Yurt Dışı Konusunda Yanlış Anlaşılmalar

berkmutlu
Çırak
Arkadaşlar malesef böyle şeylere kanmayın yok senin İngilizce bilmene gerek yok. Git Viyanaya Çek cumhuriyetine Polonyaya Ukraynaya Almanyaya ... Universite okursun hiç zorlanmadan böyle birşey yok... Eğer ingilizcen iyi düzeyde değilse gidersin universiteye 2bin euro kadar bir para verirsin ilk sene dil eğitimi Gittiğiniz ülke ÖRNEK: Çek cumhuriyeti -- Adam size ilk sene hazırlık dil öğretiyor... Yani dilide ingilizce üzerinden öğretiyor. Yani sen sadece Türkçeyle oraya gidersen 2 gün sonra geri dönmek zorunda kalırsın...Buna iddayada girerim giden bir çok arkadaşım var ve çok tanıdıklarım hepsi geri döndüler...Benim ingilizcem şuan iyi ben gitmeyi düşünüyorum.. Malesef arkadaşlarında dediği gibi oranın eğitimi Türkiyeden kat ve kat iyi dünya diploması alıyorsunuz... Ayrıca okullar sudan ucuz Kıbrısta okuyan bir öğrenci yıllık 21 bin para veriyor universiteye masraflar dahil 30 bin'i buluyor... Ama avrupanın ucuz şehirleri=Çek-Polonya-Almanya-Avusturya-Fransa-İtalya-İspanya (Ucuzdan pahalıya doğru saydım) Bu ülkelerde okumak 1 yıllık universite parası sadece 4000 yada 3.500€ civarında yani 6 veya 5 bin tl arasında bir miktar çok fazla gezerim eğlenirim derseniz yıllık orda okumak size 10bin tl'ye patlar ama çok kısıtlı imkanlarla okursanız Size avrupanın bu ülkelerinde okumak 8 binliraya patlıya bilir. Yani 4 sene sonra /Çoğu üniversite 3 yıllık ve 1 yıl dil eğitim(Türkiyedeki hazırlık) 4 sene size yaklaşık 40binliraya patlar... Ama illa 40binle gideceksiniz diye bir kural yok... İlk sene için paranızı biriktirirsiniz gidersiniz eğer anne ve babanız çalışıyorsa 2. sene için size para biriktiri vede sizde İNGİLİZCENİZ üst düzeyse hemen bir işe girersiniz şaka sanmayın maaşlar 1000€'dan başlıyor benim arkadaşım şuan turizm şirketinde Turist gezdiriyor.Burdan gitmeden aptalın tekiydi şimdi aylık 2000€ para kazanıyor vede universitede 2. senesi daha okuyor... Yani yapmanız gereken şey ingilizcenizi süper yapıp oraya gideceksiniz bir işe gireceksiniz universiteye yazılacaksınız çünkü çalışmak için gelenlere vize vermiyorlar eğitim için gidiceksiniz.Okurken çalışıcaksınız. Ailenizi durumu çok iyi olmasada siz her ay kazandığınız bin euro ile geçiminizi çok kolay sağlıyacaksınız. Vede aileniz aldığı maaşla sizin gelecek seneki universite paranızı biriktirecek yani evlatları içinde 1 yıl için 4bin euro 2.500 maaşla çalışan bir aile için çok kolay... BAZİ KİŞİLER DENKLİKTEN BAHSETMİŞ: Bu konuyuda çok araştırdım...Avrupada universiteler dershane mantığı gibi işliyor... Eğer siz gidipte orda universite ucuz ben okurum kalırım geçerim diyorsanız çok yanılıyorsunuz. Adam 2 sene kaldın mı seni ülkesinden şutluyor.Öncelikle denklikle ilgili yapmanız gereken şey gideceğiniz universiteyi iyi seçmek ve Avrupa birliğinin üniversitesimi bakmak her avrupa bir. uni.si Türkiyede denkliği olan universitelerdir. Mesela polonyada bir universite yıllık 4.500€'luk o çok eski bir universite o universiteyi bitirdiğinizde OTDÜ mezunu olmuş sayılıyorsunuz Türkiyede :) Yani bir OTDÜ'lüden iş bulma imkanınız kat ve kat fazla... O dediğim universite dünya universiteleri arasında ilk 200. sırada fakat şuan ki OTDÜ'ye baktığımızda ilk 500 arasında bile yok malesef :) Ama şunu belirteyim bu universiteler okumak hiçte kolay değil arkadaşlar : SİZE BİZİM ÜLKENİN UNİVERSİTE MANTIĞINI AÇIKLIYAYIM::::

Türkiye: Bir universite sınavı vardır.Öğrenciler lise boyunca robot misali bu sınava hazırlanır hazırlanır. Hiç bir şekilde bir el becerisi spor aktiviteleri vs. vs. etkinliklerden uzak iyi bir universite kazanmak için çalışılır.Çalışmayanlar liseyi bitirir kızlar evlenir erkekler bazen iş bulur bulanlar 1 binlira maaşlar hayatlarını sonuna kadar köle gibi çalışır. Bulamayanlar hırsız katil olur. Eğer ki çok çalıştınız herşeyden çektiniz kendinizi gençliğiniz öldü... YGS ve LYS denin iki tane süper sınav var :) Girersiniz bu sınava gereksiz ıvır zıvır palavralardır bunlar(KISACA AVRUPA SINAV SİSTEMİ=Arkadaşlar avrupada sınavlar güncel konular üzerinden yapılır matematik bizim ülkeyle aynı olup universite sınavında 8. sınıf konuları sorulmaktarıÖR:Şuan ki amerikan başkanı kimdir veya bilmem ne bankasının açılımı gibi güncel sorular sorulmaktadır.) Tabi biz çok zekiyiz ya coğrafya Türkçe Tarih matematik hepsini yapmamız istenir...Ve malesef anlamıyan kişiler ayırlır gider ve kaybolur neden mi ? Çünkü o gidenlerden çoğu ressam müzizyen olucağı yere lisede eşşek gibi dersaneler her sene 2 binlira verilmiş özel dersler verilmiş kişilerdir Ama hiç bir başarı göstermedikleri için artık dışlanırlar. GELELİM universiteyi kazananlara 4 sene laylaylom universite okursunuz sınavlarda kopya çekersiniz. Sınav final haftaları çalışırsınız geçersiniz oleyy bitti universite :) EE ne oldu elde var 0 sadece öğreneceğin bir dil vardı oda ingilizce oda çoğu kişi yarım yamalak öğrenir bazıları öğrenir :) EE tamam biliyorsunuz bunları: Sırada KPSS Denen bir sınav geliyor karşınıza :) Yine sınava giriyorsunuz başaramıyorsunuz 1 seneniz gidiyor... Bu böyle devam ediyor yani kısacası Türkiyede universite okumak çok kolay ama universite bittiğinde bildiğin şeyler =0=

Gelelim AVRUPADA EĞİTİM: Avrupaya gittiniz belli bir miktar paranız lisede öğrendiğiniz ingilizceniz veya bir kursa (Lisede ingilizce öğrenmek 1 kişiyle 10 katlı bina yapmak gibi birşey ) ben şahsen kursa gittim :) Öğrendiyseniz ailenizin gelir düzeyide biraz iyiyse gidersiniz avrupaya yeni bir hayat yeni insanlar (Türkiyedeki çevrenden kat ve kat iyi) sana saygı duyanlar ( ÖR:Burda hayal edemiyeceğin güzellikte bir kız sana yüzünü çevirip bakmaz bile sana insan muamelesi yapmaz ama orda burda gördüğün kızın 10 kat daha güzeli size gerçekten değer vericek) Elinin altında okadar çok imkan olucakki o ülkeden avrupada bulunan bir çok ülkeyi gezme imkanın doğucak kültürün görüşlerin herşeyin farklılaşacak tamamen değişeceksin '' Tecrübeyle sabittir. Burdan Moron diye tabir ettiğimiz bir arkadaşımız avrupaya gitti buraya geldiğinde sanki odtü mezunu okadar kültür dolu saygılı sevgili biri olarak geldi resmen şok olmuştum dediğim arkadaş 1 dükkandan içeri girip 1 su alamazdı utancından şuan 21 ülke gezmiş ve türkçe dahil 4 dil biliyor. '' Dediğim gibi olay böyle...Ama çocuk eğlencesi gezmesi tozmasının yanında oturup derlserine çalışıyor.Okulunu okuyor...Okuduğu okul dünya sıralaması 213. okul bırak Türkiyede denkliği tüm dünya kabul ediyor. Onu bunu bırak iş teklifleri almaya başlamış oraya bizim Türkiyeden milletvekkileri elçiler vs. kişiler çocuk daha universite 2de 10bin lira maaşla iş teklifleri yapmışlar adam resmen kartını vermiş kabul edersen ara beni diye çok tanıdık kişiler.(Azevel Türkiyede universite bitiren genç'e ne oldu hala iş arıyor Düşün universite mezunu adam borumu :) Aradaki farkı anlamışsınızdır umarım Birde universiteyi bitiriyorsunuz o ülkede 4 sene geçirdiğiniz için çifte vatandaş olma hakkınızıda elinize alıyorsunuz ve böylelikler bir çok dünya ülkesine giriş hakkına sahip oluyorsunuz. Vede elinizdeki diplama ben yurt dışında yapamam ülkemde çalışırım derseniz geliyorsunuz buraya GELDİĞİNİZDE EDİNDİĞİNİZ DONANIMLAR : Ülkeler ve tarihleri , eğer gayret ederseniz 3 veya 4 dil. Gerçekten universitelerde aldığınız eğitim ezberci değil hep birşeyler yapmaya dayalı.Sırbistanda tıp okuyan arkadaşım burda 3. sınıf tıp öğrencilerini ziyarete gelmiş neler öğreniyorsunuz diye çocuk şok olmuş abi siz öğrenmediniz mi bu konuları bu konu tıp'ın başlangıcıdır bunu bilmezseniz hiç birşey öğrenemezsiniz demiş...Çocuk daha 1. sınıfa gidiyor 3. sınıf türkiye tıp öğrencisinden çok daha fazla ve pratikleşmiş bilgilere sahip.Malesef ülkemizin en büyük sorunu ezberde süperiz pratiğe gelince zırt diye kalıyoruz.
Arkadaşlar size bu dediklerim iyi gelmiş olabilir. Avrupaya gitmek istiye bilirsiniz. Size yardımcı olmak isterdim fakat malesef benim çok çalışmam lazım bir kaç arkadaş gördüm sizleri yanlış yönlendiriyor. Bunun hakkında birşeyler yazmak istedim....

Size yardımcı olmak isterdim fakat dediğim gibi benimde çalışmam gerek yurt dışına gitmek istiyorsanız mutlaka ygs'de taban puanı geçmeniz gerek.Vede burda en dandik bir universiteyi kazanırsanız vize şansınız çok yüksek olur...

Gel gelelim diyeceksiniz iyi güzelde yazmışsın kardeşim biz nasıl bulucaz universiteyi çartı çurtu size yardım edebileceğim tek bir konu var oda ülkeleri yazmak en ucuzdan pahalıya doğru yazıyorum yani aileniz 5 10 bin maaş almıyorsa en ucuz 3 ülkeden birine gitmeniz sizin için çok iyi olur :) ÇEK CUMHURİYETİ-POLONYA-SIRBİSTAN-ROMANYA-Bunlar pahalı = İSPANYA-ALMANYA ,Avusturya ve isweç(Tavsiye etmem -Çok Türk var.Arkadaşlar ne kadar Çok Türk varsa çevrenizde size okadar çok zarar verir ne dil öğrenirsiniz ve başka birşey.Oyüzden hep yabancılarla takılmalınız zaten 18 sene boyunca görüp göreceğiniğz kadar Türk görmüşsünüzdür.) Bunlar baya pahallı:HOLLANDA NORVEÇ PORTEKİZ.... Bu ülkeler google'den araştırısanız çok güzel universiteler bulabilirsiniz.Size tavsiyem öncelikle şu universitelere bakın =The best 500 universty in the world= gibi birşey olması lazım dünyanın en iyi 500 üniversitesi ülkeleriyle birlikte yazıyor girin bakın araştırın ben araştırarak bu bilgileri öğrendim.
Girin bakın eğer avrupada bir üniversite okursanız pişman olmazsınız...Hatta size şöyle söyliyeyim Erasmusum diyebir site var. sitesine gidin burda 3 sene universite okuyupta erasmusla avrupanın herhangi bir yerine giden kişilerin azındaki tek kelime keşke zamanında diliM' olsaydıda avrupada okusaydım şuan çok farklı olurdu :) Herkesin dediği bu.

Eğer ki sizde kafanıza koyarsanız sağda solda birikiminiz varsa 5 10 bin civarı.Vede aileniz gelir düzeyi anne baba birlikte çalışıyorsa 4binliarının üzerindeyse bu ucuz ülkelerden birini seçerek hayatınızı kurtara bilirsiniz...

AMA TEK KURAL: İNGİLİZCE BİLMENİZ %% GEREKLİDİR.Eğer bilmiyorsanız bu düşünceyi aklınızdan bir an önce silin atın veya bir an önce gidin bir ingilizce kursuna yazılın önereceğim en iyi eğitim veren ingilizce kursu tömer benim b2 belgem var şuan ve çok iyi ingilizce biliyorum bir turistle rahatlıkla iletişim kuruyorum.

Birde oraya OKUMAYA gidiyorusunuz arkadaşlar , Oraya başka amaçlarla yani sexs partiler kumar kötü madde kulanmak için gidenlerin sonu ya tabutta döndüler yada 1 2 yıl hapis yatarak kovuldular...Tabiki hepinizin doğal ihtiyaçları olucak ve bunu gidermekte mecburi ama abartmadan dozunda ve derslerinize çalışarak.Parti diyorum parti gidersiniz eğlenirsiniz içkinizi içersiniz ama 2.gün dersinizi çalışırsınız ödevlerinizi yaparsınız.Bunun dengesini kurarsanız kendiniz için çok iyi edersiniz :)

Dediğim gibi size yardımcı olamam herşey araştırmadan ibaret elinizin altında internetiniz var. Açın araştırın okuyun ingilizce bilmiyorsanız kendinize iyilik yapıp direk kursa yazılın. Eğer biliyorsanız yabancı ülkelerden insanlarla bağlantılara geçin çevrenizdeki yabancı ülkeye gitmiş veya tanıyan kişilerle konuşun onlar mutlaka ama mutlaka sizlere yardım ediceklerdir.Avrupada birçok universitenin Türkiyeye denkliği vardır bu konuda korkmayın...Bazıları ukrayna diyor ben tavsiye etmem av.bir. üyesi olmadığı için bir çok imkandan yararlanamazsınız. Ben tercihimi avrupadan yana kullanıcağım...

BU YAZIYI YAZDIĞIM İÇİN BAZI ARKADAŞLAR VATANSEVERLİK DUYGUSU KABARIK SENDE AVRUPA ÖZENTİSİ OLMUŞSUN DİYE BİLİRLER :) MALESEF BUNU DİYEN ARKADAŞLARA CEVAP VERMİYECEĞİM. BENİM SÖYLEDİKLERİM TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI DEĞİL AKSİNE ÜLKEYE DAHA YARARLI DAHA ZEKİ BEYİNLER YETİŞTİRME DÜŞÜNCESİDİR.
ŞUAN ÜLKENİN EĞİTİM DURUMU ORTADA 2 UNİVERSİTE OKUMUŞ KİŞİLER İŞSİZ DOLAŞIYORLAR SAĞDA SOLDA ADAM ATOM FİZİĞİ OKUYOR GİDİP ÇAYCILIK YAPIYOR.FİZİK BÖLÜMÜNDEDE Fizikten anlamayan o binanın sahibinin akrabaları çalışıyor... MALESEF TÜRKİYEDE EĞİTİM BUKADAR ...

BEN SİZE SÖYLÜYORUM AKLINIZ VARSA KULLANIP GİDERSİNİZ HAYATINIZ DEĞİŞİR.HA yok BEN BURDA OKURUM NE GEREK VAR DİYORSANIZ OKUYANLARIN SONU ORTADA ..

Bu yazıyı hiç bir arkniyetim olmadan yazdım sadece duyduklarımdan dolayı yazmak istedim.Türkiyede sayılı universite dediğimiz universitelerde okuyan bir kişinin 4. sınıfta erasmus dönüşünde '' Abi biz sadece masal dinlemişiz 4 sene, heriflerin 1. sene işledikleri konuları biz 4 senede bitirdik.'' demesiyle benim birden bire bu ülke eğitiminden soğudum :)

EĞER YAZIYI OKUDUYSANIZ TEŞEKKÜRLER. Bu yazıyı okuduysanız ve gerekli donanımlara sahipseniz sizin fikrinizi değiştirdiysem ne mutlu bana belki bu fikir aklınızda bile yokken sizi çok önemli yerlere sürükliyecek.Unutmayın bu olay benim aklıma sadece 2 sene önce düştü ve bu düşünceleri iki sene önce öğrendim ve 2 sene içinde cebimde 10binlira para , dilimde ingilizcem ve lise son öğrencisi olarak liseyi bitirmeyi bekliyorum. Lise biter bitmez ALLAHIN'Da izniyle hayırlısıysa avrupa yolculuğum başlıyacak... Unutmayın ben bu olayı sadece bir sohbet arasında çok sevdiğim Moron(Tabi eskide kaldı) arkadaşımdan öğrendim Oda şans eseri bir kaç soru sordum oda cevapladı ) Artık fikirlerim bu yönde ve ülke eğitimininde geldiği bu durumda (Şikeli şaibeli kopyalı SINAVLAR) varken ben oturupta dersanelere yıllık 2bin 3 bin veremem 4 yıllık dersane parasıyla 2 sene avrupada universite okuyorsunuz. Bende öyle yaptım dersaneye gitmedim sadece ingilizce kursuna gittim.ve cebimde param azımda dilim

UMARIM DEDİKLERİM SİZE ÖRNEK OLUR VE FİKİRLERİNİZ BİR NEBZEDE OLSA DEĞİŞİR UNUTMAYIN AVRUPAYA GİTMEK ÜLKEYİ SEVMEMEKTEN DEĞİL: KENDİ ÜLKEMİZİ SEVİLİR HALE GETİRMEK İÇİNDİR ^^ Umarım anlamışsınızdır bu lafımı :)

berkmutlu
Çırak
Birçok anne babada buna karşı çıkıcak bunu biliyorum çünkü benim annem babamda karşı çıktı ama sizin yapmanız gereken tek şey benim burda anlattıklarımı söylemeniz. Avrupada ki eğitimden bahsedin kabul etmiye bilirler araştırmalar yapın annenize babanıza gösterin. Deyin ülkedeki eğitim ortada.Malesef ailelerin aklına ilk gelen off be ne avrupası sen bizi kral mı sandın olum demek olucak ama o işe krallıkla ilgili değil.İyi planlamalarla ilgili bunu ailenize açıklarsanız gerçekten size destek verir. Her anne baba evladının uzaklara gitmesini tabiki istemez ama unutmayın bu sizin kendi iyiliğiniz için...

61burak6161
Daimi Üye
Bende Romanya'da Diş Hekimliği okumak istiyordum aile engeline takıldım bir yıl daha dershane gitmek zorundayım hem bu yıl ingilizcemi geliştirip oraya iyi bir seviyede gitmek istiyorum.Yazın çok güzel olmuş keşke biraz sayfa düzenlemesi yapıp karışıklıktan kurtarsaydın.

berkmutlu
Çırak
Malesef ailelerimiz böyle anlamak istemiyorlar bence dersaneye vericeğin parayı biriktir. İngilizce kursuna git.Seneyede koy aklına git yani boşa dersanlere verilen paralara yazık... Yazıya gelince ben sadece çoğu konuda yanlış anlaşılmalar var onu düzeltmek için açtım konuyu fazla yazı yazmayı sevmek konu konuyu açtı sohbet havasında birşey yazdım :)

ozan_ronal
Forum Kalfası
ben 8 sene ilk öğretim gördüm ama hiç birşey öğrenmedim
liseye geldim meslek lisesi ama ilk sene bana meslek değil
düz lise gibi ders veriyolar bende dayanamadım braktım
salak gibi ilk sene düz lise gibi okuyoruz ozaman ne anlamı
kaldı meslek lisesinin 2 sene ise dersler daha ağırlaşıyo üstüne üstlük bide
matamatik fizik gibi derslere devam robot gibi çalış sonra üniversite
4 sene olmadı 2 sene oku sonra bi işe gircem diye 3 ay uğraş bi iş bul asgari ücret altında
sigortasız allaha emanet çalış sonra ben okudum diye dolan ortalarda
ben bu yüzden okulu braktım ve hiç okuma hevesim kalmadı
bu yazıdan sonra.

berkmutlu
Çırak
Malesef lise'yi bitirmek zorunlu ister Türkiyede ol ister Amerikada... Sen liseyi bitir bu dediklerimi uygulayıp git yurt dışına ordaki adamlar 8. sınıfta matematik değil yeteneği neyse ona göre okullara gönderiliyor bizim burda hepimiz tarhi matematik proflarıyız gibi ders çalıştırıyorlar. Bende meslek lisesine gidiyorum son senem stajada başladım gerçekten çok kaliteli bir yer klimalı masa başında iş paramı biriktiricem boş günlerde full time ingilizce çalışıyorum hala çok eksiğim var kelime olarak...Bu yazın sonunda kısmetse yolcuyuz. Ben meslek lisesine başladığımda aynı senin duygularını besliyordum 10. sınıftan sonra herşey değişti çünkü benim bölümüm lojistik yeni bir bölüm bizim bölüm dersimize giren hoca din kültürü hocası zaten Türkiyedeki eğitim mantığı ancak bukadar olur. 2 sene aynı kitapdaki yazıyı deftere geçireceğime ingilizce öğrendim ve bölüm derslerinde kopyayla geçtim. Dediğin gibi 2 senelik universite sonra haydi yallah 680 lirayla köpekler gibi çalış üstüne ev kiraları zaten 600 lira sonra evlen askere git gel gel zart zurt bir hayat malesef bu hayatı seçmek istemiyorum o yüzden ESCAPE FROM TURKEY :)

berkmutlu
Çırak
Arkadaşlar yurt dışına gitmek istiyenler için 2 3 site verebilirim istiyenlere araştırmalar için :=) Hangi ülkeye gidiceğinize bağlı :)

berkmutlu
Çırak
Sana romanyayı tavsiye etmem biraz bozuk bir ülkeymiş ama erasmusum.com'a giriş yap orda Romanya bölümü var romanyaya giden bir dolu öğrenci var. Gir onlarla konuş %99 yardım ediceklerdir sana herşeyi anlatırlar sen söyle ben 0dan okuyacağım de :) Ama dediğim gibi romanyada çoğu kişi mutlu değil :)