördüğüm rüyalarla değil..

vahdettin vatan hainidir. eveti ben belgelerini açıkladım, değil diyenler de bi zahmet , kanıtsız bir şey iddia edeceklerine, kanıtlarını sunsunlar..

bekliyorum..

Ñïghtwât©H..
Forum Ustası
yanlış hatırlıyor olabilirim yanlışsa düzeltin:)

Atatürk, Vahdettin ile görüşmesinden sonra şu yorumu yapmış;

"Memleketin durumundan bi-haber, biradere bilader diyen, dik oturmasını beceremeyen kendi halinde bir adam"

EnVeR
Forum Ustası
yukarda belgeleriyle sundum.. belgelerle konuşuyorum ben, belgelerin dışında , gördüğüm rüyalarla değil..
Onlar rüyalar değil yorumlar...

Eğer hiçbirşeyi sorgulamadan sadece okuğun kitabı ezberlemek herşeye bedelse o zaman ilkokul öğrencileriyle tartış bence çünkü onlar hiçbirşeyi sorgulamaz sadece gördüklerini tekrar eder...

Mesela giderken hazineyi boşaltmama sebebi ne acaba?
Mesela İngilizlere sığınırken neden tüm servetimle naklimi talep ederim yerine sadece naklimi talep ederim dedi...

Veya verilen yetkiler neden Atatürk'ü Osmanlı tarihinde sadece Köprülü Mehmet Paşa’ya verilen yetkilerle donattı?

Veya bak senin verdiğin kaynakta İstanbul bir numaralı sıkıyönetim mahkemesi tarafından gıyaben verilen hüküm ve karar, ele geçirildiklerinde tekrar yargılanmak üzere tasdik edilmiştir. ölüsünü getirene şu kadar altın vermek yerine tekrar yargılanma şartı koydu Bu idam kararında İngiliz baskısı olabilir mi?

Eğer sen hala ben belgelerimi sundum bu yorum yapmak istemiyorum "- Vahdettin haindir" "-Vahdettin haindir" "-Vahdettin haindir" diyorsan yapacak birşey yok...

alpertunga.
Forum Ustası
metatron kendi çizgisini çizmiş.ona birşey demeyin bence.
o kendi doğruları üzerine var olduğunu sanıyor.üzgünüm metaron ama sen akılcıl değil,nefsi hareket ediyorsun. sen klasik bir solcu örneğisin.

metatron
Super Moderator
Site Yetkilisi
metatron kendi çizgisini çizmiş.ona birşey demeyin bence.
o kendi doğruları üzerine var olduğunu sanıyor.üzgünüm metaron ama sen akılcıl değil,nefsi hareket ediyorsun. sen klasik bir solcu örneğisin.
bu forumda kaç bin tane post'um var.. bana bir tane ama bir tane ispatlayamadığım bir iddiamı getirir misin bu post'ların içinde.. ??

dedim ya, kaynak, ispat verdim burada.. bişey söyleyecekseniz siz de kendi kaynaklarınızı vererek söyleyin.. aksi taktirde insanların ciddiye almasını beklemeyin..

emir_bey
Çırak
kimlerin sana verdiği belgeler bunlar merak ettim.programlanmış bir tarih okuyoruz gibi gelmiyor mu size de.kim hazırlamış yada soy ağaçları neden yakılmış kimse bilmiyor.dünyanın en kıymetli kitap arşivini yangınlarla yok ettileristanbul da siz hala onun bunun akşam oturup yazdıklarını belge sayıyorsunuz.vahdettin'e hain diyen zaten hainliği kabul etmiştir.ki atatürkte ilk yıllarda istanbuldan kaçan hanedan ailesine kucak açmamış mıdır. şu çılgın türkleri okuyun göreceksiniz.sadece karşı çıkmak için değil bilerek yapın bu antitezlerinizi...ki osmanlıyı da yıkan ve bizide oyalayan hep içimizdeki bu zihniyet değil midir.

MiralayTr
Daimi Üye
kimlerin sana verdiği belgeler bunlar merak ettim.programlanmış bir tarih okuyoruz gibi gelmiyor mu size de.kim hazırlamış yada soy ağaçları neden yakılmış kimse bilmiyor.dünyanın en kıymetli kitap arşivini yangınlarla yok ettileristanbul da siz hala onun bunun akşam oturup yazdıklarını belge sayıyorsunuz.vahdettin'e hain diyen zaten hainliği kabul etmiştir.ki atatürkte ilk yıllarda istanbuldan kaçan hanedan ailesine kucak açmamış mıdır. şu çılgın türkleri okuyun göreceksiniz.sadece karşı çıkmak için değil bilerek yapın bu antitezlerinizi...ki osmanlıyı da yıkan ve bizide oyalayan hep içimizdeki bu zihniyet değil midir.
:mad: :mad: Böyle iyi.. her önüne gelen tarih yazıyor. Sende beğenmemişsin anlaşılan. Şu tarihi bir de sen yaz da bilgilenelim. 2-3 cümle bir şey yazmışsın onda bile çelişki var. Hem programlı tarih diyorsun hem çılgın türkler i oku görürsün diyorsun. :D

ESTERGON
Genel Moderator
Arkadaşlar, konu çok ilgimi çekti, iki satır yazmadan edemeyeceğim. :)
Tarihi bir olay veya kişilikten bugün söz ederken, o günün şartlarını göz önünde
bulundurmamız gerekiyor.

Buna rağmen bugüne yansıyan tarih, tam olarak yaşanmış tarih değildir.

Tarih, galiplerin başarı hikayesidir.

Mesela, Hitler başarılı olsaydı, Nazizm dünyanın en geçerli ideolojisi olacaktı.

Konu yerine tarih felsefesiyle ilgili yorumlarım umarım sizleri sıkmamıştır.

Mesajıma daha önce başka bir vesile ile yazdığım satırlarımla son vermek istiyorum.

(Tarih, "ben geçmişimde sadece şunları kabul ederim ama şunları kabul etmem"
mantığı ile yorumlanamaz.
Tarih bir bütündür. Bugün kabul etmediğiniz yada bugünkü değerlere ters bulduğunuz
bölümleri de sizin tarihinizdir.)

Durum
Yanıtlara kapalı.