Yeni Bir Bilgisayarla Evlenmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

By ToNiK
Misafir Üye
Merhaba Wardom sakinleri :) .

Bu konuda sizlere yeni bir bilgisayar alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, normal tüketicileri hangi yanlışlara düştüğünü ve neleri eksik yaptığını anlatacağım.



- BİLGİSAYAR TOPLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER -

Öncelikle yeni bilgisayar alırken kafanıza ne istediğinizi bilmeniz ve buna göre parçaları düşünmeniz gerekir.

Örnekleri ele alalım ;

1-) Firma bilgisayarı : Bir firma için bilgisayar toplayacaksanız önceliğiniz her zaman firmanın yapısına göre bilgisayarı toplamaktır.
Bir grafik firması ile sıradan muhasebe işi yapan firmalar arasında farklar vardır.

Firmalar : Genellikle Excel, Words, Office gibi sıradan yazılımlar kullanırken RAM ve İşlemciye ihtiyaç duyar. Bunlarda çok yüksek performanslı şeyleri düşünmezler. Orta düzeyli Celeron'dan yüksek bir sistem hayli hayli işlerini görür. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki o bilgisayar yıllarca size hizmet edecek. Bu yüzden ileriye dönük düşünmek gerekir. "Bu bilgisayar beni ne kadar idare eder? - Herhangi bir arızada onarımı kolay mıdır? - Elektrik maliyeti ne kadardır?" gibi sorular sormak mantıklıdır.

Grafik Firması : Grafik firmasının olmazsa olması isminden de anlaşılacağı gibi ekran kartıdır. Genellikle "GTX Titan III alayım bitsin gitsin. - Radeon R9 alayım beni götürür." gibi şeyler düşünmek çok yanlıştır çünkü bunlar oyun üzerine kurulur OtoClock içerikli voltaj aralığı yüksek ve performans açısından çok güçlüdür. Bazı bilgisayar sistemlerinde çift PSU kullanımı bile gerektiriyor.
Eğer böyle bir firmanız varsa yapmanız gereken öncelikle şudur ;
"PixelRate düzeyi iyi mi? - Görüntü çıkışı HDMI mı? - Maximum çözünürlük ne kadar? - Donanımlar CrossFire yada SLI için elverişli mi?" gibi sorular sormak gerekir. Bir çok grafik alanında işlem göstereceği için SLI ve CrossFire destekli sistemler kurmaları daima mantıklıdır.

GC (Gamer's Computer) - Oyuncu Bilgisayarı :

Bu konuda bir çok şey devreye girer. Profesyonel bir oyununcunun dikkat etmesi gereken bir çok unsur vardır. Ana kartın MHZ aralığı, RAM'lerin değerleri ve frekans derecesi, ekran kartının DX desteği, görüntü kalitesi ve bunun gibi şeyler. Bunları sıralandıralım ;

Öncelikle bir oyuncunun yapması gereken ne düzeyde bir bilgisayar istediğidir. Kafasındaki oyunu belirledikten sonra ilk iş ana iskelet yani kasanın boyutunu düşünmektir. Sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun Small Tower yada Cube'da oyun oynamanız mümkün değildir çünkü yeterli fan sirkülasyonu sağlanmayacaktır. O yüzden Full Tower zorunluluktur.

1-) Kasa Ebadı (Cube - Low - Middle veya Full Tower).
2-) Ana Kart değerleri - Arabellek Miktarı - UEFI BIOS Desteği - MHZ Aralığı - Kaç Adet slot olduğu ve işlemci soket tipi.
X-) İşlemcinin Nesli - Arabellek Miktarı - Soket Tipi - MHZ Aralığı - Çekirdek Başına Düşen Yük
3-) Ekran kartının işlemciyle uyumluluğu - Paylaşımlı-Paylaşımsız olup olmadığı - BitRate ve OcGenius Desteği.
4-) HDD veya SSD - Arabellek Miktarı - Kapasitesi - RPM Dönüş Hızı - SATA 3.0 Desteği - WD (Renk).
5-) RAM Kapasitesi - MHz Aralığı - Çoklu Modülde Sağlayacağı Performans Artışı
6-) DVD-RW Okuma-Yazma Hızı.
7-) LED Aydınlatma (Kasa İçin Görebilmek İçin.)
:cool: USB'ye Takılacak Donanımların Voltajları (Işıklandırmalı Sistemlerde Değişkenlik Gösterir.)
9-) En son tüm değerlere uygun PSU. Çünkü PSU yetersiz güçte sistemi yakar yada bilgisayara zarar verir.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak alırsanız sisteminiz tertemiz ve hız canavarı olur.


- EN ÇOK UNUTULANLAR -

Açıkcası doğruyu söylemek gerekirse kendini ultra bilen kullanıcılar tüm sistemi toparlar ve eve döner. Sonra bir de ne görsün?
Canavar diye aldıkları bilgisayarın ağzı yok :eek:! DVD-RW almayı unutmuşlar. N'apalım geri dönüp alsınlar artık.

En çok sistem toplamasında DVD-RW'ın unutulması var. Bunun yanı sıra hatırlatmadığınız sürece Kasa almak ve PSU unutmak, monitör almayı unutmak var.

Peki neden bunlar unutuluyor ona değinelim ;

Bunların unutulmasının sebebi bilgisayara güç vermeyeceğini düşünmek ve göz önünde olmaması. Aslında bunlar eksik kaldığı zaman bilgisayarın hiçbir anlamı yok.

Bilgisayar kasası en temel şeydir. Bir kasa içinde sirkülasyon alanı yoksa 500 tane de fan taksanız o sistem soğumaz. Bu şeye benziyor ; Huniyi ters tutun, ince yer yukarı gelsin oradan su dökün alttan bolca çıkmasını bekleyin. Ne kadar alırsa o kadar verir.

İkinci olarak PSU'dur. Sisteminiz ne kadar iyiyse o kadar çok elektriğe ihtiyaç duyarsınız. Nasıl siz iş yaparken "Of acıktım ya. Hadi gidip yemek yiyelim." diyorsanız bilgisayarda bunu istiyor. ELEKTRİĞİ!

Üçüncü olarak DVD-RW. Zamanla USB BOOT'ların ön plana çıkmasıyla iyice disketler gibi yok olan DVD-RW sürücüleri aslında çok büyük bir boşluk.

Dördüncü olarakda "görmezden" gelinen monitörler var :) . Çok ironik değil mi?






- MARKA MI DEDİNİZ? -

Aslında marka çok gereksizdir. Günümüzde bir çok firma aynı teknolojik şeyler üzerine çalışmakta. Önemli olan bunlardan hangisinin önde yada geride olduğu değil, sizin amacınıza ne kadar yakın olduğudur. Her marka iyidir diye bir şey yok anlayacağınız.
Bir marka ne kadar bilinse de ne kadar göz önünde de olsa emin olun bir yerlerden eksiği var. Bu durumda bize markadan önce, alacağımız ürünün diğerleriyle uyumunu ölçmek düşüyor.






- BOL KESEDEN FİYATLAR -

Fiyatı yüksek diye iyi olan budur demek yanlış olur. Şunu ele alalım ;

Ati Radeon HD6800 -> 299 TL
Ati Radeon R7 280 -> 260 TL

Önemli olan burada nesil farkı. İkiside aynı oranda kapasiteye sahip olabilir ama içindeki yazılımlar ve üretim teknolojisi çok farklıdır. Bu durumda bize alırken "Yeni nesil mi la bu?" demek düşüyor. Fiyatlar her firmada çok uçuk. O yüzden o an bütçenize uygun bir yeni nesil donanım almak daha mantıklı bir fikir.






- HADİ ŞİMDİ KURALIM! -

Tüm bilgisayarı kusursuzca topladınız! Şimdi sırada işletim sistemini kurmak var. Peki kafanıza göre mi kuracaksınız bu cillop gibi bilgisayara?
Aldığınız ürünlerin kutusuna hiç baktınız mı?
Mesela aldığınız ana kartta "Windows 8 UEFI BIOS" yazıyor. Sizce buna Windows 7 yada XP kurmak mantıklı mı?
Tabii ki değil. Bilgisayar donanımlarınızın nesli ne kadar yeniyse işletim sisteminizde buna göre olmalı. Yani son sistemi kurmanız gerekir.

Tamam Windows 8 kurdum şimdide CD'lerle sürücüleri ve chipsetleri güncelleyelim.

Sakın öyle bir hata yapmayın. Aldığınız CD'ler kim bilir ne zaman basıldı ve o CD'lerin üstüne kadar güncelleme gelmiştir. Her zaman donanı aldığınız zaman CD yerine firmanın sitesinden son güncellemeyi indirip kurun. Eski yazılımlar bilgisayarı köreltir bunu asla unutmayın.






- ELVEDA APAÇİ -

Her şeyimiz tamamlandığına göre şimdi tek yapmanız gereken eski sadık kaldığınız programlara elveda demek. Artık önünüzde yepyeni bir Dünya var. Sisteminize en uygun programları seçmeli ve kaç bit desteği olduğuna dikkat etmeniz gerekir.
En güncel JAVA (Başlata "Check for Updates" yazarak Java güncellemenizi yapın.), Adobe Flash Player'ı indirin. Hepsi bitince de tek yapmanız gereken sistemin stabilitesine önem vermek.

Bilgisayarım yeni asla yavaşlamaz diye düşünmeyin. Şu unutulmamalıdır ki ;

Bilgisayar yavaşlığı sadece donanımsal değildir. Yazılımda işin içindedir.
Virüsler, saçma sapan reklamlar, spamlar, agentler ve daha bir sürü şey bilgisayarı yavaşlatabilir. Bu yüzden güvenilir bir A/V (Anti-virüs) programı, bilgisayar bakım programı önemlidir (Bknz : Advanced Systemcare). Düzenli olarak Disk Birleştirme, Donanım güncellemesi kontrolü, virüs taraması şarttır.

Şunu da unutmayın !

Bilgisayarda önemli olan First Start yani ilk ekranda disk birleştirme yapmak en güveniliridir.

Başlat > CMD :;

chkdsk /c

yada

chkdsk /f yapmak bütün parametreleri günceller.

Her şeyimiz tamam! Şimdi roket gibi hızlanabiliriz :) .

Şunu da unutmayın ki babamın bana en çok yaptığı şeydir ;

"Oğlum bilgisayarı son sistem yaptın internet hala yavaş?! Ne :fuck-8: bilgisayar bu böyle."

Bilgisayar sizin internetinizi hızlandırmaz!

Herkese keyifli forumlar ;) .
 
- Yönetici düzenlemesi: :
By ToNiK
Misafir Üye
Anlatımınız için teşekkürler.Bir daha ki sefere küpe yaparım :)
güzel paulaşım. saolasın.
Güzel ve de faydalı bir konu tşk :) +k
Özellikle yorumlarınız için ben teşekkür ederim :). Sizlere yardımcı olup, daha doğru ve isabetli kararlar alabilmeniz için yardımcı olmaya çalışıyorum.

Günümüz teknoloji koşullarında peş peşe yeni şeyler çıktığı için haliyle insanların kafası karışıyor. Biraz olsun bilgilendirebildiysem ne mutlu bana :) .

Ayriyetten merak ettikleriniz, sorunlarınız için de size yardımcı olabiliriz. Konu açıp sorarak, özel mesaj yoluyla yada profilime mesaj bırakarak da yardım isteyebilirsiniz.

Yardıma her zaman kapım açık ;) .
 
Zer0Toleranc3
Forum Kalfası
Merhaba

Öncelikle iyi geceler.

Şöyle bir sorum olacaktı.

Bilgisayarıma fortmat attıkdan sonra her hangı bır program,exe, ya da chrome da 15 sanıyelık kıtlenme yapıyor ve daha sonra ses cıkıyor ve kendıne gelıyo bılgısayar.

Bılgısayarım asus i5-8 gb ram ve çift ekran kartlı.

Sebebi ne olabılır sizce.

Şimdiden teşekkürler.
 
By ToNiK
Misafir Üye
Öncelikle iyi geceler.

Şöyle bir sorum olacaktı.

Bilgisayarıma fortmat attıkdan sonra her hangı bır program,exe, ya da chrome da 15 sanıyelık kıtlenme yapıyor ve daha sonra ses cıkıyor ve kendıne gelıyo bılgısayar.

Bılgısayarım asus i5-8 gb ram ve çift ekran kartlı.

Sebebi ne olabılır sizce.

Şimdiden teşekkürler.
Tahminimce SLI kullanıyorsunuz.

Yeni formatlanmış sistemlerde sürücü desteği olmadığı için anakartlar ekran kartlarını, chipsetleri falan default olarak algılar. Ekran kartını tam güçte değil onboard VGA modunda algılar. Bu yüzden sistem grafiksel alanlarda donma yapabilir normal bir şey. İsterseniz 4 çarpanlı bir CrossFire bağlantısı yapın yine aynı sonucu alırsınız.
Chipset güncellemeleri de aynı şeye sebep olabilir.

İşletim sistemleri her ne kadar sürücüleri format sırasında yüklese de güncelliği tartışılır. Her zaman kendiniz elle, orjinal siteden son sürümü indirerek kurulum yapın.

Kısacası tek sorun format sonrası sisteminizin ekran kartını onboard VGA olarak görmesinden kaynaklanıyor.
 
Üst